Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

various - Fenriz presents the best of old school Black Metal
Jaar van release: 2004
Label: Peaceville Records
various - Fenriz presents the best of old school Black Metal
Je kunt een muziekstuk analyseren en constateren dat het black metal is, maar black metal is een GEVOEL. En dat gevoel kan niet geanalyseerd worden. (Fenriz, Darkthrone)

Klaarblijkelijk vonden ze het bij Peaceville wel een goed idee om een soort muzikale 'gids tot de old school black metal' uit te brengen, en de samenstelling van het bewuste schijfje aan niemand minder dan Fenriz over te laten. Als trouwe volgeling van Darkthrone en enthousiast liefhebber van des man's persoonlijkheid en unieke gevoel voor humor, was ik dan ook benieuwd hoe zo'n compilatie er uit zou komen te zien. Inmiddels heb ik het ding kunnen beluisteren, en het is een redelijk bevredigende, doch wat voorspelbare release geworden.

Maar ja, om bijdrages van essentiele bands als Venom (Warhead), Bathory (Dies Irae), Mayhem (zou dit de honderdste cd in mijn collectie zijn met een versie van Freezing Moon?) en Celtic Frost (Dawn of Megiddo) kun je natuurlijk gewoon niet heen, en het weglaten van nummers van Sarcofago (Satanic Lust), Tormentor (Elisabeth Bathory), Mercyful Fate (Evil) en Blasphemy (de intro Winds of the Black Gods) is je onreinste blasfemie. Verder kent het album een aantal stevige demonische thrashers in de vorm van Sodom's maniakale Burst Command Til War, The Third of the Storms van Hellhammer en Destruction's Curse the Gods. Allemaal niet zo verrassend. Wel zeer aardig is de aanwezigheid van Samael met Into the Pentagram en de satanische rock 'n roll van Bulldozer's Whisky Time.

Om het plaatje nog completer te maken, heeft Fenriz 'speciale toestemming' gekregen om een nummer van Burzum aan de compilatie toe te voegen. Het gaat hier om Ea, Lord of the Deeps van het titelloze debuutalbum. Was niet mijn keuze geweest, maar het is natuurlijk Fenriz' feestje en men diende ook om de speelduur van de compilatie te denken.
Verder worden er nog twee recentere nummers gepresenteerd, namelijk Blood Unity van retro-thrashers Aura Noir en Sluts of Hell van de geweldige Nattefrost. Een hele eer om met slechts één album op zak op zo'n compilatie te verschijnen. Waarom die nummers er precies op staan schijnt Fenriz in het boekje van het album uit te leggen. Dat mag overigens wel een aardig boekwerk zijn om deze compilatie interessant te maken voor doorgewinterde black metal fans, want die hebben de meeste van de genoemde nummers natuurlijk al lang in huis.

Ik denk dan ook dat deze 'best of old school black metal' voornamelijk relevant is voor metalheads die met bands als Emperor, Darkthrone en Mayhem net een beetje begonnen zijn met het verkennen van het black metal genre. Voor deze groep geluksvogels, die al die meesterlijke bands nog gaan ontdekken, vormt deze compilatie een uitstekende introductie tot de gave muziek die met name in de jaren '80 een revolutie binnen de metal ontketende en het black metal genre zoals we dat vandaag de dag kennen, mogelijk maakte.

Tracklist:
1. Blasphemy - Winds of the Black Gods
2. Sarcofago - Satanic Lust
3. Celtic Frost - Dawn of Megiddo
4. Nattefrost - Sluts of Hell
5. Mercyful Fate - Evil
6. Sodom - Burst Command Til War
7. Tormentor - Elisabeth Bathory
8. Aura Noir - Blood Unity
9. Destruction - Curse the Gods
10. Samael - Into the Pentagram
11. Bulldozer - Whisky Time
12. Mayhem - Freezing Moon
13. Hellhammer - The Third of the Storms
14. Burzum - Ea, Lord of the Deeps
15. Venom - Warhead
16. Bathory - Dies Irae

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 18 augustus 2004

various - Fenriz presents the best of old school Black Metal
Reactie van dennis op 19-08-2004 om 19:09u
Score: 8 / 100

Ik vind het vanzelfsprekend dat nattefrost op deze compilaties staat, die gast heeft meer in de black metal scene gedaan dan slechts 1 album uitbrengen. Verder een leuke review. En een leuk album natuurlijk.

various - Fenriz presents the best of old school Black Metal
Reactie van FOTD op 03-09-2004 om 12:00u

Ik ben geen fan van black, maar dit is toch wel een puike compilatie. Wat een gave nummers. En natuurlijk Freezing Moon, terecht dat die op elke best-of-black-metal compilatie staat.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.