Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-10-2020

The Chasm - The Spell Of Retribution
Jaar van release: 2004
Label: Earache Records
The Chasm - The Spell Of Retribution
Ik ben geen 80’s-freak. Hoe belangrijk de metalklassiekers en cultbands voor het hedendaagse metalen geluid ook zijn geweest, ik ben geen back-in-the-day-aanhanger (©Megadeth 2004) die vindt dat vroeger alles beter was, en dat zal ik ook niet worden. Het zal wel iets met mijn geboortejaar of muzikale opvoeding te maken hebben. The Chasm uit Chicago is dat echter wel. Het geluid van deze, uit onder andere ex-Incantation bestaande band is overduidelijk zwaar gelieerd aan de occulte metalgoden van weleer. Celtic Frost, Possessed, Hellhammer en Venom klinken in elke gespeelde noot van deze heren door.

Dat deze stijl toch tijdloos is blijkt maar weer, want The Spell Of Retribution is ook naar huidige maatstaven een aardige en eigentijdse plaat geworden. Wie met de bovenstaande namen weinig kan, The Chasm speelt een melodieuze variant van Death/Thrash (nee, geen In Flames), met hier en daar wat doom en black-invloeden, verwerkt in lange songs met uitgesponnen thema’s. Het klinkt erg gaaf. De agressie is in meer dan voldoende doses aanwezig en de technische kwaliteiten van de band zijn, in tegenstelling tot veel echte 80’s-bands, uitstekend. Bovendien hangt over de plaat een mystiek, duister sfeertje dat bijvoorbeeld Possessed’s Seven Churches zo meesterlijk maakte. Die sfeer wordt deels ook verwoord in de teksten, die tezamen een concept vormen wat gebaseerd is op oude Azteekse mythologie. Ongetwijgeld zullen de liefhebbers van alle eerder genoemde bands nu op het puntje van hun stoel zitten om de plaat als de bliksem aan te schaffen.

Er zijn echter ook een paar “maars”. Zoals ik in de inleiding al aangaf, ik geil niet op muziek alleen maar omdat het een 80’s-Metalfeel heeft, en derhalve vind ik ook niet alle muzikale geintjes van The Chasm geweldig. De strot van zanger/gitarist Daniel Corchado is dan wel agressief en rauw, hij klinkt af en toe ook behoorlijk leeg en schor. Misschien dat een meer Tom G. Warrior-achtig geluid wat beter bij de muziek had gepast, maar dat zal persoonlijke smaak zijn. Wat me echter meer stoort is dat sommige nummers gewoon véél te lang zijn. Lange, diepzinnige composities zijn leuk en al die Death Metal-platen van krap een half uur heb ik ook wel gehoord, maar met meer dan een uur is The Spell gewoon een beetje overkill. Nu slaat de verveling zo halverwege toe, en met een kwaliteitsband als The Chasm mag dat eigenlijk niet.

Hoewel we hier dus geen nieuwe klassieker hebben, zoals enige collega-recensenten menen, lever The Chasm wel een uitstekende Death/Thrash-plaat af die vooral bewijst dat zogenaamd ouderwetse cultmetal nog lang geen oud vuil is.

Tracklist
1. From the Curse, A Scourge
2. The Omnipotent Codex
3. Conqueror and Warlord
4. Manifest My Intervention
5. Fortress
6. Retribution of the Lost Years (I, The Pastfinder III)
7. Conjuring the New Apocalypse
8. The Eclipse: Monument to the Empire
9. Remains of the Covenant
10. Eternal Cycle of Delusion

Score: 84 / 100

Reviewer: Rascul
Toegevoegd: 24 december 2004

Koop dit album in

Meer The Chasm:

[ Terug naar de Album Reviews ]

The Chasm - The Spell Of Retribution
Reactie van Nuberus op 24-12-2004 om 11:09u
Score: 100 / 100

ik ben zo'n collega recensent die wel de roots in de oude death en thrash en black heeft liggen en meent dat dit wel degelijk een klassieker is. Had jij die roots ook dan had je kunnen weten dat dit een klassieker is. Hoe kunnen in Metaal's naam deze nummers te lang zijn en slaat de verveling toe?????? Het is juist allemachtig knap dat dit epos van meer dan een uur tot het laatst toe volledig boeit, met volledig respect naar de oude Goden, maar wel degelijk met een compleet eigen draai. Dit maakt The Chasm zo uniek tussen de hedendaagse brei van blastbeat adepten. Barstensvol emotie en geexecuteerd op een manier om van te watertanden. "Lang geen oud vuil" ...Je gebruikt in mijn ogen toch wat oneerbiedige termen.....Xcuzer moi, maar dit vind ik een review van lik-me-vestje.

The Chasm - The Spell Of Retribution
Reactie van Rascul op 24-12-2004 om 14:07u

Dat is jouw mening. Ik heb in de review duidelijk aangegeven dat dit puur op persoonlijke smaak gebaseerd is. Ik vind, met name in het midden van de plaat, dat de nummers wat zeggingskracht missen omdat ze gewoon te lang zijn. Riffs worden te vaak herhaald, hele stukken komen onnodig terug en dergelijke. Desondanks vind ik het wel degelijk een goede plaat geworden, maar niet zo legendarisch als jij bijvoorbeeld vindt. Ook dat staat er duidelijk in. En als je niet overweg kan met mijn persoonlijke mening moet je de review niet lezen. Je had recht van spreken gehad als ik de cd onnodig had afgezeken, maar dat doe ik niet. Cheers.

The Chasm - The Spell Of Retribution
Reactie van nuberus op 24-12-2004 om 15:41u

uiteraard heb je recht op jouw mening en dito je review. Ik ben het er alleen niet mee eens en laat ik bij deze even weten. Dat is ook het leuke dat je dat dat eronder kan ventileren....