Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-10-2020

Callenish Circle - Forbidden Empathy
Jaar van release: 2004
Label: Karmageddon Media
Callenish Circle - Forbidden Empathy
Callenish Circle is een band die in tien jaar is getransformeerd van een aardig cafébandje tot een nationale melodieuze death/thrash topact. De twee laatste cd’s (‘Flesh_Power_Dominion’ uit 2002 en ‘My Passion // Your Pain’ uit 2003), die door het gerenommeerde Metal Blade zijn uitgebracht, zorgde voor de verdiende doorbrak. Dit ‘Forbidden Empathy’ is geen best-of of een ratjetoe album vol met demo’s maar bevat al het werk dat de heren hebben gemaakt voor die twee Metalblade albums. Dus de twee full length albums ‘Drift of Empathy’ (1996) als het goed verkochte ‘Graceful…Yet Forbidding’ (1999) staan integraal op deze verzamelaar. Als ‘extraatje’ krijgen we ook de ‘Esacape’-EP (1998) maar ook de legendarische en niet meer te vinden ‘Lovelorn’-demo (1995). Kortom 29 nummers die samen twee en een half uur duren voor de prijs van één album. Wat wil een muziekliefhebber nog meer?

Voor diegene die het oudere werk van de heren niet kennen, zal ik nog even kort de twee cd’s overlopen. Cd 1 bevat het uitstekende ‘Graceful…Yet Forbidding’ album dat vandaag de dag nog steeds mag gehoord worden. Dat album klinkt nog steeds erg aardig en is min of meer te vergelijken met het Metalblade werk van de heren. De muziek heeft een vrij goede productie meegekregen door Henri van God Dethroned en bevat ook een gastbijdrage van de inmiddels bekende Nienke De Jong (Autumn). Als ik het album nu een cijfer zou moeten geven zou ik opteren voor 80/100. Als afluister van de eerste cd krijgen we de ‘Escape’-EP voorgeschoteld die niet echt knallers bevat maar ‘Mirror of serenity’ hapt nog steeds lekker weg. Cd 2 bevat het debuut ‘Drift of Empathy dat wezenlijk anders is dan het later werk van deze heren. Het debuut bevat namelijk eerder old school death metal en bij vlagen technische death metal met een melancholische sfeer. Het is zeer interessant om te horen met wat voor substijl metal de heren aan hun carrière begonnen zijn en ik zou dit album nu 78/100 meegeven. De echte diehard fan kan daarna genieten van de ‘The lovelorn’ demo die deze lange zit afsluiten.

Deze verzamelaar is dus zeer interessant en ook erg voordelig in prijs. Het enige minpunt aan deze release vind ik de inhoud van het boekje; ik had graag liner notes, meer foto’s en pittige anekdotes gelezen over de geschiedenis van deze metalheads. Jammer. Maar ‘Forbidden Empathy is een boeiende muzikale geschiedenisles.

Tracklist
CD 1
1. No Reason
2. Forgotten
3. Inner Battle (Intro)
4. Beyond
5. Broken
6. Oppressed Natives
7. Silent Tears
8. Passionate Dance (Intro)
9. Caught by Deceit
10. Shadows of The Past
11. Alone (Outro)
12. Silent Tears
13. Escape
14. Broken
15. Mirror of Serenity

CD 2
1. Inner Sense
2. Mental Affection
3. Slough of Despond
4. Solitude
5. Last Words
6. The Dreamers Path
7. Disguised Ignorance
8. Where The Moon Meets The Sea
9. Scars
10. Slough of Despond
11. Disguised Ignorance
12. Lovelorn
13. Shadows
14. The Dreamers Path

Score: 80 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 28 september 2004

Koop dit album in

Meer Callenish Circle:

[ Terug naar de Album Reviews ]