Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-09-2021

Rawtism - Raw And Off It's Head
Jaar van release: 2021
Label: Eigen beheer

Rawtism - Raw And Off It's Head

"Bang your head and get in the pit!" Zo luidt een uitspraak op de Bandcampwebsite van Rawtism. Het Australische trio uit de omgeving van Melbourne maakt sinds 2019 samen muziek. De ep Raw And Off It's Head is de eerste uitgave van dit gezelschap. De bandnaam en zowel de titel als de tracklist van deze ep laten weinig aan de verbeelding over. Het drietal produceert rauwe metal met veel invloeden van thrash en speed metal en een fijne dosis harde rock.

De schijf bevat zes nummers, waarvan er vijf van Rawtism zelf zijn. Nummer zes betreft een prettige cover van Sultans Of Swing, waarin vooral het gitaarwerk indruk maakt. Dat doet het gelukkig ook in het eigen materiaal. Met militaristische ritmes en precisie beukt het trio vanaf de openingstrack Go Rawtistic! tot aan B.Y.H.A.S.T.F.U., waarbij de betekenis van dit acroniem niet erg ingewikkeld is om te achterhalen. De songs variëren in tempo, waarbij het openingsnummer erg snel is, maar de twee daaropvolgende songs met minder snelheid proberen te overtuigen. Dat lukt slechts deels, want de twee forse tracks met ruim zes minuten op de klok zijn qua opbouw niet bijzonder inventief en de melodielijnen lopen stroef. Indrukwekkende instrumentale passages worden afgewisseld door wat langdradige coupletten en refreinen.

Gelukkig beukt het gezelschap zich een weg terug naar succesvolle pitmuziek, want van Stay Metal en B.Y.H.A.S.T.F.U. krijgt elke metalhead zin in een energieke show. De belofte van rauwe thrash die de groep met de openingstrack en de bandnaam in het vooruitzicht stelt, wordt hier ingelost. Het is weinig origineel, maar met aardig gitaarwerk, welgeplaatste schreeuwen en staccato vocalen van Keefy is het moeilijk om tijdens het luisteren stil te blijven zitten. Ideaal voor liefhebbers van het Indiase Kryptos en ouderwetse thrash zonder al te veel gedoe.

Tracklist:
1. Go Rawtistic!
2. Thrasher's Endurance
3. You'll Get What's Coming
4. Stay Metal
5. B.Y.H.A.S.T.F.U.
6. Sultans Of Swing (Dire Straits-cover)

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 31 juli 2021

[ Terug naar de Album Reviews ]