Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Fear Factory - Obsolete
Jaar van release: 1998
Label: Roadrunner Records
Fear Factory - Obsolete
Nu ze uit elkaar zijn, heb ik me met enige droefheid nog eens op hun, naar mijn mening althans, beste album geworpen, namelijk Obsolete (ik denk dat mocht er ooit een poll komen met de vraag wat nu hun beste was, het een tweestrijd zou worden tussen deze en Demanufacture).

Het album begint brutaal met zwaar rondrollendr drums en kurkdroge staccato riffs, gevolgd door Burton's verwoestende stem..."Shock" is begonnen, en de luisteraar wordt tegen de muur gedrukt door al het geweld. Wat opvalt ten opzichte van Demanufacture en ook Obsolete is dat hun geluid nog nooit zo droog heeft geklonken (het is wel een veel organischer album dan bv. Demanufacture, maar de drums, gitaar en bass klinken toch zeer scherp als het ware).

"Edgecrusher" krijgt wat leuk gescratch van de Mexicaanse DJ Zodak, maar vooral de zeer lage bass tijdens de noten klinkt gaaf, een leuk nummer, live zeer lekker, maar eigenlijk, er nu oip terugkijkend en vergelijkend, zeker niet het beste van deze cd. Een presoonlijk favoriet is het daaropvolgende nummer, "Smasher/Devourer", met veel tempowisselingen, double bass, vetter riffs en Burton's geniale uitaheln, varierend van vervarrlijk gegrom tot wondermooi gezang.

Het album bloeit op melodieus vlak open met "descent", een mooie track waarin getoond wordt dat de mannen van Fear Factory kunnen variëren. Een zeer leuk middenpunt, rustig en verfrissend...niet dat het lang duurt, want voor we het goed en wel beseffen brengt "Hi-tech Hate" ons, mits een moordende riff en enkele double bass salvo's van Herrera weer bij de harde realiteit. Dit is het eerste deel van het "donkere en heavy drieluik op het album, gaande over de vernietiging van de mens, want door de teksten loopt een duidelijke leidraad, en we zijn nu in het deel belandt waar de mens het (bijna) moet laten afweten in zijn strijd tegenover de machine. Deze donkere gedachte vindt zijn hoogtepunt in "Obsolete" (Dominate as to erase/wiping man off Earth's face now), een in mijn ogen miskend machtige song, met subliem drumwerk van Herrera en zeer krachtige zang van Burton.

Er is echter hoop, de mensheid heeft zijn fantasie, zijn emoties, en die kunnen hem redden...dit wordt verteld in de twee bloedmooie songs "Resurrection" en het voor Fear Factory zeer gevoelige en experimentele "Timelessness".

Waarom vindt ik dit nu het beste Fear Factory album? Om de simpele reden dat het hun meest gevariëerde blijkt te zijn. Plaats "freedom or fire" naast "timelessness" en je ziet perfect Fear Factory's veelzijdigheid. En buiten dit, trekt de sfeer en het geluid van dit album me, om die onverklaarbare reden die we allemaal wel kennen, aan...

Jammer dat ze gesplit zijn...

1. Shock
2.Edgecrusher
3.Smasher/Devourer
4.Securitron (police state 2000)
5. Descent
6. High-Tech Hate
7. Freedom or fire
8. Obsolete
9. Resurrection
10. Timelessness

Koop deze cd nu bij Bol.com

Score: 97 / 100

Reviewer: Triad
Toegevoegd: 19 maart 2002

Koop dit album in

Meer Fear Factory:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Fear Factory - Obsolete
Reactie van laus op 19-03-2002 om 04:57u
Score: 100 / 100

idd, ik wist niet dat ze gesplit waren. een geweldige CD die nog steeds regelmatig bij mij zn rondjes draait. Gelukkig heb ik ze 2 keer live mogen aanschouwen.

Fear Factory - Obsolete
Reactie van Een_Metalfan op 19-03-2002 om 13:45u
Score: 100 / 100

Obsolete is ook naar mijn mening het beste album van FF (R.I.P), met Demanufacture als goeie tweede. Baal nog steeds als een gecastreerde stier van hun uit elkaar gaan :'( Ik heb ze twee keer live mogen zien en twee keer genoten. Ze zijn (waren) zonder twijfel een van de betere livebands.

Dimmu Child

Fear Factory - Obsolete
Reactie van Scapegoat op 20-03-2002 om 12:02u
Score: 100 / 100

Obsolete is één van de beste albums inderdaad,alsook Demanufacture en Soul of a new machine,RIP Fear Factory,we will miss you...

Fear Factory - Obsolete
Reactie van Een_Metalfan op 20-04-2002 om 06:38u
Score: 90 / 100

schitterende cd idd, maar ik vind demanufacture nog beter. Fear Factory was een schitterende, maar vaak onderschatte metalgroep. Hun songs waren altijd stuk voor stuk meesterwerken wat van kutgroepen als linkin park en papa roach niet kan gezegd worden. De tranen komen me bijna in de ogen als ik naar nummers als resurrection en a therapy for pain luister.

Fear Factory - Obsolete
Reactie van MrBlond op 05-10-2002 om 00:55u
Score: 100 / 100

Dit is inderdaad een topper van jewelste. Dit is samen met Demanufacture het beste van hun releases (maaaan wat viel het laatste album Digimortal tegen, Soul Of A New Machine is wel goed daarentegen). Het titelnummer is het beste wat ze ooit gemaakt hebben. Je moet zeker achter de digipack versie aangaan want die bevat als bonus naast de single Cars 4 fantastische bonustracks, kortom; als je die haalt haal je een perfekt stuk metaal in huis!!

Fear Factory - Obsolete
Reactie van Een_Metalfan op 01-07-2003 om 22:16u
Score: 95 / 100

Fear Factory is voor mij de beste band op deze aardkloot...vanaf ik FF voor het eerst opzette benk helemaal gek van Burton & co. Obsolete doet niet ten onder van de andere 3 albums........MAAR WHY THE F*CK STAPTE DINO NOU UIT DE BAND

Fear Factory - Obsolete
Reactie van GnarKill op 30-07-2004 om 23:50u

beste cd van hun...

Fear Factory - Obsolete
Reactie van Jordv666 op 25-07-2006 om 16:27u
Score: 96 / 100

Masterlijke CD, echt wel 1 van hun beste CD's!