Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 28-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Bassem Deaibess (The Hourglass) - 44
 • Clevdh (Orakle) - 42
 • Daniel Botti (Node) - 43
 • Gylve "Fenriz" Nagell (Darkthrone) - 50
 • Jesper Strömblad (In Flames) - 49
 • Muhammed Suiçmez (Necrophagist) - 46
 • Sigurd "Satyr" Wongraven (Satyricon) - 46
 • Steve Smyth (Nevermore) - 51
Review

Iced Earth - Gettysburg (1863) (dvd)
Jaar van release: 2005
Label: SPV / Steamhammer Records
Iced Earth - Gettysburg (1863) (dvd)
Na 20 jaar in "the business" werd het ook voor Iced Earth eens tijd voor een dvd. Het laatste album van deze Amerikanen, het vorig jaar verschenen The Glorious Burden, was eens niet gedoopt in fantasy, maar stond bol van de historische thema's. Het pronkstuk op dat album is ongetwijfeld het 30 minuten durende Gettysburg (1863), wat gaat over de slag bij Gettysburg, in de Amerikaanse burgeroorlog. Bandleider en geschiedenisfanaat Jon Schaffer besloot om rond dat nummer een complete dvd uit te brengen. Wat zeg ik? Het is zelfs een dubbel-dvd geworden.

Op dvd 1 vinden we het eerdergenoemde Gettysburg (1863), wat bestaat uit drie losse nummers. Op cd al geweldig, en nu ook nog eens in een Dolby Digital 5.1 mix. Dat is genieten geblazen natuurlijk. Naast de "metal mix" van het nummer staat er ook nog een "orchestral mix" op. De eerste zou de nadruk leggen op de gitaren, de tweede op het orkestrale deel. De verschillen zijn hoorbaar, maar toch minder nadrukkelijk aanwezig dan onderstaande had gehoopt. Ok, de orkestrale stukken zijn in de tweede mix meer op de voorgrond, maar het verschil met de metal mix is niet wereldschokkend. Tijdens deze 30 minuten krijg je overigens geen live beelden of studio beelden te zien, maar worden beelden van het slagveld getoond. Oude foto's, landkaarten, vlaggen, en computeranimaties brengen het geheel wat tot leven. Spannend om naar te kijken is het jammergenoeg niet. Wel weer leuk is de optie om de songtexten in beeld te zetten.

De eerste schijf wordt aangevuld met een 80 minuten durende documentaire over de slag bij Gettysburg. Schaffer en slagveld-gids Ted Gajewski vertellen wat er precies gebeurd is, wie de hoofdrolspelers waren, en waarom het bij Gettysburg plaats vond. Het is geen flitsende documentaire zoals je van Discovery gewend bent, maar toch vrij interessant (mits je natuurlijk geïnteresseerd bent in het onderwerp). Ook staat er een 17 minuten durend interview op met Jon Schaffer, waarin hij vertelt over z'n winkel Spirit Of '76, waar hij allerhande oorlogsminiaturen en afbeeldingen verkoopt. Een slideshow van foto's van Gettysburg en een trailer voor de dvd ronden de schijf af.

Op de tweede schijf staan de videoclips voor When The Eagle Cries en The Reckoning, beide van het The Glorious Burden album. De band heeft naar verluid ook nog een clip opgenomen voor het nummer Declaration Day, maar waarom die er niet op staat is me een raadsel. Een 55 minuten durend interview met Jon Schaffer is het hoofditem van disc 2. Schaffer wordt hierin geïnterviewd door Mark Briody (Jag Panzer gitarist, die ook de dvd heeft samengesteld). Diverse anekdotes komen voorbij, en Schaffer beantwoordt de vragen in zijn eigen stijl (af en toe dus vrij arrogant). Fans komen in ieder geval diverse nieuwe dingen te weten.

Voor wie is deze dvd nu eigenlijk bedoeld? Op de infosheet die ik erbij kreeg stond nadrukkelijk dat de dvd eigenlijk gericht is op de Verenigde Staten, om de jonge fans wat meer van hun eigen geschiedenis bij te brengen. Toch komt de dvd ook in Europa uit, voor de Europese fans.

Als je een normale dvd verwacht over de band, dan kom je toch wat bedrogen uit. Wil je als Iced Earth fan meer weten over de slag bij Gettysburg, dan is deze dvd zeker de moeite waard.

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 24 mei 2005

Meer Iced Earth:

Iced Earth - Gettysburg (1863) (dvd)
Reactie van seborik op 24-05-2005 om 20:01u

Ik vind het tof dat de band (of althans Jon Schaffer) echt wat te vertellen heeft en daar ook voor durft te gaan, maar de band Iced earth is op deze dvd wat minder terug te vinden. Uiteindelijk koop ik hem toch wel. Ook omdat geschiedenis me interesseert.

Iced Earth - Gettysburg (1863) (dvd)
Reactie van Smetsar op 06-07-2005 om 10:25u
Score: 50 / 100

Ik had er toch meer van verwacht hoor. Ik dacht dat bij de trilogie wat meer gevechten aan te pas gingen komen. En waarom zijn er geen ondertitels bij de interviews?

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.