Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  26 februari:
 • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
 • Chad Fisher (Armory) - 38
 • Eddie Van Halen (Van Halen)† - 67
 • Leszek "Les L. Kaos" Dziegielewski (Behemoth) - 52
 • Matthew Heafy (Trivium) - 36
 • Pablo González Sarre (Elfonía) - 45
 • Tom Keifer (Cinderella) - 61
 • Willie Adler (Lamb Of God) - 46
 • Wouter Huitema (Devious) - 39
Review

Iron Savior - Skycrest
Jaar van release: 2020
Label: AFM Records

Iron Savior - Skycrest

Bij de Hamburgse powermetalformatie Iron Savior weet je meestal wat je kunt verwachten. Doorgaans is de kwaliteit van nieuw materiaal goed en constant met af en toe een uitschieter. In de bijna vijfentwintig jaar dat de band actief is, zijn er eigenlijk geen grote dieptepunten te ontwaren en is de, veelal door science fiction geïnspireerde, power metal oerdegelijk als een altijd trouwe, goedwerkende diesel. In eerste instantie geldt dat ook voor het nieuwe Skycrest, de opvolger van Kill Or Get Killed (2019). Al snel ontpopt het nieuwe werk zich echter tot het betere van de groep die onder leiding staat van gitarist/zanger/componist Piet Sielck.

Natuurlijk zijn de gebruikelijke clichés aanwezig, zoals een groots, futuristisch klinkend intro, en de pakkende, melodieuze coupletten met daarin veel opsmuk zoals bellen en geluidseffecten. Het klinkt direct vertrouwd en verrassingen zijn aanvankelijk niet te ontwaren. Totdat de sexy baspartijen van Souleater losbarsten. Deze worden met een flair gebracht die Iron Savior in al die jaren slechts mondjesmaat heeft laten horen. Het maakt de pakkende song met teksten over dagelijkse sleur tot een van de hoogtepunten van Skycrest.

De tracks die volgen trekken die lijn door. Het spannende Silver Bullet (uiteraard over weerwolven), de metalhymne Raise The Flag en het pakkende End Of The Rainbow zijn prima staaltjes melodieuze power metal. De groep mag dan wel het verwijt krijgen veel op veilig te spelen, maar daar staat tegenover dat het bijzonder moeilijk is om de vaak bewandelde paden in de heavy metal interessant te houden. Iron Savior slaagt daar uitstekend in met knap musiceren en een immer goede productie.

De grote verrassing van Skycrest volgt nabij het einde. De powerballad Ease Your Pain is het eerste materiaal in jaren dat niet wordt gezongen door de krachtige, stoere strot van Piet Sielck. Tijdens deze ontroerende song is het bassist Jan Eckert die de zanglijnen op zeer verdienstelijke wijze voor zijn rekening neemt. De teksten zijn extra aangrijpend wanneer je kennis neemt van het gegeven dat de bassist ernstig ziek is geweest. Deze gevoelige noot biedt muzikale kansen voor duetten in de toekomst. De groep treedt die hoopvol tegemoet met Ode To The Brave, dat met krachtige riffs, fantastische solo's en een kloek refrein een opgeheven hoofd biedt na de emotionele ballad. Skycrest is dan ook een van de sterkste platen in de inmiddels flinke discografie.

Tracklist:
1. The Guardian
2. Skycrest
3. Our Time Has Come
4. Hellbreker
5. Souleater
6. Welcome To The New World
7. There Can Be Only One
8. Silver Bullet
9. Raise The Flag
10. End Of The Rainbow
11. Ease Your Pain
12. Ode To The Brave

Score: 80 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 9 december 2020

Meer Iron Savior:

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.