Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Heidevolk - Het Gelders Volkslied
Jaar van release: 2004
Label: Eigen Beheer
Heidevolk - Het Gelders Volkslied
Tijdens een recent optreden van deze folk metalband uit het oosten des landes kreeg ik dit voorproefje op het binnenkort te verschijnen debuutalbum De Strijdlust is Geboren in mijn knoken geduwd. Aangezien ze hier in huize Wehrens niet vies zijn van een stevig potje Nederlandstalige muziek (hoewel mijn pa het liever op Boudewijn de Groot en Clouseau houdt) besloot ik deze single maar eens een kans te geven.

Nu was ik natuurlijk wel een beetje bevooroordeeld, aangezien de heren Bloeddorst, Vellenknotscher, Beenkerver, Boghtdrincker en Splintervuyscht (ik meen me te herinneren dat bassist Braadvraat verstek moest laten gaan) mij in een gezellige, bezopen Effenaar ook al wisten te overtuigen. Hoe dan ook, als voorgerecht smaakt dit slechts zeven minuten durende schijfje zeker naar meer. Het eerste nummer, Het Gelders Volkslied, is een bewerking van, u raadt het al, het Gelders volkslied en hoewel ik als rasechte Limburger natuurlijk niet inzie wat er zo bijzonder is aan Gelderland, klinkt dit nummer door de sterke zang zeker niet verkeerd. Interessanter is het tweede nummer, Krijgsvolk, waar de capaciteiten van Heidevolk pas echt goed naar voren komen. Door het pakkende ritme en de epische riffs leent dit nummer zich perfect voor het nuttigen van grote hoeveelheden gerstenat. Op cd klinkt het nummer al uitermate sterk, maar live komt het nog beter tot zijn recht.

Heidevolk is al vaker vergeleken met het eveneens Nederlandse Hellebaard (waarvan onlangs het debuutalbum Strijdkracht verschenen is), maar behalve de taal waarin gezongen wordt, zie ik niet veel overeenkomsten. Waar Hellebaard nog wat rauwer en duisterder klinkt, probeert Heidevolk veel meer een trotse en fiere sfeer te creëren. Qua stemming doet de band enigszins aan Finntroll denken, maar door de cleane zang gaat ook die vergelijking maar half op. Hoe dan ook, dit smaakt naar meer! Opschieten met die full length, heren!

Tracklist:
1. Het Gelders Volkslied
2. Krijgsvolk

Score: 78 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 7 januari 2005

Koop dit album in

Meer Heidevolk:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van lennert from hell op 07-01-2005 om 14:17u
Score: 87 / 100

Dit smaakt absoluut naar meer ja. Ik zou de band persoonlijk vergelijken met een bijzonder stevige Fungus (al die willen te kaap'ren varen moeten mannen met baarden zijn) Heidevolk zet daarbij ook altijd fantastische optredens neer en verdiend het om snel door te breken... Nu wachten op de volledige cd

Reactie van wamoi op 07-02-2007 om 15:01u
Score: 100 / 100

STEFANIE!!!!!!!!!!!! ftw

Reactie van Barrie op 08-02-2007 om 19:27u
Score: 1 / 100

Deze, tja, muziek.....? Nou ja, het zuigt in ieder geval En wat die bloeddorst betreft, iets meer deo zou helpen ;) Gothics are losers, Normal people ftw!!! Ik ga nu naar muziek luisteren. Échte muziek.

Reactie van pien op 07-03-2008 om 11:52u
Score: 100 / 100

helemaal top, bombastisch meesleep lijn! zo gaaf! ik ben voor meer optredens!fields of rock, waldrock?ben zowiezo voor meer heidense muziek in deze religieuze drama tijd(dominantie, alleenrecht op de waarheid!), vol leugens en manipulatie, onderdrukking en schijnheiligheid!!terug naar de roots....
xpien