Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

31-10-2020

Marko Hietala - Pyre Of The Black Heart
Jaar van release: 2020
Label: Nuclear Blast Records

Marko Hietala  - Pyre Of The Black Heart

Marko Hietala gebruikt voor zijn allereerste soloalbum de 'k' in zijn geboortenaam en niet de 'c', waaronder hij bekendstaat bij Nightwish, Tarot, bergen gastoptredens op platen van anderen en veel projecten. De 54-jarige bassist en zanger zit al sinds zijn tienerjaren in de muziek en heeft dan ook een schat aan ervaring. Op dit album tapt hij uit dat immense vat met songs die niet slechts doorspekt zijn met metalinvloeden, maar ook folk-, hardrock-, progressieve en popelementen bevatten.

In tien songs toont hij zich van een persoonlijke, veelzijdige en gevoelige kant. Het is een zijde waar een groot deel van de fans via dit Pyre Of The Black Heart voor het eerst kennis mee zal maken. Het album verscheen in 2019 met Finse teksten. De wereldwijde release van de Engelstalige versie is begin 2020.

Hietala opent sterk met het mystieke Stones. Dat begint met een akoestisch gespeelde gitaarmelodie die gedurende het nummer wordt overgenomen door een piano. De donderbas van de Fin is duidelijk aanwezig in de kraakheldere productie en zal het gehele album een belangrijke rol blijven spelen. Strijkerspartijen knopen het geheel aan elkaar en een uitgebalanceerde gitaarsolo zorgt voor de kers op de taart. Het is een van de ruigere songs van de plaat, maar het is duidelijk dat luisterliedjes het karakter van deze plaat bepalen in plaats van het ruige metalwerk van Tarot.

Dat geldt zeker voor het tragere The Voice Of My Father en de langzamere tracks die volgen. Het leeuwendeel van het album bestaat uit ballads en midtempo tracks. Sfeervolle muziek die intieme beelden oproept met behulp van futuristische, folky en oosterse geluidseffecten. Hier en daar is er een vernislaag van progrock à la Genesis, The Alan Parsons Project en Pink Floyd aanwezig, bijvoorbeeld in Stars, Sand And Shadow, waarin de vroege jaren tachtig herleven. Het is een van de gewaagdere nummers van de plaat. Tijdens het folky Dead God's Son en Truth Shall Set You Free houdt Hietala het bij traditionelere songstructuren.

Hietala toont zich op vocaal gebied al even veelzijdig. Tijdens het opzwepende Death March For Freedom klinkt de zanger dreigende en opzwepend, terwijl Hietala tijdens de intiemere tracks breekbaar en klein voor de dag komt. Er gebeurt dan ook veel op Pyre Of The Black Heart. Enkele tracks hebben een popstructuur met een twist. Andere songs hebben een traditionelere vorm, bijvoorbeeld het classicrocknummer Runner Of The Railways. Het is knap hoe Marko Hietala al zijn kennis en ervaring heeft weten samen te brengen in tien muzikale reizen die overduidelijk van dezelfde maker zijn, maar ook wezenlijk van elkaar verschillen.

Tracklist:
1. Stones
2. The Voice Of My Father
3. Star, Sand And Shadow
4. Dead God's Son
5. For You
6. I Am The Way
7. Runner Of The Railways
8. Death March For Freedom
9. I Dream
10. Truth Shall Set You Free

Score: 84 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 1 februari 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]