Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-11-2019

Jess By The Lake - Under The Red Light Shine
Jaar van release: 2019
Label: Svart Records
Jess By The Lake - Under The Red Light Shine
Jess By The Lake is – zoals de naam wellicht al doet vermoeden – een solo-release van zangeres Jasmin Saarela, die de afgelopen jaren naam heeft gemaakt met de psychedelische rockband Jess And The Ancient Ones. Met Under The Red Light Shine levert zij haar persoonlijke debuutalbum af. Ze wordt bijgestaan door Marianne Heikkinen (drums), Heikki Leppäjärvi (bas), Aapo Kauppinen (gitaar) en Ethel Seppälä (keyboards). Under The Red Light Shine ligt deels in het verlengde van Jess And The Ancient Ones door de enigmatische zang en de occulte ‘retro’-sfeer. Tegelijkertijd laat de plaat – net als de twee uitstekende albums van The Exploding Eyes Orchestra - nadrukkelijk een andere kant van Saarela horen.

Op Under The Red Light Shine krijgt de luisteraar acht relatief ingetogen, warmbloedige tracks uit vervlogen tijden te horen. Tijden waarin genreaanduidingen nog irrelevant waren. De nummers hebben niets met metal te maken, maar combineren naadloos invloeden uit de soul, blues, hardrock en psychedelica. Het cement dat de boel bij elkaar houdt, is de magistraal zingende Saarela, die hier een meer ingetogen kant van zichzelf laat horen in vergelijking met het uitbundige vocale vuurwerk dat zij onder de Jess And The Ancient Ones-banier ten gehore brengt. De zangeres schreef de nummers zelf op de gitaar of piano. Die songgerichte aanpak is goed terug te horen in de compacte, organische tracks.

Onder de acht nummers die Under The Red Light Shine telt, zit geen enkele zwakke broeder. De diversiteit is bovendien groot, hoewel de gemene deler te vinden is in de emotie en het gevoel dat Saarela in de composities weet te leggen. Qua stijl lopen de nummers uiteen van psychedelische, mysterieuze rockers (het titelnummer en het fraai opgebouwde Freezing Burn) tot aan zeer ingetogen, dromerige ballads, zoals het minimalistische The Wait en het gevoelige Halo (Ghosts In The Flames). Het Floydiaanse Legacy Crown vraagt met zijn bezwerende, trage opbouw het meeste inlevingsvermogen van de luisteraar, maar ontpopt zich tot een prima track.

Het hoogtepunt van Under The Red Light Shine is echter de prachtige, negen minuten durende afsluiter Interstellar. Deze uitgesponnen ballad vertoont duidelijk raakvlakken met het tweeëntwintig minuten durende Jess And The Ancient Ones-epos Goodbye To Virgin Grounds Forever. De mijmerende sfeer van verloren onschuld vertoont onmiskenbare overeenkomsten en de melancholie spat van de track af. Ook de aan Pink Floyd’s Great Gig In The Sky herinnerende vocale uitspattingen van Jess, de droevige pianomelodie en het uitgesponnen soleerwerk doen denken aan bovengenoemd meesterwerkje.

Met dit album bewijst Saarela niet alleen wederom haar vocale kwaliteiten, maar laat zij ook horen een begenadigd componist te zijn. De nummers stralen authenticiteit en emotie uit, elementen die ook terugkomen in de uitstekende, warmbloedige en ‘ademende’ productie die het schijfje heeft meegekregen. Laten we hopen dat Under The Red Light Shine de aandacht krijgt die de plaat verdient!

Tracklist:
1. Under The Red Light Shine
2. Freezing Burn
3. The Wait
4. Halo (Ghosts In The Flames)
5. Nightmare
6. Legacy Crown
7. My Hands
8. Interstellar

Score: 82 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 2 september 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]