Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

Evergrey - The Inner Circle
Jaar van release: 2004
Label: InsideOut Music
Evergrey - The Inner Circle
Evergrey is bij mij altijd n van die bands geweest die steevast geweldige recensies krijgt, maar waarvan ik lange tijd nog nooit ook daadwerkelijk iets had gehoord, tot ik binnen kort tijdsbestek kennis maakte met zowel The Inner Circle als het hieraan voorafgaand verschenen Recreation Day. Toen werd mij al heel snel duidelijk dat alle positieve recensies zeker niet zonder reden zijn, want beide albums behoren zeker tot de betere albums van het jaar.

Over The Inner Circle kan ik dan ook eigenlijk alleen maar positief zijn. Het eerste dat opvalt bij dit album is de fantastische, warme productie, die ervoor zorgt dat de kleinste details glashelder te horen zijn. Onontbeerlijk voor een veelzijdig en sfeervol album als dit. The Inner Circle is geen conceptalbum, hoewel wel alle teksten draaien om het onderwerp religie. De band beroept zich regelmatig op prachtig ingesproken samples (in tegenstelling tot het nieuwe After Forever wl met acteurs die ook daadwerkelijk kunnen acteren), met als absolute hoogtepunt het aangrijpende When the Walls Go Down: een van de mooiste, ingetogen, emotionele nummers die ik in lange tijd heb gehoord. Ook na tientallen keren lopen de koude rillingen nog langs de rug. Wat een wereldnummer! Verder weet Evergrey erg veel afwisseling in de nummers te stoppen: Ambassador en In the Wake of the Weary zijn de wat snellere, agressievere nummers op het album, terwijl A Touch of Blessing, The Essence of Conviction en Where All Good Sleep vooral opvallen door hun prachtige melodielijnen. In de vorm van Waking Up Blind en het tedere Faith Restored zijn ook nog eens twee schitterende, gevoelige ballads op het album terug te vinden.

Dit vijfde album van Evergrey is dus uitermate sterk en uitgebalanceerd geworden. De band heeft in de loop der jaren een geheel eigen geluid weten te ontwikkelen dat zich dan ook maar moeilijk met andere bands laat vergelijken. Door de knappe composities, de afwisseling en de intelligente manier van songwriting zal dit album dan ook bij vrijwel iedere progressieve metalfan in goede aarde vallen.

Tracklist:
1. A Touch Of Blessing
2. Ambassador
3. In The Wake Of The Weary
4. Harmless Wishes
5. Waking Up Blind
6. More Than Ever
7. The Essence Of Conviction
8. Where All Good Sleep
9. Faith Restored
10. When The Walls Go Down

Score: 87 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 7 mei 2005

Koop dit album in

Meer Evergrey:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van the-cold-white-light op 08-05-2005 om 19:44u
Score: 95 / 100

Inderdaad een geweldige cd!

Reactie van The Horseman op 10-05-2005 om 20:24u
Score: 86 / 100

Prachtige emotionele plaat. Met als hoogtepunten 'a Touch Of Blessing' en 'When The Walls Go Down'