Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Sonata Arctica - Talviyö
Jaar van release: 2019
Label: Nuclear Blast Records
Sonata Arctica - Talviyö
Het nieuwe album van Sonata Arctica heet Talviyö. Dat is Fins voor winternacht. Het is geen overkoepelend thema, maar het album straalt wel een winterse sfeer uit, aldus bandleider en songwriter Tony Kakko. Dat is alleen lastig te testen als de promo-versie van het album beluisterd moet worden in de zomermaanden en dan ook nog eens tijdens een hittegolf. Wel is het zo dat Talviyö het meest melancholische werkje is van de Finse melodieuze metalformatie. In dat opzicht zal het uitermate geschikt zijn om te beluisteren tijdens de winterperiode.

De muzikale koers van Sonata Arctica is sinds Unia behoorlijk veranderd. De laatste albums gaan weer meer richting de pure power metal van de begindagen. Talviyö sluit daar enigszins op aan, met het verschil dat het geheel directer is en meer ingetogen. Hoge snelheden worden nauwelijks gehaald. Halverwege het album komt het vlugge, instrumentale Ismo’s Got Good Reactors voorbij, waarin op geslaagde wijze alle registers worden opengetrokken. Ook opent het album met het snelle Message From The Sun, dat eerder rechttoe rechtaan is. Dit nummer maakt helaas weinig indruk.

Het hele album maakt verder vooral een kalme indruk. Er komen nauwelijks progressieve elementen voorbij in het gros van de nummers. De singles Cold, Who Failed The Most en A Little Less Understanding zijn behoorlijk poppy van aard. Ook hier wordt je in eerste instantie niet warm of koud van. De songs bevatten prachtige melodie- en zanglijnen, maar beklijven nauwelijks. Alleen A Little Less Understanding heeft een refrein dat in je hoofd blijven zitten.

De pareltjes van het album zijn de nummers die avontuurlijk zijn. Zo heeft Whirlwind prachtige akoestische intermezzo’s. Demon’s Cage is gezegend met een interessante melodie die steeds op een andere manier terugkeert en heeft tal van tempowisselingen. En The Raven Still Flies With You is een mini-epic van ruim zeven minuten, met een aantal prachtige, uitgesponnen symfonische passages. Talviyö is zeker het beluisteren waard vanwege deze nummers.

Als geheel is het een consistent album geworden met een duidelijke richting. Talviyö is een mooie reis door een winters landschap en steekt vakkundig in elkaar. Het aantal indrukwekkende composities is helaas wat lager dan we gewend zijn van Sonata Arctica. Bij de eerder genoemde 'popsongs' heb ik zo mijn twijfels of ze aanslaan bij de fans. Talviyö behoort niet tot het beste werk van de band, maar heeft voldoende kwaliteit om de Sonata Arctica-liefhebber te kunnen bekoren.

Tracklist:
1. Message From The Sun
2. Whirlwind
3. Cold
4. Storm The Armada
5. The Last Of The Lambs
6. Who Failed The Most
7. Ismo's Got Good Reactors
8. Demon's Cage
9. A Little Less Understanding
10. The Raven Still Flies With You
11. The Garden

Score: 78 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 16 september 2019

Koop dit album in

Meer Sonata Arctica:

[ Terug naar de Album Reviews ]