Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-01-2021

Metal Church - From The Vault
Jaar van release: 2020
Label: Rat Pak Records
Metal Church - From The Vault
Metal Church is de laatste jaren lekker bezig. De band levert goede shows af en brengt degelijke platen uit. Met dank aan zanger Mike Howe, die een jaar of zes geleden terugkeerde bij de groep. De man liet op XI (2016) en Damned If You Do (2018) horen weinig aan kracht te hebben ingeboet sinds zijn vertrek midden jaren negentig.

Op From The Vault blijkt die conclusie weinig anders, maar dit is dan ook geen echte, nieuwe cd. Zoals de titel doet vermoeden, leegt de Amerikaanse metalband met deze release de kluis. Een relatief nieuwe kluis overigens, want echt oude overblijfselen staan er niet op. De heropgenomen versies van het klassieke Fake Healer (met een gastrol voor Queensrÿche-zanger Todd La Torre) en Badlands tel ik dan voor het gemak niet mee.

De compilatie opent met vier nieuwe nummers. Het ijzersterke Dead On The Vine is één van de betere tracks die het gezelschap uit Seattle de afgelopen tien jaar opnam. De compositie kent een lekker logisch verloop, heerlijke gitaarriffs en een glansrol voor Howe. Daarom is het des te opvallender dat diezelfde Howe in het tweede nummer For No Reason grandioos naast de pot piest. Zijn zanglijnen zijn zeikerig en op het randje van vals. Ondanks de lekkere start kakt dit nummer na enkele minuten genadeloos in. De band revancheert zich vervolgens in Conductor (Redux) en Above The Madness.

De leftovers van XI en Damned If You Do zijn stuk voor stuk leuk om een keer te horen. Wel is het te horen waarom Metal Church ze niet op de albums zette, maar hen de rol van b-kantjes toebedeelde. De liedjes missen allemaal net die ene geweldige riff, de spetterende solo of het pakkende refrein. Net als de b-kantjes vallen ook de coversongs van Nazareth en Sugarloaf in de categorie 'geinig'. De band voegt weinig tot niets toe aan de oorspronkelijke nummers, waardoor je toch sneller teruggrijpt op de originele uitvoeringen. Black Betty van Ram Jam had de groep best achterwege mogen laten. Dat blijft een shitnummer.

From The Vault kan zodoende de boeken in als een leuke compilatie, waarmee de liefhebber de gaten in de collectie snel opvult. Compositorisch doet het allemaal wat halfslachtig aan, maar dat valt te verwachten bij dit soort releases. Fans van Metal Church kunnen in elk geval met een gerust hart toeslaan.

Tracklist:
1. Dead On The Vine
2. For No Reason
3. Conductor (Redux)
4. Above The Madness
5. Mind Thief
6. Tell Lie Vision
7. False Flag
8. Insta Mental
9. 432hz
10. Please Don't Judas Me (Nazareth Cover)
11. Green Eyed Lady (Sugarloaf Cover)
12. Black Betty (Ram Jam Cover)
13. Fake Healer
14. Badlands 2015
15. The Enemy Mind
16. The Coward

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 24 mei 2020

Koop dit album in

Meer Metal Church:

[ Terug naar de Album Reviews ]