Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Behemoth - Demigod
Jaar van release: 2004
Label: Regain Records
Behemoth - Demigod
Door de jaren heen heeft Behemoth zich geëvolueerd van een bandje die Noorse black metal naspeelde tot een volwaardige professionele extreme metalact. In 1998 begon de band zijn Europese doorbrak met ‘Pandemonic Incantations’ en een jaar later was het hek volledig van de dam met ‘Satanica’. De death metal invloeden namen in hoeveelheid toe terwijl de black metal invloeden op de achtergrond terecht kwamen. Het resultaat was een originele stijl van duistere extreme metal die op ‘Thelema 6’ en het vorig jaar verschenen ‘Zos Kia Cvltvs’ werd geperfectioneerd.

Bandleider Nergal staat heel zelfverzekerd op de nieuwe promofoto’s en dat is niet moeilijk om te begrijpen want 2004 moét en zál het jaar zijn dat Behemoth echt doorbreekt naar het mainsteam metalpubliek. Tegelijk met het nieuwe album ‘Demigod’ is er ook een zeer uitgebreide dubbel DVD verschenen genaamd ‘Crush.Fukk.Create - Requiem for Generation Armageddon’ en staat er een twee maanden durende Europese tour aan te komen met de blastbeaters Krisiun en het ondergewaardeerde Incantation. Maar genoeg geluld, u bent vast erg benieuwd hoe dit nieuwe album klinkt.

Het eerste wat opvalt aan het nieuwe album is de productie. Dit is zonder twijfel geluidstechnische het beste wat de heren ooit hebben afgeleverd. Verantwoordelijke hiervoor is Nergal zelf en Daniel Bergstrand (die we allemaal kennen van zijn geweldige producties voor uiteenlopende bands als Strapping Young Lad tot Thyrfing). Deze productiekunstenaar heeft het album een mooie transparante mix meegeven die ook iets duister en vaag heeft. Top! Hoe luider je het album draait, hoe beter het ook begint te klinken en je moet het geheel ook zeker eens met de hoofdtelefoon luisteren (details!). Het tweede opvallende is de ‘nieuwe’ stem van Nergal. Zijn grunt heeft een ietwat vaag en hees effect meegekregen, in begin is dit een beetje storend maar na enkele luisterbeurten ben je vertrouwd met de keelklanken van dit Pools genie. De heer Nergal heeft ook enkele geweldige ‘rhythm riffs’ verzonnen en tokkelt af en toe enkele magistrale spannende riedels op zijn akoestische gitaar.

Het beste verkoopspunt van deze nieuwe cd is het ‘lange-termijn-plezier-principe’. De nummers klinken al goed na één luisterbeurt maar toch ontdek je na elke nieuwe luisterbeurt nog elementen die je tot dan toe nog niet waren opgevallen. Op zich zijn de nummers niet heel complex maar ze zitten veel beter in elkaar dan je op het eerste gehoor denkt. Opener ‘Sculpting the throne ov Seth’ zet meteen de orkaan in die pas voorbij is na de lange afsluiter ‘The reign ov Shemsu-Hor’. Wees er maar zeker van dat in de tussentijd je hele huis door elkaar is geschud!!! Als je deze band niet kent en je wilt een toegankelijke eerste kennismaking dan raad ik het niet meer uit mijn hoofd te branden titelnummer en ‘Conquer all’(waar een videoclip is van gemaakt) aan. Verplichte aanschaf voor fans van het genre. Naar mijn bescheiden mening is Behemoth met dit ‘Demigod’ dé Poolse band van het moment en laten ze hun landgenoten van Vader, Hate en Decapitated nét achter zich. Polen en goede death metal, het blijven twee handen op een buik.

Tracklist:
1. Sculpting the throne ov Seth
2. Demigod
3. Conquer All
4. The Nephilim rising
5. Towards Babylon
6. Before Aeons came
7. Mysterium Coniunctions (Hermanubis) v 8. XUL
9. Slaves Shall Serve
10. The reign ov Shemsu-Hor

Score: 85 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 11 oktober 2004

Koop dit album in

Meer Behemoth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Behemoth - Demigod
Reactie van Sven op 12-10-2004 om 19:54u
Score: 90 / 100

Gave en goeie review, de heren verdienen dit echt met de nieuwe plaat! Volgende week maar eens zien wat ze er live van bakken.

Behemoth - Demigod
Reactie van manuel op 11-11-2004 om 20:54u

Behemoth - Demigod
Reactie van manuel op 11-11-2004 om 20:58u
Score: 99 / 100

het is echt een goed album de mensen die deze band niet kennen en een beetje van metal houd moet dit echt proberen echt een cool album

Behemoth - Demigod
Reactie van trooper op 19-03-2005 om 13:53u
Score: 90 / 100

Dit album gaat perfect verder op het niveau van Zos Kia Cultus, de vocals passen helemaal bij de muziek. Zeker een van de toppers van het jaar

Behemoth - Demigod
Reactie van Mortivore op 03-09-2005 om 12:33u
Score: 88 / 100

Zeer sterk album, niet alleen de muziek maar ook het artwork en de machtige, occulte teksten. Nergal heeft zijn brul echt even flink opgepoetst, ik ken niet echt een zanger die net zo brult. Maar zoveel zangers ken ik niet, dus? Conquer All is zeer geweldig. Demigod idem dito. En het "gedichtje" dat het intro van Slaves Shall Serve vormt heeft zeker charme. Aan de apocalyptische sound hoor je écht niet dat deze mensen maar met drie zijn! Wat de vocalen ook veel beter maakt zijn de woorden die Nergal gebruikt. Ze passen precies bij zijn stem. Bijv. in Sculpting the Throne ov Seth, waar hij zingt: Io Kepesh! Io Nubti! Io Akakh! Io Simai! Kortom hier vermaak ik me wel mee!

Behemoth - Demigod
Reactie van torre op 30-12-2005 om 20:49u
Score: 80 / 100

superplaat, ben alleen geen meester in het noors, dat wil het begrijpen van de teksten nog wel eens wat lastiger maken

Behemoth - Demigod
Reactie van namen_zijn_voor_watjes op 22-05-2009 om 16:26u
Score: 85 / 100

Drums, teksten en gitaarwerk zijn geweldig als altijd, maar de vocals zijn soms wat iritant, in bijvoorbeeld The Nephilm rising klinkt hij gewoon goed maar in de opener is het bijvoorbeeld iritant. Het is niet echt erg maar toch...