Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-10-2020

Project: Failing Flesh - A Beautiful Sickness
Jaar van release: 2004
Label: Karmageddon Media
Project: Failing Flesh - A Beautiful Sickness
Volgens de bio dienen we dit schijfje onder de 'modern X-treme metal' te archiveren. Nog niet eens zo'n slechte aanbeveling, want het opmerkelijk genaamde Project: Failing Flesh toont zich met A Beautiful Sickness een moeilijk te classificeren band die verschillende elementen uit de extreme metal combineert in een moderne, wat mechanische sound. A Beautiful Sickness is het debuutalbum van dit Amerikaanse trio, met op zang niemand minder dan ex-Voïvod zanger Eric Forrest.

Forrest heb ik altijd wel een fraaie zanger gevonden, en de twee albums die hij met Voïvod opnam gingen er ook wel in. Ik moet zeggen dat z'n stemgeluid wat beter afgestemd is op het vreemdsoortige, futuristische klankentapijt van Negatron en Phobos, maar z'n rauwe vocalen passen ook uitstekend bij het moderne geluid van deze nieuwe band, die toch ergens wel in kleine mate gerelateerd is aan Voïvod.
Project: Failing Flesh speelt in essentie thrashy metal met vette blastbeats, spacey synths en lichte industrial-invloeden. Er zijn enige raakvlakken met een band als Fear Factory, maar met name door de blastbeats gaat het geheel meer richting de extreme metal.
Opener A Beatiful Sickness hakt er meteen al lekker in. Die eerste blastbeat komt aan als een heuse openbaring. Nieuwsgierige lezers hebben meteen hun luistertip, samen met Planet Dead, aangezien beide een goed overzicht geven van wat dit album te bieden heeft. Met name laatstgenoemde is een uitstekend nummer. Het komt op gang met een sterke combinatie van mysterieuse synths en mooie cello-klanken, om zich vervolgens als een zeer agressieve, thrashy compositie uit de doek te doen. De tweede helft kent een opvallend Nocturnus-achtig progressief stuk met wederom erg smaakvolle synth-partijen. Andere opvallende nummers zijn Entrance Wound (Forrest op z'n meest overtuigend) en Taste of the Lie (met gave effecten en wat beats).

Met uitstekend songmateriaal en een productie om te kwijlen, is A Beautiful Sickness een debuutalbum om trots op te zijn. Gave plaat van een gave nieuwkomer aan het metalfront.

Tracklist:
1. A Beautiful Sickness
2. Planet Dead
3. 9mm Movie
4. Scene of the Crime
5. Entrance Wound
6. Long Silent Voices
7. Dementia Pugilistica
8. Taste of the Lie
9. Highwire Act
10. Warhead (Venom cover)

Score: 85 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 16 augustus 2004

Koop dit album in

Meer Project: Failing Flesh:

[ Terug naar de Album Reviews ]