Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-12-2019

Edguy - Hellfire Club
Jaar van release: 2004
Label: Nuclear Blast Records
Edguy - Hellfire Club
Stewardessen opgepast; Tobias Sammet en consorten laten opnieuw hun kreatieve hersenspinsels los op het publiek. Na het opwarmertje King Of Fools is Hellfire Club alweer de zesde langspeler van de Duitse clowns. Neem het vorige album Mandrake, ga er eens stevig met de schuurmachine van pa overheen et voila; een vluchtig idee van het nieuwe oeuvre! De gelikte productie die de vorige platen zo kenmerkte kreeg een geheel verzorgde enkele reis vuilstort en de band mat zichzelf een meer vuige en losbandige Rockimage aan, die zich gelukkig vooral vertaald naar de muziek.

Mysteria geeft al met het eerste duistere ongepolijste gitaarwerk en de agressieve uithalen van Sammet de lichte stijlverandering aan. Doet u mij daar maar een cd vol van! Met "Under The Moon" en "We Don't Need A Hero" wordt ik op m'n wenken bediend, maar eerst brengt Edguy met "The Piper Never Dies" een ode aan de seventies- en eighties rockgoden, geheel volgens eigen recept. Niet geheel nieuw na Helloween's "Nothing To Say", maar de een generatie jongere Teutoonse Rockers geven er een eigen aroma aan. Indrukwekkende passages brengen de luisteraar tot een muzikaal-orgasmisch hoogtepunt.

Minder hoogdravend maar puur Edguy zijn de lyrieke thema's van "Lavatory Love Machine" en "Rise Of The Morning Glory", respectievelijk handelend over sex met stewardessen en harde ochtendpiemels [zij het wat verdekt]. Moet kunnen dacht ik zo.

Heel virtuoos zijn de vele koortjes. Die doen gelukkig geen afbreuk aan de attitude die Edguy voor dit album aangemeten heeft. De gitaarsoli zijn, van sneller-dan-het-licht tot gevoelig, met emotie en toewijding gespeeld en dat is te horen. Ook is er enkele keren een sfeervolle hoofdrol voor "Eggi" Exxel die de 4 snaren beroerd. Edguy is duidelijk nog lang niet uitgeblust, ik voorspel dat de heren hun dromen van eeuwige roem, rijkdom en buitenaardse drumkonijntjes nog eens waar gaan maken. En dat met een bandnaam die alleen gekozen is om een voormalig leraar te sarren!

Tracklist:
1. Mysteria
2. The Piper Never Dies
3. We Don't Need A Hero
4. Down To The Devil
5. King Of Fools
6. Forever
7. Under The Moon
8. Lavatory Love Machine
9. Rise Of The Morning Glory
10. Lucifer In Love
11. Navigator
12. The Spirit Will Remain

Score: 89 / 100

Reviewer: Bob
Toegevoegd: 11 maart 2004

Koop dit album in

Meer Edguy:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Edguy - Hellfire Club
Reactie van Een_Metalfan op 11-03-2004 om 14:59u

Hoe bedoel je dat de gelikte productie van de vorige platen overboord is gezet? Hellfire Club is Edguy's meest bloemrijk geproduceerde plaat totnogtoe. Sterker nog, albums als Vain Glory Opera en Theatre of Salvation klonken ongepolijst en alles behalve gelikt. Pas vanaf de heruitgave van Kingdoms Of Madness, de Avantasia-cd's en Mandrake werden de producties voller, met Hellfire Club als overtreffende trap.

Edguy - Hellfire Club
Reactie van Bob op 11-03-2004 om 18:03u

Het totaalgeluid is een stuk minder glad dan op de laatste paar releases. Een wat rauwer gitaargeluid, en minder happy-happy-joy-joy keyboardmelodietjes. Mysteria is daarvan een mooi voorbeeld.

Edguy - Hellfire Club
Reactie van Een_Metalfan op 12-03-2004 om 14:40u

Het gitaargeluid is in Mysteria inderdaad directer opgenomen dan gebruikelijk is.. Maar hoe kan het je zijn ontgaan dat de band een heel orkest heeft gebruikt en de zang op nóg meer sporen heeft opgenomen dan voorheen? De cd kent meer instrumentale lagen dan de band ooit heeft gehad, wat vooral komt door de keyboards en de extra orkestrale instrumenten. De cd klinkt helemaal niet minder glad. Sterker nog, het is de meest uitbundige Edguy-productie totnogtoe. Daar doen een paar heavy riffs niets aan af.

Edguy - Hellfire Club
Reactie van WorldOfMetal op 04-04-2004 om 22:24u
Score: 90 / 100

Het valt allemaal nog wel mee met die verandering. Wel vind ik dat het album zeker niet meer 'gepolijst' is dan z'n voorgangers, integendeel. Maar genoeg hierover. Dit is gewoon weer een degelijke, zeer goede en afwisselende Edguy productie zoals Tobias Sammet de Edguy albums al jaren neerzet. Teksten mogen in sommige gevallen wel wat intelligenter, maar aan de andere kant gaat het bij Edguy vaak om de humor in de songteksten, dus daar stoor ik me niet aan. Ze moeten lekker doorgaan met waar ze mee bezig zijn, want met albums zoals Hellfire Club worden ze alleen maar beter.

Edguy - Hellfire Club
Reactie van Een_Metalfan op 21-04-2004 om 19:56u
Score: 90 / 100

Deze ceedee is gewoon meesterlijk. Hij ligt voor het grootste deel in het verlengde van zijn opvolger, maar dan wel met een betere produktie. Je hoort heel erg goed dat het de band voor de wind gaat, en ik hoop dat ze ook in Nederland een keertje loon naar werken krijgen. toppertje

Edguy - Hellfire Club
Reactie van speedfreak op 30-09-2004 om 21:56u
Score: 90 / 100

Tja om maar meteen met de deur in huis te vallen,geweldig. ik keek al een tijdje uit naar de nieuwe Edguy , en het was het wachten waard. De cd is wat rauwer dan de vorige cd's,en de nummers zitten weer goed inelkaar. De beste nummers vind ik: Mysteria,We don;t need another hero en Under the moon,lekker snelle nummers. Ik kan niet wachten tot de volgende cd uitkomt.

Edguy - Hellfire Club
Reactie van jasper op 19-01-2009 om 17:04u
Score: 60 / 100

sorry; mysteria, lavatory love machine en nog een paar vind ik gewoon geen power metal.