Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

31-10-2020

Light The Torch - Revival
Jaar van release: 2018
Label: Nuclear Blast Records
Light The Torch - Revival
In 2012 nam Howard Jones afscheid als vocalist van Killswitch Engage en voegde hij zich niet veel later bij het net opgerichte Devil You Know. Onder die naam bracht de formatie twee succesvolle en kwalitatief goede metalcore-albums uit en de band was goed op weg om een bekende naam te worden. Intern rommelde het echter en met het vertrek van drummer John Sankey kwamen er problemen met rechten om de hoek kijken. Het gevolg is dat de bandnaam Devil You Know niet meer gebruikt mag worden en de overgebleven leden onder de nieuwe naam Light The Torch doorgaan.

Light The Torch is dus geen nieuwe band, maar gewoon de voortzetting van Devil You Know. Dat is ook aan het materiaal op Revival te merken, dat grotendeels verder lijkt te gaan waar het laatste album They Bleed Red (2015) ophield. Het grootste verschil is dat de nieuwe nummers allemaal wat lichter klinken en Jones zich vocaal meer inhoudt. Waar op het vorige album al wat melodieuze paden verkend werden, wordt dat ditmaal nog verder uitgebuit.

Het metalcore-label is dan ook niet per se meer toepasselijk en Light The Torch valt beter te classificeren als mainstream metal en soms als krachtige rock. Dit is voornamelijk te merken aan de zang van Jones, die een stuk melodieuzer is. Zijn screams zijn nog wel aanwezig, maar in mindere mate. Het is veelal zijn rauwe stem die hij gebruikt met af en toe een paar ferme uithalen. Ook de muzikale onderbouwing is hiermee wat rustiger en minder zwaar. Hierbij valt wel op dat de donderslagen van drummer John Sankey gemist worden.

Want waar hij op de vorige twee platen als een smaakmaker gold, neemt vervanger Mike Sciulara een anoniemere rol aan. Dat zegt niet dat de tracks op Revival van mindere kwaliteit zijn. Integendeel zelfs. Het materiaal klinkt allemaal bevlogener en zelfs frisser. Zo klapt opener Die Alone er lekker in en heeft deze een fijne afwisseling tussen refrein en couplet. Van die wisselwerking maakt Light The Torch zijn handelsmerk. Het hele album volgt dit stramien en dit zorgt voor een aantal erg lekkere tracks.

Zo springt Calm Before The Storm erbovenuit met een uiterst pakkend refrein dat doet denken aan Rose Of Sharyn van Killswitch Engage. Ook Virus, waarin Howard Jones vocaal meer los kan gaan, alsmede de zwaarste track The Sound Of Violence vallen erg positief op. Daarnaast lijkt er alsnog een rol voor Sankey weggelegd te zijn op het album, maar dan alleen tekstueel en daar wordt hij niet glansrijk weggezet. Dat de break-up wonden achtergelaten heeft en dat het geen vriendelijk afscheid is geworden, wordt in de nummers The Sound Of Violence en Judas Convention nog even goed verduidelijkt met enkele beschuldigingen aan zijn adres.

Revival is onder de streep een goed album geworden. De koers is ietwat veranderd ten opzichte van het eerdere werk, maar de band komt er prima mee weg. Liefhebbers van Devil You Know kunnen deze plaat dan ook zeker een kans geven. Niet elk nummer is even goed en halverwege dut de plaat iets in, maar daartegenover staan wel een aantal zeer lekkere, up-tempo knallers die het niveau hoog weten te houden. Het melodieuze aspect pakt goed uit, al moet de groep ervoor waken zich daar niet te veel in te verliezen. De momenten waarop Howard Jones zich namelijk vocaal het zwaarst laat gelden, zijn dan ook het meest indrukwekkend. Ook instrumentaal mag er iets meer risico genomen worden, maar wie daar niet om maalt, kan genieten van een prima, catchy album. Voor de band en zijn fans zou het fijn zijn als de onrust binnen de groep nu helemaal voorbij is. Revival laat in ieder geval al een goede stap in de helende richting horen.

Tracklist:
1. Die Alone
2. The God I Deserve
3. Calm Before The Storm
4. Raise The Dead
5. The Safety Of Disbelief
6. Virus
7. The Great Divide
8. The Bitter End
9. Lost In The Fire
10. The Sound Of Violence
11. Pull My Heart Out
12. Judas Convention

Score: 79 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 9 april 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]