Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-09-2021

Aura - New Life
Jaar van release: 2004
Label: Eigen beheer
Aura - New Life
Laten we eerlijk zijn: meer dan negentig procent van de talrijke demo’s die elke dag worden ingespeeld zijn de moeite van het luisteren niet waard. Gelukkig laat het Italiaanse progmetalkwartet op zijn vierde demo in acht jaar (eindelijk nog eens band die het rustig aan doet en zichzelf niet direct verkoopt als nieuw wereldwonder) enkele interessante dingen horen.

De lange goed opgebouwde werkstukjes zijn zo avontuurlijk mogelijk verpakt. Het basisinstrument van Aura’s geluid zijn verschillende toetsenbakken die ons meenemen naar een droomsfeertje. Invloeden van Dream Theater en latere Fates Warning vallen niet te ontkennen maar door de jaren heen heeft Aura min of meer een eigen geluid gekregen. Drummer Giovanni Trotta neemt de meeste vocalen voor zijn rekening en heeft een ietwat nonchalante toets maar door eenvoudige studiotruukjes (echo, feedbak en koortjes) klinkt zijn stem zeker niet slecht. Ze hebben al genoeg zelfvertrouwen verworven zodat er ook lustig wordt op los gespeeld en ze hebben de nummers telkens van pakkende refreinen voorzien. Het hoogtepunt van de demo is het negen minuten durende spektakel ‘Faded Gray’ dat niet uit de toon zou vallen op een oud Symphony X album. Het zilver gaat naar het enthousiaste ‘The Power To Be’ (ondanks een beetje valse zang) en het brons wordt behaald door het speelse ‘Strategic madness’.

Met een knallende productie zou ‘New Life’ een professioneel progalbum zijn dat niet moet onderdoen voor de subtoppers. Platenlabels die maar saaie powermetalacts blijven tekenen, zouden beter een band als Aura binnehalen want hier hoor je nog muzikanten met een echte visie aan het werk.

Tracklist:
1. Strategic madness
2. Pray
3. Faded grey
4. Power to be
5. Fairy Tale

Score: 78 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 6 juni 2005

Koop dit album in

Meer Aura:

[ Terug naar de Album Reviews ]