Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

The Gathering - if_then_else
Jaar van release: 2000
Label: Century Media Records
The Gathering - if_then_else
Volgens hun site zou de volgende schijf van deze band in de niet al te verre toekomst in de platenwinkel te vinden moeten zijn. Tot die tijd, even een review van hun 2000-release: if_then_else.

The Gathering is een constant evoluerende band...obscure metal aan het begin van hun carriere, na de komst van zangeres Anneke Van Giersbergen maakten ze twee sfeervolle metalplaten met wat fantasy-invloeden (werd ook wel eens denigrerend "efteling"-metal genoemd), namelijk "mandylion" en "nighttime birds". Hierna werd het experimentele "How to measure a planet?" op de werld losgelaten, wat met gemengde gevoelens onthaald werd. En dan, in 2000, deze plaat dus...

Het openingsnummer is echt een typische opener. We horen onmiddellijk dat The Gathering zich weer wat meer toespitst op het stevige rockwerk, maar de dromerige, lekker ouderwetse sfeer van vroeger wel definitief achter zich heeft gelaten. Let op, niet dat er op dit album geen mooie sfeer is, maar de term "efteling"-metal is passé. Goed, terug naar het openingsnummer"rollercoaster", al van bij het begin laat Anneke wederom horen een van de beste vrouwelijke stemmen in de rock/metal-scéne te hebben.

"Shot to pieces", het daaropvolgende nummer, is lekker vet en Anneke's stem , gedragen door het strakke tempo en stevige gitaarwerk, komt wederom erg goed uit de verf. Ze heeft haar stijl nog meer "verpersoonlijkt", met zeer veel variatie in de hoge en lage regionen, maar ook ritmisch doet ze een paar gave dingen.

Wederom zou deze review drie pagina's lang zijn, mocht ik alle songs analyseren en bespreken. Toch nog even twee persoonlijke hoogtepunten belichten , namelijk "Colorado Incident" en "Morphia's waltz". De eerste is een stevige song die bol staat van de variatie. Het nummer bevat veel afwisselende stukken, sommigen doorspekt met Pink Floyd-achtig gitaarwerk, anderen met harde riffs en sfeervolle keyboards. "Morias Waltz" is een zacht nummer dat in het begin heel gewoon lijkt (mooie zang van Anneke, maar is dat nog verbazend?), maar de melodie in het middenstukje is een van de mooiste die ik ooit heb gehoord, kippenvel bekruipt me telkens ik dat hoor. Het is allemaal nochtans zeer simpel en sober opgebouwd, wat bewijst dat The Gathering uit zeer goede muzikanten en songwriters bestaat.

Diegenen die enkel extreme metal (death, black, trash etc...) kunnen waarderen, laten deze cd best aan hun voorbij gaan, maar diegenen die vrij ruim zijn in hun denken, en kunnen genieten van een cd die het midden houdt tussen metal, rock (in de ruimste zin van het woord), psychedelica en elektronica zullen "if_then_else" best wel kunnen waarderen.

Track-listing:
1. Rollercoaster
2. Shot to pieces
3. Amity
4. Bad movie scene
5 .Colorado incident
6. Beautiful war
7. Analog park
8. Herbal movement
9. Saturnine
10. Morphia's waltz
11. Pathfinder

Koop deze cd nu bij Bol.com

Score: 80 / 100

Reviewer: Triad
Toegevoegd: 29 januari 2002

Koop dit album in

Meer The Gathering:

[ Terug naar de Album Reviews ]