Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

    17 februari:
  • Decapitated, Black Tongue, Archspire en Inferi
  • Inhumate, Teethgrinder en Distaste
Kalender
Vandaag jarig:
  • Adam "Desecrator" Malinowski (Behemoth) - 45
  • Alex Varkatzas (Atreyu) - 40
  • Antero Manninen (Apocalyptica) - 49
  • Erlend Hjelvik (Kvelertak) - 37
  • Igor Leiva Benavides (Poema Arcanus) - 47
  • Jussi Rautio (Battlelore) - 44
  • Kai Hansen (Gamma Ray) - 59
  • Matthieu Plana (Heavenly) - 44
  • Mauricio Nader (Six Magics) - 41
  • Sami Lopakka (Sentenced) - 47
  • Simone Simons (Epica) - 37
  • Steve Asheim (Deicide) - 52
Review

Iron Maiden - Piece Of Mind
Jaar van release: 1983
Label: EMI Records
Iron Maiden - Piece Of Mind
Met Piece Of Mind uit 1983 begon de periode van Iron Maiden's meest stabiele line-up (die zo'n 6 jaar duurde en 4 studioalbums en 1 live album opleverde), en volgens velen ook de beste line-up. Drummer Clive Burr verliet de band na de Beast On The Road tour in 1982 om persoonlijke redenen, en zijn vervanger werd gevonden in Trust-drummer Nicko McBrain.

Nieuw bandlid McBrain moest op het album natuurlijk gelijk bewijzen een waardige opvolger van Burr te zijn. Gelijk bij het eerste nummer, Where Eagles Dare (gebaseerd op het boek van Alistair MacLean, waarvan ook een film met Clint Eastwood is gemaakt), laat Nicko horen wat hij kan. Een lekker vlot nummer, waarin ook de geweldige zang van Bruce Dickinson goed naar voren komt.

Revelations is het enige nummer op het album wat door Bruce Dickinson alleen geschreven is. Het tempo ligt niet al te hoog, behalve in de instrumentale delen, maar het is gewoon een heel lekker nummer. Waar het nummer precies over gaat is me na al die jaren eigenlijk nog een raadsel.

Het album bevat ook een paar nummers over oorlog. Die With Your Boots On en The Trooper zijn beide klassiekers, waarin goed te horen is waarom Maiden zo populair was: een lekker tempo, lekkere riffs, en heerlijke gitaarsolos. The Trooper is blijkbaar ook een favoriet van de band, want het is het enige nummer van het album wat na al die jaren nog altijd live gespeeld wordt.

Een van de beste nummers op het album is Still Life. Het begint, na de onverstaanbare intro (die overigens achterstevoren is), heel rustig, heel gevoelig. Maar na een couplet komen de gitaren en drums er bij, en bouwt het op naar het refrein. Fantastische muziek, vergezeld door de fantastische zang van Bruce. Het album sluit af met To Tame A Land, wat gebaseerd is op het boek Dune van Frank Herbert, maar waarvoor ze niet de toestemming kregen om de naam te gebruiken. Dit nummer opent ook rustig, met een paar prachtig stukjes gitaarwerk. Dan gaat het verder in een enigzins galopperend ritme, met tussen de coupletten weer erg lekkere gitaren. Na een rustiger stuk volgt nog een prachtig instrumentaal stuk van een minuut of 3, wat het album afsluit.

Jammergenoeg bevat het album ook 3 hele simpele, standaard nummers. Flight Of Icarus is nog de beste van de drie, maar is eigenlijk ook maar een middelmatig nummer. De andere twee nummers zijn Sun And Steel en Quest For Fire. Beide zijn simpele recht-toe-recht-aan rockers, waarvan Quest For Fire echter nogal belachelijke text heeft. Ok er zijn tal van slechtere nummers, maar vergeleken bij juweeltjes als Revelations, Still Life en To Tame A Land zijn deze nummers toch echt van mindere kwaliteit.

