Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

31-10-2020

Enforcer - Zenith
Jaar van release: 2019
Label: Nuclear Blast Records

Enforcer - Zenith

De Zweedse voorvechters van traditionele heavy metal gooien het na vijftien jaar met de vijfde plaat Zenith over een andere boeg. Na vier prima platen gevuld met een aanstekelijke mix van heavy en speed metal, is het kwartet bevangen door experimenteerdrift. Dat leidt tot een plaat met meer hardrock, bombarie en pompeuze uitschieters. Op Zenith focust de groep zich op andere invloeden uit de rock- en metalhistorie: meer Mötley Crüe dan Agent Steel.

Het levert een bonte en afwisselende verzameling nummers op. Enkele aanstekelijke rechttoe-rechtaan songs (Searching For You en Thunder And Hell) doen denken aan het voorgaande werk, terwijl tijdens de eerste single Die For The Devil de Crüe-invloeden duidelijk aanwezig zijn. Dat laatste geldt ook voor de aangename, door toetsenpartijen gedreven ballad Regrets. De aanstekelijke en soms clichématige 'wooo-hooo-hooos' die deze en andere songs bevatten, zullen wennen zijn voor liefhebbers van het eerste uur die op snel shreddend gitaarwerk rekenen. Het melancholieke Regrets is desondanks een van de hoogtepunten van het album.

Zenith Of The Black Sun opent met een dragende, midtempo marcheerpartij, maar transformeert naar het einde toe in episch beukwerk met een stoere voice-over. Tijdens The End Of A Universe zijn er wat Metallica-invloeden te horen, terwijl het langgerekte Ode To Death een licht psychedelische inslag heeft. Dit laatste nummer van bijna zeven minuten herinnert aan de afsluiter Mask Of Red Death van From Beyond (2015), dat een soortgelijke opbouw kent en meer indruk maakt.

Enforcers experimenteerdrift is dan ook niet nieuw, maar de richting waarin de groep het zoekt is dat wel. Dat de band daarin af en toe te ver gaat, blijkt uit het saaie, springerige Sail On, dat meer alternatieve rock is dan metal. Een ander voorbeeld is Forever We Worship The Dark, dat ondanks aardige instrumentale partijen te lang doormoddert en repetitief wordt.

Zenith is een aardige, afwisselende plaat, waarop Enforcer zoekt naar variatie en een nieuw geluid. Het levert een soms wisselvallige collectie songs af waarvan de onderlinge samenhang af en toe ver te zoeken is. Het is vooral de vraag wie Enforcer met deze plaat, die tevens verkrijgbaar is in een Spaanstalige versie, wil bereiken. Veel fans van het eerste uur zullen fronsen en de band wellicht de rug toekeren.

Tracklist:
1. Die For The Devil
2. Zenith Of The Black Sun
3. Searching For You
4. Regrets
5. The End Of A Universe
6. Sail On
7. One Thousand Years Of Darkness
8. Thunder And Hell
9. Forever We Worship The Dark
10. Ode To Death

Score: 70 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 30 mei 2019

Koop dit album in

Meer Enforcer:

[ Terug naar de Album Reviews ]