Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Waves Of Decay - Burn Your Angel Wings
Jaar van release: 2021
Label: Eigen beheer

Waves Of Decay - Burn Your Angel Wings

Metal uit de Lage Landen past zelden in een hokje. Dat geldt ook voor het relatief nieuwe Waves Of Decay, dat zich met genre-overstijgende muziek in het rijtje van harde bands als Bark, Bliksem en soortgenoten voegt. De mannen uit Westmalle zijn met Burn Your Angel Wings toe aan hun tweede ep. De schijf met een speelduur van bijna dertig minuten is de opvolger van Cycloptic uit 2017.

Waves Of Decay toont de meeste overeenkomsten met heavy en thrash metal, maar flirt ook met invloeden van death en industrial. In eerste instantie wekt dat verwarring op, want na de sfeervolle death-achtige opening van The Shape Of Your Blood komen de thrashy riffs en drumpartijen met daarbij cleane zang van Stijn Kustermans als een verrassing. Zijn stemgeluid is niet alledaags, maar met de duistere rand en hysterische uithalen wordt het dreigende karakter van de instrumentatie benadrukt. De waardering voor zijn zang groeit naarmate de song en de plaat vorderen.

In de openingstrack wisselt de band brute metal af met mellow rock en spetterend gitaarwerk dat doorweven is van traditionele metalinvloeden. Die traditionelere gitaarpartijen waaromheen er flink gevarieerd wordt met invloeden uit diverse genres is een terugkerend element in het geluid van Waves Of Decay. Bovendien zijn de gitaarpartijen pakkend en zorgen zij voor houvast. Accustomed To The Dark is wellicht de meest traditiegetrouwe track van deze ep, maar ook hierin is ruimte voor fenomenale breaks met interessant en enthousiast musiceren.

In het gebalanceerde geluid zijn alle instrumenten goed hoorbaar en vallen details in bijvoorbeeld het basspel van Marco Felix en de bevlogen drumpartijen door Ben Gyles duidelijk op. Tijdens Angered wordt een intrigerende gitaarmelodie plots overgenomen door een saxofoon waarna een zeer fijn samenspel van gitaar, bas en saxofoon losbarst. Tijdens vrijwel elke song zit je als luisteraar op het puntje van je stoel, nieuwsgierig naar wat deze Vlamingen nu weer uit hun hoge hoed toveren. Op nieuwe verrassingen hoeft in ieder geval niet lang gewacht te worden, want Catch-22 opent met lekkere, bluesy rockpartijen, terwijl het sfeervolle The Sleeper het net als de openingstrack bij de extremere metalvarianten zoekt.

De geslaagde cover van de Iron Maiden-klassieker The Evil That Men Do is de kers op de taart van deze zeer interessante ep. Burn Your Angel Wings klinkt niet alledaags en vergt enige aandacht van de luisteraar. Die aandacht is deze smeltkroes van stijlen zeker waard. Op momenten is het zeer ruig en donker, maar altijd is het sfeervol met veel aandacht voor songwriting.

Tracklist:
1. The Shape Of Your Blood
2. Accustomed To The Dark
3. F.I.N.E.
4. Angered
5. Catch-22
6. The Sleeper
7. The Evil That Men Do (Iron Maiden-cover)

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 10 maart 2021

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]