Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

The Haunted - Strength In Numbers
Jaar van release: 2017
Label: Century Media Records

The Haunted - Strength In Numbers

Diversiteit en experimenteren staan hoog in het vaandel bij The Haunted. Dat dit niet altijd goed uitpakt, bewijst Unseen (2011). Zelfs de meest loyale, open-minded fan zal dat met mij eens zijn. Dat zag de band zelf ook in, want Exit Wounds (2014) bevat weinig fratsen. Frontman Marco Aro (ex-Face Down, ex-The Resistance) en drummer Adrian Erlandsson (At The Gates, ex-Paradise Lost) kwamen terug en Ola Englund (Feared, ex-Six Feet Under) werd als nieuwe gitarist binnengehaald. Met Strength In Numbers vervolgt The Haunted deze nieuw ingeslagen weg.

Hoewel Exit Wounds tot de betere platen uit de discografie behoort, was ik nog niet helemaal overtuigd. Met uitzondering van zijn vocale prestaties op Unseen was ik enthousiaster over Peter Dolving als frontman. De muziek bevat voldoende agressie, maar het venijn laat het soms afweten. Hier is de nodige aandacht aan besteed op Strength In Numbers. Ola Englund heeft een grotere rol gekregen in de songwriting en producer Russ Russel (Napalm Death, Dimmu Borgir) is bereid gevonden om te zorgen voor de agressieve sound waar The Haunted naar zocht.

Brute Force is de perfecte opener, voorafgegaan door het instrumentale opwarmertje Fill The Darkness With Black. Dat The Haunted er ditmaal wel in geslaagd is de brute kracht uit alle poriën te laten komen, mag duidelijk zijn. Spark en Preachers Of Death verschenen eerder al op YouTube. In laatstgenoemde contrasteren de vocalen van Marco mooi met de At The Gates-achtige melodie in de refreinen en stijgt mijn waardering voor zijn stemgeluid. Iedere track heeft wel iets wat een bijdrage levert aan het luisterplezier, zoals de tempowisselingen in The Fall. Kers op de taart is het furieuze Tigthen The Noose, maar ook de groovende afsluiter Monuments is een aanrader.

De extra tijd die genomen is om Strength In Numbers tot een succes te maken, heeft geloond. Er is een goede balans gevonden tussen melodie en agressie, verpakt in catchy tracks die ook na meerdere luisterbeurten blijven boeien. De plaat is steviger dan Exit Wounds, maar bevat tegelijkertijd de diversiteit waarmee The Haunted altijd een brede groep fans heeft weten te bereiken.

Tracklist:
1. Fill The Darkness With Black
2. Brute Force
3. Spark
4. Preachers Of Death
5. Strength In Numbers
6. Tighten The Noose
7. This Is The End
8. The Fall
9. Means To An End
10. Monuments

Score: 87 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 7 september 2017

Koop dit album in

Meer The Haunted:

[ Terug naar de Album Reviews ]