Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Frozen Soul - Crypt Of Ice
Jaar van release: 2021
Label: Century Media Records

Frozen Soul - Crypt Of Ice

De old school deathmetalrevival houdt nog altijd aan. Vorig jaar kwamen oudgedienden Benediction en Incantation met degelijke albums, maar waren het toch recenter opgerichte bands als Undergang, VoidCeremony en vooral LIK die in positieve zin opvielen met hun platen. Hoe zal het de deathmetalbands in 2021 vergaan? Frozen Soul neemt het voortouw. Crypt Of Ice is het debuut van de groep uit Fort Worth, Texas, die nog niet zo lang actief is.

Net als veel andere formaties die het dode metaal uit de jaren negentig eren, vindt ook Frozen Soul het wiel niet opnieuw uit. Bolt Thrower, Carcass, Asphyx en Obituary zijn namen die vaak te binnen schieten. Met name de invloed van eerstgenoemde ligt er dik bovenop. Het meest verrassend zijn de slam-elementen à la Mortician en Devourment die hier en daar voorbijkomen, zoals in de goede albumopener en Merciless.

Het sterkste element in de death metal van Frozen Soul zijn de logge riffs. Ze zijn primitief en in eerste instantie doeltreffend. Het kwintet groovet erop los, zoals in het overtuigende Wraith Of Death, het sinistere Gravedigger en het macabere Twist The Knife. Daarbij ligt het tempo vrijwel altijd laag, al zijn er hier en daar welkome versnellingen, zoals in Encased In Ice en het titelnummer.

Na verloop van tijd recyclet de groep zijn ideeën en hebben ze minder impact. De aandacht verslapt daardoor. Elke track heeft weliswaar zijn sterke momenten en tempowisselingen waardoor die aandacht weer terugkeert, maar wat meer variatie en originaliteit zou die aandacht langer vasthouden.

De mix is zeer helder, waardoor je alles goed kunt horen. Het prominente gitaargeluid is echter rauw en vol. Dat laatste komt mede door het fuzzy basgeluid, dat in Twist The Knife goed is uitgelicht. De drumsound had wat krachtiger gemogen. Met name het snaregeluid komt er wat bekaaid en overgeproduceerd van af. De Morbid Angel-achtige pauken komen wél goed tot hun recht. De grunts à la Bolt Thrower zijn niet krachtig, maar passen wel bij het morbide sfeertje en hebben vooral een atmosferische en ritmische insteek.

Crypt Of Ice is een degelijk debuut dat met name in de smaak zal vallen bij fans van old school death metal waarbij niet al te moeilijk gedaan wordt. Het is allemaal vrij simpel en vooral groovy. Als een combinatie van Bolt Thrower en chugging slamriffs je aanspreekt, zou je Frozen Soul zeker een kans moeten geven. Jaarlijstmateriaal is het echter zeker niet.

Tracklist:
1. Crypt Of Ice
2. Arctic Stranglehold
3. Hand Of Vengeance
4. Wraith Of Death
5. Merciless
6. Encased In Ice
7. Beat To Dust
8. Twist The Knife
9. Faceless Enemy
10. Gravedigger

Score: 75 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 29 januari 2021

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]