Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-07-2021

Running Wild - Masquerade (re-release)
Jaar van release: 2017
Label: Noise BMG
Running Wild - Masquerade (re-release)
Het Duitse platenlabel Noise Records geniet in metalen kringen een legendarische status. De maatschappij staat immers bekend als ontdekker van succesvolle acts als Helloween, Kreator en Voivod. En natuurlijk Running Wild, het piratenschip van de Duitse heavy metal. Onder de naam Noise BMG is onlangs een doorstart gemaakt. De huidige club werkt momenteel hard om het omvangrijke archief weer fatsoenlijk en opgefrist op cd en lp de markt op te krijgen. Mooi gebaar, want veel van die oude albums zijn al jaren niet meer fatsoenlijk te krijgen.

Daaronder valt dus eveneens een groot deel van de Running Wild-discografie. De albums tot en met Masquerade hebben alle een grondige lik verf gekregen en zijn met extra nummers en in sommige gevallen bonuscd's opnieuw uitgebracht. Van alle heruitgaven komt Masquerade er het meest bekaaid vanaf. Slechts twee extra songs in de vorm van twee heropnamen die niks toevoegen aan de originele versies.

Gelukkig blijft Masquerade zonder die extra's fier overeind. Deze heerlijke plaat mag dan een beetje vergeten zijn tegenwoordig, maar dat neemt niet weg dat dit werkstuk gewoon het predicaat 'klassieker' verdient. De elf reguliere tracks op dit album zijn stuk voor stuk ijzersterk. Het album bevat veel meer energie en afwisseling dan de voorgaande platen en als het om spel gaat, stijgen Rock'n'Rolf en zijn mannen meerdere malen boven zichzelf uit. Alleen die solo's in het titelnummer al. Heerlijke opbouw, geweldige climax en zowaar zeer goed ingezongen door de kapitein zelf. Dat is ook wel eens anders.

De productie heeft een subtiele lik verf gekregen. De originele persing van Masquerade klinkt al prima, dus voegt de remaster niet veel toe. Behalve dat de muziek wat luider klinkt en in het laag wat vetter, schiet de bezitter van het origineel hier niets mee op. Deze heruitgave lijkt dus vooral geschikt voor de liefhebbers die de discografie van Running Wild willen completeren. Vergeet deze schijf dan in elk geval niet, want stiekem is dit de laatste echt goede plaat van de Duitsers. The Rivalry mag er weliswaar zeker zijn, maar wat daarna allemaal is verschenen kan nergens tippen aan het oudere werk. Masquerade kan dat wel. Ook meer dan twintig jaar na dato overtuigt deze lading vette en behoorlijk duistere power metal nog altijd.

Tracklist:
1. The Contract / The Crypts Of Hades
2. Masquerade
3. Demonized
4. Black Soul
5. Lions Of The Sea
6. Rebel At Heart
7. Wheel Of Doom
8. Metalhead
9. Soleil Royal
10. Men In Black
11. Underworld
12. Lions Of The Sea (2003)
13. Black Soul (2003)

Score: 90 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 23 november 2017

Koop dit album in

Meer Running Wild:

[ Terug naar de Album Reviews ]