Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-09-2021

Aphrodite - Lust And War
Jaar van release: 2019
Label: Fighter Records
Aphrodite - Lust And War
Wie zijn metal het liefst zo ouderwets en rammelend mogelijk heeft, zal ongetwijfeld blij worden van Lust And War, het debuut van de Canadese speedmetalband Aphrodite. Als iemand me zou hebben wijsgemaakt dat deze plaat de verloren demo-opname is van een cultband uit het begin van de jaren tachtig, zou ik dat zonder veel twijfel aannemen. Lust And War is dan ook vooral een album dat teert op gevoelens van nostalgie onder de wat oudere metalliefhebber. Helaas is de uitvoering ondanks de charmante krakkemikkigheid niet sterk genoeg om echt te boeien.

Het voornaamste probleem wordt gevormd door de vocalen van zangeres Tanza Speed. Haar stemgeluid is iel, zeurderig en bij vlagen zelfs op het valse af. Er straalt nauwelijks energie of ‘power’ vanaf en bij de sporadische uithaal gaan de katten op de loop. Het gitaarwerk is degelijk, maar niet heel bijzonder. De riffs klinken meestal lekker, maar brengen ook weinig extra’s en de bas staat iets te prominent in de mix. Het grootste pluspunt is het jachtige tempo van de nummers, die in de hoogste versnelling voorbij vliegen.

Ondanks de mankementen liggen sommige tracks best prettig in het gehoor. Zo wordt Pandora's Box Unleashed opgefleurd met een pittige solo en vormt het wat minder gejaagde heavymetalritme van Pentheselia een aangenaam rustpunt. Ook het vuige, genoeglijk rammelende Aphrodite, Queen Of Lust heeft zo zijn charme. Tegenover dergelijke tracks staan ook wel wat mindere nummers, waaronder het zeer zwakke Ares, God Of War. Een inspiratieloos gezongen refrein dat uit steeds dezelfde tekstregel bestaat, abrupte vertragingen die net zo schokkerig aanvoelen als de rijstijl van een seniele bejaarde met afnemende motoriek: er is bar weinig positiefs te melden over dit nummer. De rest van de tracks strandt vooral in goede bedoelingen.

Ik kan me voorstellen dat de muziek van Aphrodite best goed te verteren is op een afterparty waar iedereen al flink wat alcohol achter de kiezen heeft. Dan maakt de gebrekkige zang van Speed niet meer uit en is het juist een pluspunt dat iedere riff klinkt als iets dat we al honderden keren gehoord hebben. Wie Lust And War echter op nuchtere maag beluistert, zonder de charme van een zweterig jeugdhonk en een gezonde bodem gerstenat, komt tot de conclusie dat de muziek wel erg mager is. Leuk voor een keertje, maar absoluut geen onmisbaar debuut.

Tracklist:
1. Hades In The Night
2. Pandora's Box Unleashed
3. Ares, God Of War
4. Lightning Crashed
5. Pentheselia
6. Gorgon Medusa
7. Aphrodite, Queen Of Lust
8. Orpheus Charms The God Of Death
9. Theseus And The Minotaur
10. The Odyssey
11. Gladiators (Gladiators-cover)

Score: 65 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 1 november 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]