Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-09-2021

ISON - Inner-Space
Jaar van release: 2019
Label: Eigen Beheer
ISON - Inner-Space
“The new album is so beautiful and dreamy, you're all going to float away into space and cry!” Dat postte ISON op 25 juni. En het is nog waar ook, hoewel er eerder sprake is van bewonderen dan van huilen. Heb je even genoeg van alle ellende in de wereld om je heen? Heb je even behoefte om op bed neer te ploffen en je hoofd tot rust te laten komen? Zet dan Inner-Space op.

De eerste full-length van dit cosmicdroneproject, dat vernoemd is naar de gelijknamige komeet, kalmeert gegarandeerd dankzij de combinatie van ambient, elektronica, post-rock, darkwave, doom en de spirituele, rustgevende zang van Heike Langhans. Ze is overigens niet de enige die zingt. Ook levenspartner Daniel Änghede, die de line-up completeert en net als Heike gitaar- en elektronicapartijen heeft ingespeeld, zingt op deze release. Het is echter Heike die het overgrote deel van de vocale bijdragen voor haar rekening neemt.

Het koppel uit het Zweedse Stenungsund ontroert de luisteraar met zorgvuldig opgebouwde kosmische muziek. Een enkele keer is die wat steviger, sneller en dichterbij (Equals), maar doorgaans zijn de klanken rustig en diep, zoals tijdens het dronistische Radiance. Het duo bevindt zich in een ander energie-universum en neemt je mee daarnaartoe. De speeltijd van ruim een uur is voorbij voordat je het weet, omdat je al snel opgaat in de gelaagde songs die doordrenkt zijn met reverb- en delay-effecten.

Hoewel het geheel meer is dan de som der delen, zijn ISAE en het post-rockende, atmosferische, doomy titelnummer vanaf de eerste luisterbeurt de hoogtepunten. Eerstgenoemde vanwege zijn hypnotiserende elektronica en de tekst “I don’t know where I belong” en in laatstgenoemde stuwen alle elementen elkaar naar grotere hoogten.

De Zuid-Afrikaanse zangeres zingt doorgaans dromerig. In Shipwrecks zit er echter een gothic randje aan haar stem. In het titelnummer komt ze in de buurt van Sharon den Adel en in The Fifth World gaat ze de hoogte in voor een lichtgevend, beklijvend refrein. Neige van Alcest vergezeldt haar met een gastbijdrage in het dynamische Radiance.

De tekst “I don’t know where I belong” is tekenend. ISON neemt je mee op een zoektocht door het universum met levensvragen. Hoewel Inner-Space niet op al je vragen antwoord geeft, is het een zeer welkom rustpunt op een willekeurige drukke dag. Even alles aan de kant, even je hoofd rust gunnen en genieten van de zielezalvende klanken van ISON.

Tracklist:
1. Inner-Space
2. Radiance
3. Equals
4. ISAE
5. Shipwrecks
6. The Fifth World
7. Everything's About To Change Forever
8. A Golden Force

Score: 83 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 17 september 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]