Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-09-2021

Backlash - The Binary Choice
Jaar van release: 2004
Label: eigen beheer
Backlash - The Binary Choice
Hier aan de kust, de Zeeuwse kust
Waar Backlash haar stem laat gelden
Dat moet ik echt vermelden
Een oorschelp vol metalgoed
En het klinkt zoals het moet
Hier aan de kust...

En luid lallend stapt de onoplettende ondergetekende bijna tussen de trein en het perron (die uiteraard vol mensen staat, want als je af gaat, ga je meteen ook GOED af). Dat is nou de kracht van Destiny`s End in je discman!

De track in kwestie is afkomstig van The Binary Choice, de eerste full-lengt schijf van de Zeeuwse Backlash die dit jaar eindelijk het levenslicht zag. En na 2 demo`s werd het overigens de hoogste tijd ook wel.

Voor wie de band niet kent, Backlash strijdt onder een zware vlag. De heren spelen een duistere variant op death metal, waarbij er een overwegend grote rol voor de gitaren is weggelegd. En zo komt het uiteindresultaat zwaarmoedig, bruut en emotioneel uit de verf.
Voor The Binary Choice geldt het niet anders. Het 11 nummers tellende album kenmerkt zich door een zwaar (voornamelijk midtempo), droef en opgefokt geluid, die uitstekend bij het concept van de plaat past. Als een loodzware regenbui druppelen de nummers op je neer. Aan brulboei Dennis is het de taak om het geheel van een heel eigenzinnig, beetje Amon Amarth-getint strotgeluid te voorzien. Toegegeven, je moet er van houden. Maar hoe je het wendt of keert, binnen de Backlash -sound staan de vocalen hun dijkje machtig.
Het gitaargeluid is in feite wel waar het allemaal grotendeels om draait. De gitaren bepalen absoluut de sfeer binnen dit 5-koppig metalkamp. En hier moet ik m`n pet weer van m`n bol gaan trekken, de gitaren gieren zowel bruut als mooi melodisch (denk in de richting van Edge of Sanity) en zorgen voor werkelijke trancemomenten ( de intro van de al genoemde Destiny`s End is daar een mooi voorbeeld van).

Jammer genoeg haalt het drumgeluid het niet bij de capriolen van zijn gesnaarde vrienden en komt het geheel daardoor soms wat iel over. Het totaalgeluid had ook iets voller gekund waardoor de plaat de luisteraar nog machtiger op de hielen zou zitten. Maar buiten dat, en ach, hier valt ook wel mee te leven, is het geheel in eigen beheer opgenomen (waarvoor complimenten) album een geslaagde bevalling te noemen.

Mij rest nog een opmerking over een bijzonder passende afsluiter (eerst wel de hele schijf luisteren, sneakerds!), dus bij deze. En, watch your step als je de trein uitkomt!

Tracklist:
1. Break Out
2. False Expectations
3. Driven
4. Rotten
5. Reality Betrayed
6. Backlash
7. Serving The Cause
8. Ambition To Follow
9. Backstab
10. Destiny`s End
11. T.T.T.M.I.B.

Score: 76 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 3 december 2004

Koop dit album in

Meer Backlash:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Ktulu op 03-12-2004 om 09:04u

Ik heb de plaat nog niet gehoord, maar heb de heren wel enkele keren live gezien.... en het kon me geen enkele keer bekoren. Het kwam op mij erg saai en ongeinspireerd over. In de zin van: we willen death metal maken, maar iets boeiend weten we niet.

Reactie van Lana op 06-12-2004 om 00:56u

een reactie op deze band hangt ook een beetje af van het type death metal wat je doorgaans zelf luistert. Ik vind Backlash zelf behoorlijk goed te pruimen live.

Reactie van Ktulu op 07-12-2004 om 23:47u

Daar lijkt het me niet aan te liggen, aangezien ik death metal luister van Eaten back to life van CC t/m SoP van Death en van Slowly we rot van Obituary tot Deliverance van Opeth. Het komt op mij gewoon over als een bak gerecyclede riffjes.

Reactie van Sander op 13-12-2004 om 18:52u
Score: 100 / 100

Maar Koen, dat zijn toch ook tevens de enige DM albums die je kent?! ;)

Reactie van Ktulu op 29-12-2004 om 16:53u

Sorry dat ik een gevoelige snaar heb geraakt, Sander... Ik wist niet dat je groupie van Backlash was.