Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 29-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Ad Sluijter (Epica) - 40
 • Alex Grey (illustrator) - 68
 • Andy LaRocque (King Diamond) - 59
 • Frank Harthoorn (Gorefest) - 53
 • Fredrik Johansson (I) (Draconian) - 47
 • Joackim Menard (Midwinter) - 43
 • Lori Peters (Skillet) - 48
 • Rym (Ragnarok) - 45

Vandaag overleden:
 • Erik Lindmark (Deeds Of Flesh) - 2018
 • George Harrison (The Beatles) - 2001
Review

Gaahls Wyrd - Gastir - Ghost Invited
Jaar van release: 2019
Label: Seasons Of Mist

Gaahls Wyrd - Gastir - Ghost Invited

Kristian Espedal, beter bekend onder zijn artiestennaam Gaahl, is een van de meest illustere figuren uit de Noorse blackmetalscene. Natuurlijk is hij bekend vanwege verschillende controverses, maar uiteindelijk heeft hij zijn status toch vooral te danken aan zijn rol als zanger bij Trelldom, Gorgoroth, God Seed en Wardruna. Sinds 2015 tourt hij onder de noemer Gaahls Wyrd. Tijdens de liveshows werd er materiaal gespeeld van verschillende bands waar Gaahl aan heeft bijgedragen . Inmiddels is het ook tot een debuutalbum gekomen. Op GastiR – Ghost Invited komen elementen van al zijn eerdere projecten samen.

Gaahl schreef het album samen met gitarist Ole Walaunet (Grimfist, Sahg), met wie hij eerder aan het God Seed-album I Begin (2012) werkte. Dat album staat met beide benen in het blackmetalgenre. Gastir is stilistisch veel moeilijker te omschrijven. Het gebodene is namelijk vele malen gevarieerder, sfeervoller en eigenzinniger. Atmosferische, progressieve black metal is wellicht het meest treffende stempel. Vergelijkingsmateriaal zoeken is nog moeilijker. Het soort harmonieën dat gebruikt wordt, doet aan het progressieve werk van Enslaved denken. De muziek van Gaahls Wyrd klinkt als geheel echter veel organischer, alsof het op heel natuurlijke in plaats van doordachte wijze is ontstaan, waardoor de vergelijking niet lang standhoudt.

Het album laveert op knappe wijze tussen hardere, snelle en zachtere, zeer sfeervolle passages. Hoewel onderling verschillend, zijn alle composities vrij eigenzinnig. Het album als geheel kent een primitieve, ritualistisch aandoende sfeer. Chants en koren dragen hier zeker aan bij. Gaahl is de drijvende kracht achter het album en levert zijn sterkste en meest gevarieerde vocale prestatie tot nu toe af. Ondanks zijn wortels in de black metal, wordt er hier vooral gezongen in de letterlijke zin van het woord. Hij schaart zich naast Atilla Csihar als een van de meest eigenzinnige extreme metalvocalisten en is misschien zelfs te omschrijven als diens ‘mooiere’ tegenpool. Tegelijkertijd is het muzikaal interessant genoeg om een aansprekend geheel te vormen. Het drumwerk van Kevin Kvåle (Horizon Ablaze) valt in het bijzonder op. Hij is niet alleen vakkundig, maar zijn spel is over de gehele linie ook bijzonder creatief. Het draagt bij aan het progressieve, eigenzinnige karakter van het album.

Enkele hoogtepunten zijn de onheilspellende opener Ek Erilar, From The Spear met zijn ronkende heavymetalriff en de bijzondere combinatie van zuivere zang en blastbeats in de titeltrack. Het middenstuk van het album is wat heftiger. Through And Past And Past verrast zelfs met een dikke thrashriff. Veiztu Hve en The Speech And The Self laten de blackmetalerfenis van de jaren negentig en het progressieve heden goed samenkomen en zijn daardoor favoriet. Within The Voice Of Existence sluit het album op stemmige, rustige wijze af en doet het meeste aan Wardruna denken.

GastiR – Ghost Invited is een heel gevarieerd album, dat de luisteraar meerdere malen op het verkeerde been zet. Het is beklemmend en ongemakkelijk, maar tegelijkertijd meeslepend en zeker niet ontoegankelijk. Daardoor kan de plaat het beste een aantal keren beluisterd worden, eer een eindoordeel geveld wordt. Wie op basis van de eerder vrijgegeven nummers nog twijfelt over de ingeslagen richting, moet zeker het album in zijn geheel in zich opnemen. Elk nummer komt als onderdeel van het geheel het beste uit de verf. Het album voelt daardoor aan als een bijzonder sfeervolle soundtrack. Tevens is het album met veertig minuten vrij kort. Het vliegt voorbij, ook dankzij de variatie. Al met al heeft Gaahls Wyrd met GastiR – Ghost Invited zeker geen makkelijk album gemaakt en het zal ook lang niet iedereen bekoren. In de toekomst hoopt de band het album integraal te spelen. Volgens ondergetekende alvast iets om naar uit te kijken!

Tracklist:
1. Ek Erilar
2. From The Spear
3. Ghost Invited
4. Carving The Voices
5. Veiztu Hve
6. The Speech And The Self
7. Through And Past And Past
8. Within The Voice Of Existence

Score: 84 / 100

Reviewer: Wessel
Toegevoegd: 24 mei 2019

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.