Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-10-2020

Dreamtale - Difference
Jaar van release: 2005
Label: Spinefarm Records
Dreamtale - Difference

‘The third album is the hardest to make’, haal ik uit de bijgeleverde biografie van deze Finse powermetal band. Nu dacht ik altijd geleerd te hebben dat dit het geval is bij een tweede album, maar met dat soort gemuggenzift zal ik me nu maar niet bezig houden. De belangrijkste vraag blijft of de zes muzikanten een memorabel album afgeleverd hebben.

Ik moet toegeven dat ik bij nieuwe Finse powermetalbands nogal snel geneigd ben de zoveelste slappe Sonata Arctica-kloon te verwachten. Op dat gebied was ik dan ook aangenaam verrast toen bleek dat de openingstrack al een stuk harder inzette dan ik had verwacht. Het gebruik van twee gitaristen geeft de band een stevige sound die door de keyboards niet wordt afgebroken. Daarbij zingt zanger Jarkko Ahola (ondanks zijn soms hinderlijke uitspraak) zeer verdienstelijk en roept zijn stem eerder herinneringen op aan Daniel Heiman (ex-Lost Horizon), dan aan Toni Kakko (Sonata Arctica).

De nummers zelf blijven op zijn minst steken op de middenmaat, wat bij slechts twee nummers het geval is, maar zitten er in de andere gevallen goed boven. Vooral de epic Lucid Times, het poppy New Life, en de snellere nummers Lost Souls en Wings of Icarus bevatten kwaliteitspowermetal die op albums als Nightwish’s Oceanborn of Silence van Sonata Arctica niet zouden misstaan. Het absolute hoogtepunt is de schitterende ballad Sail Away die, slechts ondersteund door een akoestische gitaar en een (keyboard)viool, het dramatische verhaal verteld van een ontdekkingsreis die vijftig zeelui noodlottig werd. Dit nummer biedt kwaliteit die ik in geen tijden meer van een ballad heb gehoord.

Verwacht bij het luisteren van Difference verder geen nieuwe sound, progressieve structuren of invloeden vanuit andere genres. Difference is gewoon een lekker pakkend album dat genoeg kwaliteit biedt om de volle 48 minuten te boeien. Klein puntje van kritiek zijn de op sommige nummers redelijk simpel klinkende teksten. Indien dit op het volgende album verholpen is zal de band zich waarschijnlijk bij de groten uit de Finse powermetalscene kunnen scharen. Tot dan is Difference zeker een geslaagd album.

Tracklist:
1. Lost Souls
2. Wings of Icarus
3. New Life
4. Lucid Times
5. Mirror
6. World’s Child
7. Sail Away
8. Fly
9. Secret Door
10. We are one
11. Green Fields

Score: 80 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 15 mei 2005

Koop dit album in

Meer Dreamtale:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Dreamtale - Difference
Reactie van MindlessMayo op 16-05-2005 om 01:06u
Score: 80 / 100

Mooi verhaaltje, klinkt boeiend genoeg om het binnenkort eens even uit te checken.

Dreamtale - Difference
Reactie van Shredmaster17 op 10-06-2005 om 19:56u
Score: 80 / 100

Ik heb deze cd thuis liggen...erg goede muziek moet ik zeggen. Ja tuurlijk heeft het iets weg van Sonata Arctica en Stratovarius. Maar dat neemt niet weg dat het een lekker klinkende plaat is. Zonde dat de zanger nu weg is uit de band. Ik vind het rauwe in z'n stem erg passen bij de muziek.