Ook de albumcover is natuurlijk van fantastische kwaliteit, zoals op de meeste Maiden albums het geval is. Natuurlijk was de cover getekend door Derek Riggs, die voor deze gelegenheid een kaalgeschoren Eddie in een dwangbuis stopte. De albumtitel is natuurlijk een woordgrap, maar de cover laat zien dat Eddie's hersenpan gelicht is, om waarschijnlijk een deel van zijn hersens weg te halen.

Al met al blijkt uit dit album goed waarom Iron Maiden bij de top van de metal hoort.

Tracklist:
1. Where Eagles Dare
2. Revelations
3. Flight Of Icarus
4. Die With Your Boots On
5. The Trooper
6. Still Life
7. Quest For Fire
8. Sun And Steel
9. To Tame A Land

Koop deze cd nu bij Bol.com

Score: 92 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 14 januari 2002

Meer Iron Maiden:

Iron Maiden - Piece Of Mind
Reactie van triad op 14-01-2002 om 16:18u
Score: 90 / 100

Vindt dit ook een supergoed album, en ben met alles akkoord, behalve dan met de mening omtrend het liedje Flight of Icarus", dat in mijn ogen veel meer ziel en power bevat dan zomaar een rocksong. Ieder zijn mening natuurlijk, in ieder geval, goede review en inderdaad, een schitterende cover (valt het ook op dat tijdens de 4 platen en live-album van deze "klassieke line-up", Eddie altijd met dat "gelobotomiseerd hoofd" op de hoes staat. Vanaf "Prayer" was dit weer gedaan. Tenzij ik me totaal op de hoes miskeken heb)

Iron Maiden - Piece Of Mind
Reactie van Een_Metalfan op 15-01-2002 om 20:14u
Score: 100 / 100

Een vreselijk goed, zo niet het beste album van Maiden. Persoonlijk vind ik elk nummer super. Luister eens goed naar de muziek en lees de teksten aandachtig door, de sfeer van de teksten klinkt perfect door in de muziek, briljant! Alles klopt aan deze plaat. Necrolord

Iron Maiden - Piece Of Mind
Reactie van Wolfgard op 09-03-2003 om 21:37u
Score: 83 / 100

Na THE X FACTOR vind ik dit het minste album. De zang is heel goed hoor en sommige nummers zoals The Trooper , Flight of Icarus en nog een paar zijn erg gaaf, maar dat mensen dat saaie To Tame a Land zo mooi vinden begrijp ik nooit. Van alle epics die Iron maiden ooit opnam is dit toch wel de meest slechte. Revelations kickt! Up THE IRONS

Iron Maiden - Piece Of Mind
Reactie van Een_Metalfan op 15-08-2003 om 07:47u
Score: 50 / 100

Toen het album uit kwam in de jaren 80 werd het door de toenmalige kritici direct de hemel in geschoten. En dan werd het opeens zeer stil. Ik weet nog goed dat er toendertyd een lijst bestond waar metalfans hun 10 favoriete songs mochten publiceren. Piece of mind kwam in die lijsten zelden voor. Het album is dan ook totaal overroepen. En wat die prachtige hoes betreft : het sneed veel Maiden fans door merg en been dat "hun" Eddie zomaar gescalpeerd en in een isolatiekamer van een gekkenhuis gedropt werd. De groep kreeg dan ook bakken kritiek over zich.

Iron Maiden - Piece Of Mind
Reactie van Een_Metalfan op 30-09-2004 om 21:07u
Score: 100 / 100

stelletje zeikerds!!!dit is gewoon supergoed....tja Number of the beast is btr maar dit is tog wel prachtig

Iron Maiden - Piece Of Mind
Reactie van wille525 op 10-01-2005 om 23:10u
Score: 90 / 100

Supergeil album. The Trooper: de klassieker allertijde!

Iron Maiden - Piece Of Mind
Reactie van Afpilser op 10-11-2005 om 21:45u
Score: 100 / 100

Hoort gewoon bij een van de beste Metal albums ooit: Revelations, Flight Of Icarus, Die with your Boots on en THE TROOPER (wat mij betreft een van de beste metal nummers ooit gemaakt) compenseren wat mij betreft alle zwakkere momenten van dit album ruimschoots: 100/100 - Als je dit album niet leuk vindt, hoor je hier niet thuis en is er echt iets mis met je.

