Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2020

Marilyn Manson - We Are Chaos
Jaar van release: 2020
Label: Loma Vista
Marilyn Manson - We Are Chaos
De laatste jaren is het de shockrocker Marilyn Manson niet zozeer meer te doen om de mensen tegen zich in het harnas te jagen. Die wilde tijd ligt zeker al meer dan een decennium achter hem. In plaats daarvan focust de extravagante artiest zich meer op interessante wendingen in zijn muziek. De wilde uitspattingen verdwijnen meer naar de achtergrond en maken plaats voor een sfeervolle benadering. Dat zorgt live misschien (mede door een weinig energieke vertolking) voor wat saaie taferelen, maar op plaat is dat absoluut niet het geval. Zo is ook het nieuwe album We Are Chaos absoluut het beluisteren waard. 

Als je kijkt naar het materiaal dat Manson de laatste jaren heeft uitgebracht, laat hij horen dat hij muzikaal absoluut niet is uitgeblust. Vooral The Pale Emperor (2015) is een prima album met enkele uitschieters die tot zijn beste werk gerekend mogen worden en ook met Heaven Upside Down (2018) is weinig mis. Waar op laatstgenoemde het tempo nog wat meer opgezocht wordt, is dit op We Are Chaos niet het geval. De muziek klinkt hier vooral ingetogener, gotisch en bevat invloeden uit de new wave. 

Eerder dit jaar bracht de excentrieke frontman de cover The End van The Doors uit. Het lijkt erop dat vocalist Jim Morrison tevens ter inspiratie heeft gediend voor openingsnummer Red Black And Blue. Met dezelfde onbegrijpelijke poëzie wordt de track geopend om langzaam op te bouwen naar een climax die het refrein inleidt. Het laat niet meteen het beste van het album horen, maar zet wel de toon. We Are Chaos klinkt daarentegen als een ietwat simpele oorworm. Als anthem voor de underdogs kan het er prima mee door, maar het overtuigende werk komt pas met opvolger Don't Chase The Dead.

Opzwepend, catchy en vooral doorspekt met new wave en invloeden uit de jaren tachtig is dit wellicht één van de beste nummers die Marilyn Manson de laatste jaren uitgebracht heeft. De sterke fase wordt vastgehouden met het ingetogen Paint You With My Love en Half-Way & One Step Forward. Het rustige tempo, dat samenvalt met het diepe en breekbare stemgeluid van de zanger laat een positieve indruk achter en geeft weer dat de beste man ook zonder te shockeren de interesse kan vasthouden.

Met diezelfde consistentie begeleidt Marilyn Manson de plaat naar het einde. Hoogtepunten vallen samen met wat minder indrukwekkende partijen, maar over het algemeen klinkt We Are Chaos vooral geïnspireerd en muzikaal sterk. De liefhebber van de stevige kant van zijn oeuvre komt hier niet aan zijn trekken, maar fans die de atmosferische kant van Manson weten te waarderen, zullen absoluut tevreden zijn. Als artiest is Manson al vele malen afgeschreven, maar met We Are Chaos laat hij horen dat hij nog steeds bevlogen en relevant is. 

Tracklist:
1: Red Black And Blue
2. We Are Chaos
3. Don't Chase The Dead
4. Paint You With My Love
5. Half Way & One Step Forward
6. Infinite Darkness
7. Perfume
8. Keep My Head Together
9. Solve Coagula
10. Broken Needle

Score: 82 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 29 september 2020

Koop dit album in

Meer Marilyn Manson:

[ Terug naar de Album Reviews ]