Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-09-2020

Helloween - Treasure Chest
Jaar van release: 2002
Label: Nuclear Blast Records
Helloween - Treasure Chest
Helloween heeft altijd gezegd dat ze nooit zo geinteresseerd waren in een best-off album. Tijdens hun 15-jarig bestaan deden ze liever een cover-album dan een verzamelaar met nummers die iedereen toch al in zijn of haar bezit heeft. 3 jaar later is er dan toch eentje verschenen. Het zal dan ook niet verbazen dat het idee voornamelijk komt van de platenmaatschappij. Maar goed, Helloween heeft al 9 albums op zak en een fatsoenlijke verzamelaar was nog niet op de markt (op The Best, The Rest & The Rare na).

Er staan 29 nummers op de 2 cd's van Treasure Chest, een ruim aantal dus. De songkeuze is prima te noemen en zijn wel de nummers die je zou verwachten. CD 1 bevat eigenlijk vooral de snelle nummers waar Helloween beroemd mee is geworden, zoals uitstekende nummers als Eagle Fly Free, Future World, How Many Tears, Power en Where The Rain Grows. CD 2 bevat de meeste ballads (In The Middle Of A Heartbeat, Immortal) en de wat epische nummers (Keeper Of The Seven Keys, Time Of The Oath), hoewel er nog steeds snelhuidsduivels op staan zoals het geweldige Midnight Sun en Kings Will Be Kings. Het aantal nummers van elk album is goed, alleen Better Than Raw komt er magertjes van af met maar 2 nummers (ik mis zeker de nummers Push en Revelation!). Chameleon en Pink Bubbles Go Ape hebben zelfs maar 1 nummer afgestaan. Niet zo vreemd, aangezien die de mindere cd's van Helloween zijn. Raar is ook de songkeuze van The Dark Ride. Mr Torture hoort op Treasure Chest, maar Mirror Mirror zeker niet (notabene één van de slechtse nummers van Helloween!). Salvation of de titeltrack zouden een veel betere keus zijn geweest.

Alles schijnt geremasterd te zijn, maar ik hoor alleen maar ge-update versie's van de eerste drie albums. Vijf nummers zijn zelfs opnieuw gemixt! En ze klinken stukken beter dan de oudere versie's. Kai Hansen klinkt nu zelfs zoals hij nu bij Gamma Ray zingt! Waarom de rest van de oudere nummers niet geremixt zijn, is me een raadsel.

Vijf geremixte nummers is wat magertjes voor de fans die alles alle cd's al in huis hebben. Voor hen is er ook nog een Treasure Chest box met een derde cd die uit b-kantjes bestaat van singles uitgebracht van 1991 tot 1998. Allemaal goede nummers en mooi om in je bezit te hebben. Er staan bijv. drie instrumentals op, iets wat nog nooit op een gewone cd heeft gestaan. Ook staat er de goede Priest-cover Electric Eye op. Wat weer vreemd is, is dat Deliver Us From Temptation er niet opstaat. Toen The Dark Ride uitkwam, was elke fan het erover eens dat dat nummer op de cd had moeten staan omdat het typisch Helloween is. De band had het nu kunnen rechttrekken, maar helaas.

Ondanks sommige kritiekpunten is het een prima verzamelalbum geworden. Hij is perfect voor degenen die niks van Helloween in huis hebben. De 3CD versie is weer mooi voor de echte fan. En nu is het wachten op een nieuwe cd van de Weenie's!

CD 1:
1. Mr. Torture
2. I Can
3. Power
4. Where The Rain Grows
5. Eagle Fly Free
6. Future World
7. Metal Invaders
8. Murderer*
9. Starlight*
10. How Many Tears
11. Ride The Sky*
12. Halloween
13. A Little Time
14. A Tale That Wasn't Right
15. I Want Out

CD 2:
1. Keeper of The Seven Keys*
2. Dr. Stein*
3. The Chance
4. Windmill
5. Sole Survivor
6. Perfect Gentleman
7. In The Middle of a Heartbeat
8. Kings Will Be Kings
9. Time Of The Oath
10. Forever & One
11. Midnight Sun
12. Mr. Ego
13. Immortal
14. Mirror Mirror
(*=remix)

CD3:
1. Shit & Lobster
2. Oriental Journey
3. I don't care, you don't care
4. Ain't got nothin' better
5. Moshi Moshi-Shiki No Uta
6. Can't fight your desire
7. Star Invasion
8. Silicon Dreams
9. Grapowski's Malmsuite 1001
10. Electric Eye
11. A Game we shouldn't Play

Score: 81 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 4 juni 2002

Koop dit album in

Meer Helloween:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Helloween - Treasure Chest
Reactie van Hooks in Vincent op 08-05-2006 om 16:22u
Score: 100 / 100

Een geweldige best of album er is geen betere te vinden en 3cds!!!! een orgasme voor elke Helloween fan