Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

06-07-2020

Spoil Engine - Renaissance Noire
Jaar van release: 2019
Label: Arising Empire

Spoil Engine - Renaissance Noire

Het gaat goed met Spoil Engine. Zeker sinds Iris Goessens achter de microfoon staat (2015), zit de combinatie van Nederlandse en Belgische muzikanten in de lift. 2020 moet het jaar van de gedreven metalformatie worden. Met het nieuwe album Renaissance Noire onder de arm gaat het kwartet het buitenland proberen te veroveren.

In vergelijking met voorganger Stormsleeper (2017) is gitarist Bart Vandeportaele er niet meer bij. Dat betekent dat Steven 'Gaze' Sanders verantwoordelijk is voor alle gitaarpartijen én een aanzienlijk deel van de songwriting. Dat resulteert in een wat zwaardere en contrastrijke (beukende en melodieuze) sound. De thrashroots van ruim tien jaar geleden zijn slechts op enkele momenten nog aanwezig, voornamelijk in het technisch complexe Warzone, dat gave riffs bevat. Spoil Engine maakt vooral groovy metal met riffs die geïnspireerd zijn door onder meer Machine Head, Pantera, Arch Enemy en Carcass. Over Carcass gesproken: Jeff Walker grunt mee in The Hallow.

Die track is één van de vele hoogtepunten op deze vijfde langspeler. Dat heeft primair te maken met het hoge meezinggehalte van het refrein en secundair met de prima riffs en de energieke vibe. Die energie is over de hele plaat aanwezig. De gedrevenheid en inspiratie spat ervan af. Stilzitten is er niet bij. Renaissance Noire begint al ijzersterk met de single R!OT en blijft daarna op hoog niveau doorbeuken. Slechts met het zeer overtuigende, melodieuze Golden Cage is er een rustpunt.

Daarin kan Iris Goessens een andere kant van zich laten horen. Ten opzichte van de vorige plaat toont ze meer facetten van haar vocale kwaliteiten, hetgeen bijdraagt aan de diversiteit. Ze switcht moeiteloos tussen verschillende soorten extreme vocalen en cleane zang en komt met veel zanglijnen die al snel blijven hangen.

Die afwisseling hoor je ook op instrumentaal gebied. Zo wisselt Frostbite tussen sfeervol, donker getokkel in het couplet enerzijds en stevige riffs in het refrein anderzijds. In die rustige passages kun je de baspartijen goed horen. In de heldere mix van Henrik Udd krijgen alle muzikanten de ruimte. De master van Henrik heeft veel power, zodat de tracks goed uit de verf komen.

Renaissance Noire is misschien wel het beste wapenfeit in de discografie van Spoil Engine. De sterkste songs vind je bovenaan de tracklist. De laatste drie hebben wat minder impact, maar zijn nog altijd degelijk. Over het geheel is deze vijfde langspeler een energieke en melodieuze groovemetalplaat. Het internationale succes kan dan ook niet lang op zich laten wachten.

Tracklist:
1. R!OT
2. Medicine
3. The Hallow (feat. Jeff Walker)
4. Venom
5. Golden Cage
6. Frostbite
7. Warzone
8. No Flowers For A Pig
9. The Void
10. Storms Of Tragedy

Score: 82 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 14 november 2019

Koop dit album in

Meer Spoil Engine:

[ Terug naar de Album Reviews ]