Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2020

Rise Of The Northstar - The Legacy Of Shi
Jaar van release: 2018
Label: Nuclear Blast Records
Rise Of The Northstar - The Legacy Of Shi
Nuclear Blast kondigt Rise Of The Northstar aan als ''Europe’s biggest crossover band''. Dat we de afgelopen jaren niet om deze Fransozen heen konden, is zo klaar als een klontje. De band heeft ondanks dit mooie predikaat toch een haat-liefdeverhouding op weten te bouwen. Succes levert immers ook tegenwind op. Of je vindt de mix van metal, hardcore en hiphop geweldig; of je veegt er je kakwangen mee af. Feit is dat er wereldwijd uitgekeken is naar The Legacy Of Shi.

Gestoken in nieuwe, bedrukte kledij, maar nog steeds met een grote bewondering voor Saiyan. Je weet wel; een van de saga's uit de animeserie Dragonball Z. Het terugkerende thema maakt de podiumpresentatie al een show op zichzelf. Daarnaast zijn er in tienduizend exemplaren van het album ook zogenaamde ‘Northcards’ te vinden, die allemaal een van de bandleden vertegenwoordigen in animestijl. Er zijn echter ook tien speciale kaarten verspreid, die een verrassing opleveren voor de gelukkige eigenaars. Nee, het beheersen van het commerciële spelletje hoef je aan Rise Of The Northstar niet uit te leggen. En de muziek?

De winnaars
Opener The Awakening blaast je meteen uit je schoenen. Het begint met een lange intro en vloeit vervolgens over in een bikkelharde, stampende metalcore-song. De laatste keer dat een intro mij zo wist te bekoren, was Tear It Down van Hatebreed. Single Here Comes The Boom is net als Nekketsu een catchy en groovend crossovernummer, met veel afwisselende elementen die ervoor zorgen dat het erg lekker wegluistert. Tijdens Teenage Riot en This Is Crossover wordt het tempo opgeschroefd en horen we ook meer hiphop-invloeden. De strakke uitvoering maakt dat deze nummers zeker bij de uitschieters van The Legacy Of Shi horen. De freestyle in de Franse taal aan het einde van Teenage Riot sluit bovendien mooi aan bij de stijl van het nummer zelf. De productie is modern en enigszins gelikt, maar past tegelijkertijd prima bij de stijl en sfeer. Cold Truth en Furyo’s Day bevatten aanstekelijke hiphop die afgewisseld wordt met strakke gitaarpartijen en swingend drumwerk. De meest harde kant van Rise Of The Northstar is hoorbaar in All For One. Het nummer is zeker niet spectaculair en de gitaarsolo zelfs misplaatst, maar toch laat de eenvoud een gedegen indruk achter. Titelnummer en afsluiter The Legacy Of Shi is een groovende track die lekker in het gehoor ligt. Het is een strakke afsluiter die alles bevat waar het Franse gezelschap voor staat.

De verliezers
The Legacy Of Shi bevat naast deze nummers ook twee complete miskleunen. Zo is Kozo een erg gezapig, Limp Bizkit-achtig nummer dat te vlak blijft om te boeien. Bovendien zijn de zanglijnen in het refrein ronduit irritant. Het kenmerkende is wel dat juist die zanglijnen makkelijk blijven hangen. Step By Step doet op zijn beurt wel erg veel denken aan het Amerikaanse P.O.D. De inhoudelijk oppervlakkige boodschap in het nummer is daarnaast erg simpel en waarschijnlijk gericht aan het tienerpubliek.

De verliezers wegen aan het einde van de rit niet op tegen het genot van de winnaars. The Legacy Of Shi bevat vierenveertig minuten aan muziek, maar dat voelt absoluut niet zo. Het pad ligt nu open voor de heren van Rise Of The Northstar, aangezien Limp Bizkit langzaam aan zijn eigen afbraak werkt. Er is plek gemaakt voor een nieuwe, toonaangevende naam in het crossovergenre. Met dit album grijpt Rise Of The Northstar die mogelijkheid met beide handen aan.

Tracklist:
1. The Awakening
2. Here Comes The Boom
3. Nekketsu
4. Kozo
5. Teenage Rage
6. Step By Step
7. This Is Crossover
8. Cold Truth
9. All For One
10. Furyo's Day
11. The Legacy Of Shi

Score: 79 / 100

Reviewer: Maarten
Toegevoegd: 9 september 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]