Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Tribulation - Alive & Dead At Södra Teatern
Jaar van release: 2019
Label: Century Media Records

Tribulation - Alive & Dead At Södra Teatern

Slechts tien jaar geleden kwam Tribulation met het debuutalbum The Horror. Inmiddels heeft de “haunted house”-rockband vier full-lengths en talloze shows op zijn naam staan. Het is dus tijd voor een live-album. Dat is er nu met Alive & Dead At Södra Teatern. De opnamen dateren van 8 december vorig jaar.

In Stockholm speelde het kwartet twee sets. De eerste bestaat uit een integrale uitvoering van de meest recente full-length Down Below (2018) en de tweede uit favorieten van fans. Here Be Dragons en Strains Of Horror (met Sofia Rydahl van Midnight Stranger op toetsen) beleefden hun live-debuut. Het enige nummer dat niet op deze release terecht is gekomen, is de toegift Susperia De Profundis. Trollens Brudmarsch is net als Purgatorio een intermezzo van backingtrack.

Hoewel de geluidsafstelling heel anders is dan op de albums blijft het mysterieuze karakter van de composities wel bewaard. Alle instrumenten zijn goed te horen, al staan de drums wat zacht in mix. Het geluid is wat modderiger, gloomier en rauwer dan in de studio. Sommige songs profiteren daarvan, zoals Subterranea en The World, andere hebben juist wat minder impact (Lady Death). Qua arrangementen is er nauwelijks gesleuteld aan de originele versies van de songs.

De tweede set bestaat uit allemaal hoogtepunten. Melancholia, The Motherhood Of God, Rånda, Strange Gateways Beckon en prachtige versies van Strains Of Horror en Ultra Silvam. Toch is het jammer dat er geen aandacht is voor het debuutalbum, want zo ontstaat geen compleet beeld van de discografie. Opvallend is dat het korte intermezzo na The Motherhood Of God en het tussendoortje Purgatorio werkelijk door de boxen spoken. Geslaagd is ook de verrassende minutenlange gitaarsolo na Ultra Silvam. Heel af en toe spreekt bassist/vocalist Johannes Andersson het publiek in het Zweeds toe en hoor je het publiek juichen en klappen, maar verder spreekt de muziek vooral voor zich.

Voor de fans van met name het recente werk is Alive & Dead At Södra Teatern een aanwinst. Het is wel aan te raden om de dvd-versie aan te schaffen, want de show voegt veel extra’s toe aan de beleving van de songs. Het blijft lastig om de bandleden goed in beeld te krijgen met de hoeveelheid rook en het weinige licht, maar het past wel bij het mysterieuze karakter. Het publiek zit er wat stilletjes bij, maar een show van Tribulation is veel meer een mystieke opera dan een standaard concert.

Tracklist:

AKT I:
1. The Lament
2. Nightbound
3. Lady Death
4. Subterranea
5. Purgatorio
6. Cries From The Underworld
7. Lacrimosa
8. The World
9. Here Be Dragons

AKT II:
10. Trollens Brudmarsch
11. Melancholia
12. The Motherhood Of God
13. Rånda
14. Ultra Silvam
15. Guitar Solo
16. Strange Gateways Beckon
17. Strains Of Horror

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 24 november 2019

Koop dit album in

Meer Tribulation:

[ Terug naar de Album Reviews ]