Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

Novembre - Materia
Jaar van release: 2006
Label: Peaceville Records
Novembre - Materia
Peaceville heeft na wat mindere jaren waarin men vooral re-releases uitbracht wat mij betreft eindelijk weer de juiste weg gevonden. Nadat een tijd terug het zeer interessante Madder Mortem al een nieuw album uitbracht via Peaceville doet het zeker niet minder interessante Novembre nu hetzelfde via datzelfde label.

Novembre is een Italiaanse band die al sinds begin jaren ’90 stukje bij beetje probeert de atmosferische metalwereld te veroveren. Waar vergelijkbare bands grote successen boeken bleef Novembre op onbegrijpelijke wijze altijd een beetje achter bij de grotere broers. Al moet gezegd worden dat de bekendheid van dit Romeinse gezelschap per album groeide. Iets dat enerzijds veroorzaakt is door de vele tours met gelijkgestemde bands zoals Katatonia, Moonspell, My Dying Bride en Opeth, maar anderzijds natuurlijk ook met de geboden muziek. En met die muziek is ook op dit nieuwe album wederom niets mis. Het zou me dan ook helemaal niet verbazen als Novembre met dit album de grote (en verdiende) doorbraak gaat beleven.

‘Materia’ is het eerste officiele album sinds 2001 toen men ‘Novembrine Waltz’ uitbracht. Men heeft in vergelijking met dat album op muzikaal gebied niet al te veel wijzigingen ondergaan dus de liefhebbers van dat album kunnen deze plaat blindelings aanschaffen. Het album staat namelijk weer bol van de emoties en prima composities die invloeden uit de melodieuze doom, gothic en (zij het sporadisch) deathmetal bevatten. Helaas zijn de deathmetal invloeden zoals gezegd vrij sporadisch, helaas omdat iets meer uitbarstingen zoals men in het verleden regelmatig deed het album mijn inziens nog interessanter hadden gemaakt. Een ander negatief puntje zijn de vocalen. Doordat men de grunts op dit album wat minder vaak van stal haalt in vergelijking met het verleden en men zich vooral bediend van heldere zang worden de vocalen op den duur een beetje eentonig. Gelukkig is dit nergens echt storend en over het geheel gezien is ‘Materia’ dan ook een prima album geworden.

Productioneel gezien (Finnvox studios) is er absoluut niets mis mee. En ook de verpakking van het plaatje is subliem, maar wat wil je dan ook met Travis Smith achter de tekentafel? Liefhebbers van eerder genoemde bands en progressieve muziek in het algemeen, aanschaffen die hap!

Tracklist:
1. Verne
2. Memoria Stoica /Vetro
3. Reason
4. Aquamarine
5. Jules
6. Geppetto
7. Commedia
8. The Promise (Arcadia/Duran Duran cover)
9. Materia
10. Croma
11. Nothijngrad

Score: 85 / 100

Reviewer: Armand
Toegevoegd: 16 mei 2006

Meer Novembre:

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.