Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Forefather - Ours is the Kingdom
Jaar van release: 2004
Label: Karmageddon Media
Forefather - Ours is the Kingdom
Ik kon deze Engelse pagan metalband (of 'Anglo-Saxon metal', zoals de heren zelf hun sound plachten te omschrijven) nog van de albums Deep Into Time en Engla Tocyme, die beiden uitstekend bevielen. Ik was dan ook zeker verheugd toen ik vernam dat de band inmiddels alweer met een nieuw album op de proppen kwam (het vijfde inmiddels), namelijk dit Ours is the Kingdom, dat tevens het eerste wapenfeit van Forefather is voor het label Karmageddon Media. In tegenstelling tot de vorige labels Millennium Metal Music en Angelisc Records zal Karmageddon Media er in ieder geval voor zorgen dat Ours is the Kingdom ook daadwerkelijk wereldwijd in de winkels komt te liggen. Dat zou dan ook eens zwaar tijd worden, want Forefather is een van de beste bands die Engeland momenteel rijk is.

Het sterkste punt bij Forefather was altijd al de geweldige combinatie van razendsnel drumwerk en epische riffs met uitermate krachtige (overwegend cleane) zang. Die cleane zang mag gerust extra benadrukt worden: het komt namelijk maar al te vaak bij pagan metal-releases voor dat de grunts wel naar behoren zijn, maar de eveneens onontbeerlijke cleane zang in het gunstigste geval niet erg overtuigend en in het slechtste geval ronduit vals klinkt. Bij Forefather geven de cleane zangpartijen de band juist meerwaarde en dat mag in dit genre met recht opmerkelijk genoemd worden. Luister maar eens naar de uitermate sterke refreinen van nummers als The Shield-Wall, Ours is the Kingdom en Proud to be Proud en je krijgt al snel een idee wat ik bedoel.

Overige interessante nummers zijn het sfeervolle intermezzo The Sea-Kings, het trotse midtempo-nummer The Golden Dragon, To the Mountains They Fled (waarvan het begin me enigszins aan Elvenking doet denken) en Threads of Time, dat begint met een heerlijk gitaarrifje dat zo uit een beter Maiden-album weggelopen lijkt te zijn. Er valt kortom wederom genoeg te genieten op dit nieuwe Forefather-album, dat volgens het label zowel liefhebbers van Skyclad en Falkenbach tot Thyrfing en Manowar zou kunnen aanspreken. En dat is voor de verandering eens geen kletspraat.

Tracklist:
1. The Shield-Wall
2. Ours is the Kingdom
3. Proud to be Proud
4. The Golden Dragon
5. Smashed by Fate
6. The Sea-Kings
7. To The Mountains They Fled
8. The Folk That Time Forgot
9. Threads of Time
10. Keep Marching On
11. Rebel of the Marshlands
12. Wudugast

Score: 85 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 25 juni 2004

Koop dit album in

Meer Forefather:

[ Terug naar de Album Reviews ]