Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-09-2021

Kwade Droes - Met Onoprechte Deelneming
Jaar van release: 2021
Label: Ván Records
Kwade Droes - Met Onoprechte Deelneming
De Nederlandse blackmetalscene staat al enige jaren ook in internationaal opzicht flink in de schijnwerpers. Er zijn bands die dan volledig tot hun recht komen, zoals de theatrale en orkestrale black metal van Carach Angren en de eclectische avantgarde black metal van Laster. Andere bands kruipen liever nog wat dieper weg in de schaduwen op het moment dat ze de spotlights op zich gericht weten. Het uit Gelderland afkomstige Kwade Droes is een groep die in deze laatste categorie valt. Het gespuis dat verantwoordelijk is voor de lo-fi helleklanken blijft onbekend, maar dat respectabele lieden uit de scene er brood in zien, blijkt al uit de deal met Ván Records.

Met Onoprechte Deelneming is al de derde langspeler van het Betuwse geteisem, nadat eerder het debuut met de veelzeggende titel De Duivel En Zijn Gore Oude Kankermoer (2018) en de opvolger Onder De Toren (2019) uit het riool zijn komen opborrelen. Het blijkt ook de laatste oprisping, aangezien de band volgens het label “naar gene zijde” is overgegaan. Daar zal het geen feest zijn; met titels als Synode Van Satan en Duivelsindrijving (bonuspunten voor de creativiteit!) is het immers volstrekt duidelijk waar de heren de mosterd halen.

Wie zijn portie black metal het liefst verzorgd en progressief heeft, kan het best ver weg blijven van dit album. Met Onoprechte Deelneming is met recht een van de meest gure en benevelde platen die ik in lange tijd heb gehoord. Primitief gepruttel vol dissonante klanken, waarin het simplistische instrumentale geraas wordt aangevuld met lagen aan echo’s, samples en ander naargeestig spul dat niet thuis te brengen valt. De vier nummers zijn ondanks hun neanderthaler-achtige aanpak echter behoorlijk effectief.

Opener Verkeerde Preek begint met dreinend gelamenteer – voorzien van omineuze echo’s - op een bed van dronende wespennestriffs. De track wiegt je bijna in slaap door het monotone ritme, tot die gemoedsrust abrupt verstoord wordt door een luidruchtige eruptie. Synode Van Satan begint met een verwrongen sample van een preek, om zich ook al snel te ontpoppen tot een bacchanaal aan helleklanken, waarbij vooral de bezeten en hysterische zang in positieve zin opvalt. De ellende begint dan pas echt. Na De Gestoorde Uitvaart laat een op hol geslagen ritmesectie horen, die bijna ontspoort onder zijn eigen geestdrift. In Duivelsindrijving wordt zelfs het gekakel van een haan verwerkt tot onderdeel van de misère.

Zo sleurt Kwade Droes de luisteraar gaandeweg dieper en dieper mee in zijn ondergang. Hierbij vergeleken is het oude werk van Darkthrone een bakermat van beschaving. Iets meer dan een half uur volstrekt ontspoorde black metal gebracht in een aura van algehele naargeestigheid. Fraai is het niet, maar dat is ook niet de bedoeling.

Tracklist:
1. Verkeerde Preek
2. Synode Van Satan
3. Na De Gestoorde Uitvaart
4. Duivelsindrijving

Score: 75 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 12 augustus 2021

[ Terug naar de Album Reviews ]