Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-10-2020

Soilwork - Stabbing the Drama
Jaar van release: 2005
Label: Nuclear Blast Records
Soilwork - Stabbing the Drama
Normaal gesproken kun je de klok erop gelijk zetten: ieder jaar verschijnt er een nieuwe Soilwork-plaat. Dat was in ieder geval vanaf 2000 al het geval, maar na Figure Number Five is het enige tijd stil geweest rondom deze Zweden. Oké, er verscheen een zoethoudertje in de vorm van de E.P. The Early Chapters, waar echter eigenlijk niemand echt behoefte aan had, maar op dit nieuwe album hebben de fans uiteindelijk twee jaar moeten wachten.

Wie de twee voorafgaande albums van Soilwork - Natural Born Chaos en Figure Number Five - kent, weet dat de band zich met die albums steeds verder van haar oorspronkelijke sound heeft verwijderd. Album nummer zes (dit Stabbing the Drama dus) is in feite niet meer dan een logisch vervolg op de voorafgaande ontwikkelingen, hoewel de band op sommige momenten ook ontegenzeggelijk weer wat meer naar de ouderwetse, harde Zweedse death metalsound neigt. Over het algemeen klinkt Soilwork echter nóg moderner en gelikter dan voorheen, hoewel de electronica-invloeden die vooral op Natural Born Chaos nog vrij nadrukkelijk aanwezig waren ditmaal wat minder prominent aanwezig zijn. De band lijkt meer nadruk te hebben willen leggen op een massieve, geëikte, moderne sound.

In eerste instantie was ik wat sceptisch toen ik Stabbing the Drama beluisterde en was ik van mening dat de band ditmaal net wat te ver ging op het gebied van moderne, bij tijd en wijle zelfs "nu metal"-achtig aandoende riffs, maar na enkele luisterbeurten heb ik die mening toch moeten bijstellen. Soilwork vindt op dit album een treffende en overtuigende synthese tussen melodie en agressie: met nummers als Stalemate en Blind Eye Halo (het hardste Soilwork-nummer sinds jaren) bewijst de band nog steeds flink te kunnen rossen, terwijl opener Stabbing the Drama, Weapon of Vanity en Distance veel pakkende melodieën en originele cleane zanglijnen bevatten.

Door deze sterke en natuurlijk overkomende combinatie levert Soilwork wederom een sterk album af, dat even nodig heeft om tot zijn recht te komen, maar desondanks al vrij snel blijft hangen. In ieder geval weer een stap vooruit sinds het degelijke, maar toch ietwat mindere Figure Number Five.

Tracklist:
1. Stabbing The Drama
2. One With The Flies
3. Weapon Of Vanity
4. The Crestfallen
5. Nerve
6. Stalemate
7. Distance
8. Observation Slave
9. Fate In Motion
10. Blind Eye Halo
11. Wherever Thorns May Grow

Score: 81 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 20 mei 2005

Koop dit album in

Meer Soilwork:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Soilwork - Stabbing the Drama
Reactie van MetalBlast op 02-06-2005 om 15:10u
Score: 67 / 100

wil er niet te veel woorden aan vuil maken... een aantal goede solo's maar te weinig, te weinig growls van speed... daarentegen uitmuntend drumwerk van de belgische drummer!! ik vindt dit een heftige nu-metal plaat maar zeker geen melodic death metal meer (waar het eigenlijk thuis hoort)

Soilwork - Stabbing the Drama
Reactie van 'bones' op 03-07-2005 om 14:47u
Score: 95 / 100

Soilwork - Stabbing the Drama
Reactie van 'bones' op 03-07-2005 om 15:01u

Hier wordt ik nou zo moe van.....dat deze plaat je niet bevalt...ok....ieder z'n smaak. Maar om hier nou weer het label "nu-metal" op te plakken?? Te veel lui op deze site weten niet wat de term NU-METAL inhoud. Nu- metal moet voorzien zijn van hedendaagse urban invloeden(Rap,hip-hop,dj,sampler)en voooral geen solo's. Tegenwoordig als een band een andere weg inslaat dan de traditionele heavy,speed,thrash,death,hardcore,black-metal dan worden ze meteen bestempeld als nu-metal sellouts! Is "st. Anger" nu-metal? Is "god hates us all" nu-metal? NEE...het is misschien weer een andere vorm van alternative-metal maar zeker geen nu-metal. Om nog even terug te komen op stabbing the drama...een lekkere plaat stukken beter dan de mainstream georienteerde figure number five!

Soilwork - Stabbing the Drama
Reactie van Harmloos op 21-12-2005 om 16:24u
Score: 80 / 100

Voor mij scoort deze cd een 80. Waarom? Omdat ie zo lekker klinkt! Ik ken soilwork niet en ik ga dus ook niet zeuren over of het in de reeks thuis hoort. En dit is zeker geen nu-metal. Je moeder is nu-metal. Dit is gewoon een goede vorm van heavy metal. Ik ga trouwens niet zeggen dat ik nu-metal slecht vind want nu-metal vind ik ook goed!

Soilwork - Stabbing the Drama
Reactie van cfreak24 op 25-03-2006 om 10:33u
Score: 95 / 100

hij blijft cool