Enquête

Wat is jouw favoriete song uit het jaar 1982?

Accept – Fast As A Shark
Accept – Princess Of The Dawn
Anvil – Metal On Metal
Asia – Heat Of The Moment
Golden Earring – Twilight Zone
Iron Maiden – Hallowed Be Thy Name
Iron Maiden – Run To The Hills
Iron Maiden – The Number Of The Beast
Judas Priest – The Hellion/Electric Eye
Judas Priest – You've Got Another Thing Comin'
Kiss – I Love It Loud
Manowar – Battle Hymn
Mercyful Fate – A Corpse Without Soul
Metallica – Hit The Lights
Motörhead – Iron Fist
Picture – Lady Lightning
Rainbow – Stone Cold
Rush – Subdivisions
Scorpions – Blackout
Survivor – Eye Of The Tiger
Vandenberg – Burning Heart
Venom – Black Metal
Whitesnake – Here I Go Again
Y&T – Forever
een andere kraker uit 1982

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 22-10-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Andy Cairns (Therapy?) - 58
  • Ben Sotto (Heavenly) - 43
  • David Coverdale (Whitesnake) - 72
  • Frank Ferreira (Helstar) - 58
  • Jeremiah Riley (Lucifixion) - 46
  • Rhett Forrester (Riot)† - 67
Review

Witchcryer - Cry Witch
Jaar van release: 2018
Label: Ripple Music

Witchcryer - Cry Witch

Retrobands die in de voetsporen van Black Sabbath treden, geven mij een nostalgisch gevoel. Meestal beluister ik slechts een enkel nummer, waarna ik afdwaal naar de favorieten van weleer. Mijn muzikale voorkeur is nu extremer dan begin jaren tachtig. Dat mijn nieuwsgierigheid naar het debuutalbum van Witchcryer werd aangewakkerd, heeft vooral te maken met het stemgeluid van zangeres Suzy Bravo.

De muziek van Witchcryer gaat terug naar mijn vroege tienerjaren, toen ik de muziek van Black Sabbath, Deep Purple en Uriah Heep leerde kennen. Dat Witchfinder General eveneens een inspiratiebron voor Witchcryer is, blijkt wel uit de tracklist. De cover van dit zelfgetitelde nummer roept herinneringen op aan de albumhoes van Death Penalty uit 1982. Destijds moest ik al mijn moed verzamelen toen ik de plaat uit de bibiotheek meenam. Witchfinder General, zelf sterk beïnvloed door Black Sabbath, wordt gezien als een grondlegger van doom. Daarnaast worden Blue Oyster Cult, Trouble en St. Vitus in de biografie van Witchcryer genoemd als inspirators.

Cry Witch werd in 2017 in eigen beheer uitgebracht en in een artikel het best bewaarde geheim van het jaar genoemd. De Texaanse band rond gitarist Jason Muxlow (ex-Earthen Grave) heeft een deal met Ripple Music, waardoor de plaat begin dit jaar wereldwijd verschenen is. Jason schreeft de nummers samen met drummer Javi Moctezuma (ex-Shadow Spectrum) in 2015. Nadat Suzy zich bij de heren voegde werd The Preying Kind als demo opgenomen en uitgebracht. Met bassist Marilyn Monroe (Pillcrusher) was de line-up compleet om in april 2016 het podium te betreden.

Het album varieert tussen ouderwetse heavy metal, hardrock, old school doom en psychedelische rock. De band heeft met producer Brant Sankey gezorgd voor een optimale, sludge-achtige sound die goed past bij het stemgeluid van Suzy en de muziek. Het onmisbare wah-wah-pedaal is goed gedoseerd gebruikt. Het titelnummer, de tragere doomtrack The Preying Kind en Ma Kali springen er muzikaal bovenuit. Wat beteft de vocalen van Suzy is For The Slaves met afstand het sterkste nummer. De andere tracks doen er nauwelijks voor onder. Zo is de akoestische afsluiter Lapis Philosophorum (met cello) ook zeker het vermelden waard.

Muzikaal zit het album goed in elkaar, de nostalgie viert hoogtij en zangeres Suzy vormt de sterkste troef. Cry Witch is een uitstekende plaat die vooral op luid volume moet worden gedraaid, maar om dit album het best bewaarde geheim van vorig jaar te noemen, dat gaat mij te ver.

Tracklist:
1. Cry Witch
2. Ricochet
3. The Preying Kind
4. Ma Kali
5. Embryo (Instructions)
6. Great Divide
7. For The Slaves
8. Witchfinder General
9. Lapis Philosophorum

Score: 83 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 27 februari 2018

Meer Witchcryer:

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.