Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-11-2020

Saga - Network
Jaar van release: 2004
Label: SPV / Steamhammer Records
Saga - Network
Network is de nieuwste productie van de Canadese progressieve rockband Saga, een band die inmiddels al meer dan vijfentwintig jaar bestaat. Het is een conceptalbum met als hoofdthema de televisie en het effect dat de televisie heeft op mensen met subthema’s als sensatiejournalisme en mensen die de hele dag voor de kijkbuis hangen.

Op dit album hebben ze drummer Steve Negus even ingeruild - hij is op sabbatical - voor collegadrummer Christian Simpson en de productie is wederom in handen van keyboardspeler Jim Crichton. Met de drums is nog wat anders aan de hand, want in tegenstelling tot andere bands hebben ze deze analoog opgenomen in plaats van direct op een computer. Een experiment wat me eigenlijk niet zo goed bevalt. Het klinkt wat doffer en ook wat ouderwets.

In het algemeen kun je het geluid van deze plaat het beste vergelijken met de symforock van eind jaren tachtig begin jaren negentig en vertoont hier en daar wat overeenkomsten met de platen van Rush uit die tijd. Met name het nummer Live at Five doet me sterk aan de eveneens uit Canada afkomstig zijnde band Rush denken. Een zeer geslaagd nummer in ieder geval.

Het hele album ligt lekker in het gehoor met mooie heldere vocalen van zanger Michael Sadler welke goed aangevuld worden door een wat futuristisch aandoend keyboard en gitaar. De nummers vallen op door hun goede balans wat betreft de duur alsmede hun instrumentatie en ademen bovendien een frisse positieve sfeer uit. Toppers vind ik On The Air, Keep It Reel en Live at Five. Dit zijn ook de wat meer uptempo tracks van het album.

Network is een degelijke plaat, maar niet baanbrekend voor het genre voor de progressieve hardrock of de symforock. De doorgewinterde symforocker kan deze plaat blind aanschaffen. Hij zal zeker bevallen wanneer je een liefhebber bent van Rush of Saga’s eerdere platen. Enige minpunt vind ik de drums, welke toch wat afdoen aan het redelijk futuristische geluid dat de rest van de instrumenten neerzet.

Tracklist:
1. On The Air
2. Keep It Reel
3. I’m Back
4. If I Were You
5. Outside Looking In
6. Don’t Look Now
7. Live at Five
8. Back Where We Started
9. Belive
10. Don’t Make A Sound

Score: 80 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 22 september 2004

Koop dit album in

Meer Saga:

[ Terug naar de Album Reviews ]