Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Blaze - Silicon Messiah
Jaar van release: 2000
Label: SPV / Steamhammer Records
Blaze - Silicon Messiah
Van eind 1993 tot begin 1999 was Blaze Bayley zanger van Iron Maiden. Met die band maakte hij twee albums, waarover de meningen van de fans sterk uiteenlopen. Begin 1999 stapte hij op / werd hij ontslagen (net welk verhaal je gelooft), waarna Bruce Dickinson terugkeerde bij Iron Maiden. Blaze kreeg nog hulp aangeboden van zijn voormalige Iron Maiden collega's, maar bedankte ze vriendelijk ervoor en besloot het allemaal zelf te doen.

De goeie man ging op zoek naar muzikanten voor zijn nieuwe band, en na audities te hebben gehouden had hij vier geschikte mannen gevonden: gitaristen Steve Wray en John Slater, bassist Rob Naylor en drummer Jeff Singer. Samen met producer Andy Sneap ging dit vijftal de studio in. In mei 2000 was het eindelijk zover, en lag Silicon Messiah in de winkels.

Op de shirts van Blaze is de slogan As Metal As It Gets te lezen, en dat is eigenlijk precies hoe je Silicon Messiah moet omschrijven: pure heavy metal. De nummers zijn niet te lang, zo'n 4 a 5 minuten gemiddeld, vol met lekkere riffs, goed lopende zanglijnen, en hier en daar een lekkere gitaarsolo. Wie Blaze in Iron Maiden waardeloos vond moet toch zeker dit album luisteren, want ook al klonk Blaze bij Maiden niet altijd even goed, op Silicon Messiah klinkt hij beter dan ooit.

Van begin tot eind is Silicon Messiah een lekker metal album. Ghost In The Machine (wat live ook een hoogtepunt is) opent het album op een gemiddeld tempotje, waarin je al snel hoort dat de vier onbekende muzikanten rond Blaze toch erg bekwaam zijn. Titelnummer Silicon Messiah begint erg rustig, waarna het toch weer als een stevig nummer verder gaat. Born As A Stranger is van begin tot eind gewoon een lekker uptempo nummer. Het snelle The Launch doet me heel erg denken aan Iron Maiden's Futureal, wat natuurlijk ook niet slecht is. Textueel gezien wijkt het een beetje af van de standaard metal. Een aantal futuristische themas verbinden de nummers, waardoor een beetje een gevoel van een concept-album ontstaat, al staan alle nummers toch op zichzelf.

Wat je niet hoeft te verwachten van Silicon Messiah is dat het als een Iron Maiden album klinkt. Slechts een paar nummers doen me enigzins aan de albums van Blaze bij Maiden denken. Blaze is zijn eigen weg ingeslagen, en is met Silicon Messiah goed van start gegaan.

De tracklisting:
1. Ghost In The Machine
2. Evolution
3. Silicon Messiah
4. Born As A Stranger
5. The Hunger
6. The Brave
7. Identity
8. Reach For The Horizon
9. The Launch
10. Stare At The Sun

Koop deze cd nu bij Bol.com

Score: 86 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 17 december 2001

Koop dit album in

Meer Blaze:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Blaze - Silicon Messiah
Reactie van Een_Metalfan op 26-12-2001 om 20:28u
Score: 90 / 100

Fantastische cd

Blaze - Silicon Messiah
Reactie van andmetalfor all op 10-08-2004 om 16:47u
Score: 87 / 100

Inderdaad blaze klinkt stukken beter dan op x-factor&virtual11 van maiden. Bovendien straalt er een bijzondere dynamiek van dit album af. Uistekende solo's ook. Echt een aanrader!

Blaze - Silicon Messiah
Reactie van pettriek op 29-12-2005 om 16:25u
Score: 85 / 100

Deze ceedee is heavy metal-vakmanschap.