Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-01-2021

Black Sabbath - Paranoid 50th Anniversary Box Set
Jaar van release: 2020
Label: Sanctuary

Black Sabbath - Paranoid 50th Anniversary Box Set

Het legendarische album Paranoid van Black Sabbath viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag. De plaat met daarop meerdere iconische songs, die in het geheugen van elke metalhead zijn gegrift, wordt daarom in een bijzonder mooie boxset opnieuw uitgebracht. De set bevat vier cd's (of vijf elpees wanneer je kiest voor de vinylversie), een mooi hardcover boekwerk, een replica van het tourprogramma en een poster. Daar zul je wel diep voor in de buidel moeten tasten.

De eerste twee discs bevatten opgepoetste, geremasterde versies van het album. De reguliere remaster verschilt niet van de remaster die al enkele jaren verkrijgbaar is, terwijl de stereo quad mix wel anders (ruimtelijker) klinkt. Het zal afhangen van persoonlijke voorkeur en de geluidsinstallatie die de luisteraar ter beschikking heeft of dat dit de aanschaf van deze set de moeite waard maakt.

De liveregistraties van optredens te Montreux en Brussel uit 1970 circuleren onder fans als bootleg, maar zijn nu ook via officiŽle kanalen beschikbaar. Met name het optreden in Montreux is van goede kwaliteit met een stevig en helder geluid. De opnames van het concert te Brussel zijn aanmerkelijk minder goed, maar nog altijd acceptabel voor een registratie van vijftig jaar oud. De setlists verschillen niet veel van elkaar. Niet gek ook, want de concerten zijn in dezelfde periode opgenomen. Van de tweede set is vooral de bijna tien minuten durende versie van Black Sabbath interessant; heerlijk duister na een luchtige gitaarintroductie. Wat een fantastische nachtmerrie moet het zijn geweest om dat destijds te hebben aanschouwd.

De aankleding van de box is dik in orde met leuke extra's. Aan het tourprogramma is de nodige aandacht besteed. Deze bevat foto's en geschreven teksten over de plaat. Het stevige, hardcover boekje bevat mooie (kleuren)foto's en eveneens allerlei informatie over de band, het album en de tour. Het is bijzonder interessant voor de echte liefhebbers. Gezien de hoge kosten van deze set, is deze dan ook echt voor hen bedoeld.

Tracklist:
Disc 1 (Remastered) & 2 (Stereo Quad Mix):
1. War Pigs / Luke's Wall
2. Paranoid
3. Planet Caravan
4. Iron Man
5. Electric Funeral
6. Hand Of Doom
7. Rat Salad
8. Jack The Stripper / Fairies Wear Boots

Disc 3 Live In Montreux 1970:
1. Intro
2. Paranoid
3. N.I.B.
4. Behind The Wall Of Sleep
5. Iron Man
6. War Pigs
7. Fairies Wear Boots
8. Hand Of Doom

Disc 4: Live In Brussels 1970:
1. Paranoid
2. Hand Of Doom
3. Rat Salad
4. Iron Man
5. Black Sabbath
6. N.I.B.
7. Behind The Wall Of Sleep
8. War Pigs
9. Fairies Wear Boots

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 7 oktober 2020

Koop dit album in

Meer Black Sabbath:

[ Terug naar de Album Reviews ]