Iron Maiden - Piece Of Mind
Reactie van Squidward op 21-02-2006 om 16:13u
Score: 100 / 100

Revelations, The Trooper(mijn favo MAIDEN-nummer), Still Life, Die With Your Boots On. Allemaal prachtige nummers. Een van de beste cd's van Iron Maiden, die MOET je gewoon hebben als je fan bent.

Iron Maiden - Piece Of Mind
Reactie van Meire op 27-07-2006 om 16:19u
Score: 97 / 100

Voor mij het beste album van de band! The Trooper het beste nummer!

Iron Maiden - Piece Of Mind
Reactie van Metal Meepy op 28-08-2010 om 22:55u
Score: 75 / 100

Afpilser schrijft:

"100/100 - Als je dit album niet leuk vindt, hoor je hier niet thuis en is er echt iets mis met je."

... en spreekt dan toch over alle "zwakkere momenten".

Ik snap helemaal niks van deze manier van ophemelen van PoM: juist de vele 'zwakkere momenten' zorgen er voor dat deze plaat

    nooit
de volle score kan krijgen. Sterker nog, als we de run-times van het zwakke deel (FoI, QfF, SaS, maar ook DWYBO en SL zijn dan wel leuk maar zeker geen absolute top) vergelijken met het geheel, dan gaat het hier om minstens een kwart (!) van de totale lengte. Meer dan 10 minuten gevuld met nummers die absoluut niet op het normale hoge Maiden niveau (uit deze periode) meekunnen.

Zo kan ik het ook: de bagger negeren, en de plaat alleen op het beste beoordelen. Op die manier zou Fear of the Dark zomaar eens hun beste plaat kunnen zijn; anderhalf nummer daarop is toch ook wel heel erg goed.

Nee, ik heb nooit begrepen waarom PoM geschaard wordt onder de grootste Maiden klassiekers. Tuurlijk, de beste nummers (en zeker Where Eagles Dare) zijn net zo goed als alle andere klassiekers, maar PoM onderscheidt zich juist door de vele zwakke momenten enorm van bijv. TNOTB of Powerslave. Gemiddeld genomen scoren (voor mij althans) zelfs 9 andere Maiden platen een stuk beter dan PoM: IM, Killers, TNOTB, Powerslave, SIT, SSOASS, BNW, AMOLAD, en sinds een week ook TFF. En dat is juist omdat op al die platen de mindere momenten wat schaarser zijn of zelfs ontbreken.

Wat mij betreft zit PoM
    gemiddeld
min of meer op het zelfde niveau als DoD. Ook daarop een aantal toppers, maar ook flink wat matige stukken.

Het zou goed zijn als bij de beoordeling van hele albums een ieder eens wat eerlijker naar eventuele matige of slechte delen zou kijken - en dat naar rato zou laten meewegen. Voor zover ik me kan herinneren kreeg ik vroeger op school ook geen 10 voor een tentamen als ik 3 stevige steken liet vallen...!

Iron Maiden - Piece Of Mind
Reactie van ewing1 op 25-03-2013 om 22:53u
Score: 100 / 100

Beste Maiden plaat voor mij..To tame a land geweldig nummer..waarom spelen ze dit nooit//altijd dezelfde uitgekauwde oude nummers

Iron Maiden - Piece Of Mind
Reactie van Jeroen op 06-06-2015 om 20:48u
Score: 60 / 100

Ik vind dit album niet zo goed. Ik weet dat velen het geweldig vinden en ik heb het al veel kansen gegeven, maar het klinkt me wat te gepolijst, te terughoudend. Ik mis wat de passie, de overgave. Ik bedoel niet de productie, maar het spelen en zingen. Het klinkt allemaal te braafjes en het grijpt me niet naar de keel, zoals bij Somewhere in Time wel het geval is.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.