Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

For I Am King - I
Jaar van release: 2018
Label: Redfield Records
For I Am King - I
For I Am King is niet te stoppen. Het harde werken lijkt zijn vruchten inmiddels af te werpen. Na het debuutalbum Daemons is de wind in de zeilen toegenomen voor de Amsterdammers. Niet geheel onterecht overigens. Collega Matthijs sprak in 2016 al over een collectief met veel potentie en met I hoopt de band die status extra te onderstrepen. Gitarist Jurgen is doorgeschoven naar bassist en Koen Scheepens heeft de vacature op professionele wijze ingevuld.

Nu is het geen geheim dat For I Am King behoorlijk wat vakkundigheid in huis heeft. Als single Prey opent na een mooi opgebouwde intro, is duidelijk dat we de kachel niet zomaar aansteken met het materiaal van deze melodeathformatie. Frontdame Alma bijt meteen van zich af door haar growls en grunts in te zetten. Het tempo ligt hoog en het heerlijke, technische gitaartandem zet de toon voor meer moois. De snarenplukkers nemen in de tweede single Forever Blind een nog prominentere rol op zich. Het nummer bezit herkenbare, stuwende patronen. De break aan het einde is moddervet en zet aan tot headbangen. Home begint op Arch Enemy-achtige wijze, waarbij het gitaarwerk doeltreffend is en lekker in het gehoor ligt. Het krijgt een meerwaarde door de subtiele invulling die allesbehalve overheersend is. Ook nu is er een mooie balans tussen melodie en snoeiharde metal, die eveneens in Misery hoorbaar is. De gitaarsolo's leveren een nog completer geheel op.

Te midden van I is er gekozen voor een rustpunt. Het instrumentale Invidia bevat een mooie opbouw, waarna de draad weer wordt opgepakt met het dromerige, haast sprookjesachtige In Flames. Als Reaper Of Souls uit de startblokken schiet, horen we dat Alma's strot giftiger dan ooit tevoren klinkt. Wat een verrijking is haar stem toch. Vervolgens bouwt het album weer op richting het geluid en de structuur waarmee het is begonnen. Devotion en In Memory vervelen geen seconde doordat de gitaristen en drummer ouderwets tekeergaan. Tijdens Havoc zijn alle registers nog eenmaal op gematigde wijze opengetrokken. Hoewel het bombastische niveau van openingstrack Prey en het erop volgende Forever Blind niet meer geëvenaard zijn, blijft een erg voldaan gevoel overheersen.

Als metal-liefhebbers uit Nederland mogen we oprecht trots zijn op For I Am King. Met de meer dan goede productie en uitvoering, en het gemak waarmee de band het geheel feilloos over weet te brengen, kunnen we stellen dat dit toch één van de betere bands op dit moment is in ons land. Invloeden van Arch Enemy en Trivium zijn duidelijk te herkennen, maar de metal bevat toch een eigen smoel. Als je hieraan twijfelt, raad ik je aan om I eens aan een grondige luisterbeurt te onderwerpen. Deze band verdient absoluut de aandacht!

Tracklist:
1. Prey
2. Forever Blind
3. Home
4. Misery
5. Invidia
6. In Flames
7. The Reaper Of Souls
8. Devotion
9. In Memory
10. Havoc

Score: 86 / 100

Reviewer: Maarten
Toegevoegd: 29 november 2018

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.