Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Necrophagist - Epitaph
Jaar van release: 2004
Label: Relapse Records
Necrophagist - Epitaph
Jezus, wie dacht dat bands als Cryptopsy, Spawn Of Possession en Visceral Bleeding technische Deathmetal maakten moet nodig eens “Epitaph” gaan luisteren, de tweede plaat van het Duitse Necrophagist. Wat instrumentbeheersing, compositorisch vernuft en bruutheid betreft is Necrophagist namelijk de vergrotende én overtreffende trap van bovengenoemde bands. Vanaf het openingsnummer “Stabwound” via “Diminished To Be” tot aan de afsluiter “Symbiotic In Theory” vliegen de tempowisselingen en virtuoze gitaarsolo’s je om de oren.

Necrophagist bestaat al wat langer dan vandaag, maar is tot voor kort erg onbekend gebleven. De band bracht slechts één, zeer moeilijk verkrijgbaar album uit, en speelde weinig live. Op dat debuut, Onset Of Putrefaction, bestond Necrophagist nog slechts uit bandbrein, gitarist en zanger Muhammed Suicmez, die de plaat met behulp van een drumcomputer in elkaar draaide. Nu heeft de band echter een volledige line-up, inclusief drummer, heeft men getekend bij Relapse en ligt de wereld voor het oprapen. Dat oprapen zal volgens mij wel gaan lukken, van Epitaph is een beul van een plaat. Alles is werkelijk tot in de details uitgewerkt, geen enkele noot of klap ligt niet goed in de muziek. Het drumwerk is zo verzorgd en strak dat ik me even afvroeg of hier niet als nog de heer D. Computer aan het werk was, de gitaarsolo’s zijn van een snelheid en die Steve Vai nog benauwde momenten zal bezorgen en het baswerk lijkt wel gedaan door Alex Webster. Necrophagist heeft niets aan het toeval overgelaten en dat is dan ook gelijk mijn grootste kritiekpunt. De muziek leeft te weinig. Het klinkt niet organisch genoeg. Natuurlijk, het is technische Deathmetal en geen Deathmetalfan die dat een bal zal interesseren, maar ik mis toch dat gevoel wat voor mij een belangrijk deel uit hoort te maken van de muziek.

Verder is er weinig te mekkeren, want hoe je het ook went of keert, Epitaph rost gewoon de ballen uit je broek en veegt de vloer aan met 90% van de bands die zichzelf “technisch” noemt. In het nummer “Seven” duiken nog even wat Meshuggah-invloeden op in de openingsriff, die lekker combineren met de zware grunt van Suicmez. Verplichte kost voor de Deathmetalfanaten, techneuten en zolderkamerpielers.

Tracklist:
1. Stabwound
2. The Stillborn One
3. Ignominious & Pale
4. Diminished To Be
5. Epitaph
6. Only Ash Remains
7. Seven
8. Symbiotic In Theory

Score: 88 / 100

Reviewer: Rascul
Toegevoegd: 21 september 2004

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Hieronimus op 21-09-2004 om 10:51u

Hebbe hebbe hebbe!

Reactie van CoenV op 21-09-2004 om 11:00u
Score: 75 / 100

Dat debuut wordt dus opnieuw uitgebracht, sterker nog, compleet opnieuw ingespeeld, met echte drums dit keer. Dat debuut vond ik veel en veel gaver. Maar dit is ook goed te teren. Leuke review.

Reactie van Rascul op 21-09-2004 om 11:10u

Ik weet het van Onset, maar dat kon ik ttv het schrijven van de review nog niet vermelden. Daar is de nieuwspagina voor.

Reactie van Svaros op 08-03-2006 om 13:17u
Score: 95 / 100

Top cd, Zeker voor de technische liefhebber. Als je wat beter luisterd zitten er zelfs nog wat

Reactie van P.L.B. op 22-03-2006 om 14:14u
Score: 95 / 100

Een van de beste albums die ik ooit gehoord heb. Technical death metal at its best!

Reactie van Beatrice op 03-04-2013 om 13:15u

November 10, 2011 at 12:58 pmWhelp, I didn't get my daily ditty Dixie dose email this morning, so came-a-looking at the westbie for some inspiration. I think that is mostly what interests me the inspiration I find here. I like the pearls of wisdom, the good reminders, the support for my spiritual practice. I like the stories that illustrate ways to choose from a place of power and integrity, the stories that illustrate how to stay well on the path from practical how to's, to more general illustrations (and translations) relating to the cards and how to make the best of certain energetic influences.I feel like wherever you go, I find exactly what I need there (here). There is always something of value and interest for me. So, actually I bet whatever interests you and you feel like writing about is going to be of interest to me! Reply