Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

01-03-2021

God Dethroned - The World Ablaze
Jaar van release: 2017
Label: Metal Blade Records
God Dethroned - The World Ablaze
We schrijven het jaar 2011. Een jaar nadat de Nederlandse deathmetallegende God Dethroned met Under The Sign Of The Iron Cross het tweede uitstekende album op rij heeft afgeleverd, kondigt de formatie rondom frontman Henri ‘Serpent King’ Sattler aan dat het einde in zicht is. De eindeloze cyclus van touren en platen opnemen is de band niet in de koude kleren gaan zitten. De aankondiging kwam als een donderslag bij heldere hemel, want met twee geweldige platen over de Eerste Wereldoorlog waren de Nederlanders in een creatieve topperiode beland.

Gelukkig bleek de split van tijdelijke aard. Al vanaf 2014 tonen zich de eerste tekenen van leven aan als God Dethroned een aanbieding krijgt om een beperkt aantal live-shows te doen. Sinds 2016 is de band - met verse krachten Jeroen Pomper op bas (Absorbed) en Mike Ferguson op gitaar (Detonation) - weer volledig operationeel. En zo ligt er, zeven jaar na het vorige album, met The World Ablaze eindelijk het laatste deel uit het ‘WOI-drieluik’ van God Dethoned in de schappen.

Vanaf de melodieuze, dreigende klanken van opener A Call To Arms klinkt The World Ablaze als een warm bad. God Dethroned bouwt voort op de sterke punten van de vorige albums: prachtige melodielijnen, venijnige grunts en catchy ‘hooks’. Dat resulteert zeker in de eerste helft van het album in een stel uitstekende deathmetaltracks. Annihilation Crusade bijvoorbeeld: een afwisselend nummer dat is opgebouwd rondom een melodieuze melodielijn, voorzien is van een pakkend en vurig refrein en waarin de uitgebreide solo de kers op de taart vormt. Het stevig erop los hakkende titelnummer klinkt vertrouwd, terwijl de eerste single On The Wrong Side Of The Wire eveneens van hoogstaand niveau is.

The World Ablaze houdt dat hoge niveau over de gehele lengte vast. Ieder nummer is eersteklas. Positieve uitschieters zijn wat mij betreft Close To Victory (dankzij het heerlijke, Dissection-achtige gitaarwerk, het logge en stuwende Escape Across The Ice (The White Army) en het prachtig opgebouwde The 11th Hour (met een fantastische, uitgestrekte solo aan het einde). Het enige kleine minpuntje is dat de band geen beroep meer heeft gedaan op zanger Marco van der Velde (The Wounded), die op de vorige twee albums juist een mooie bijdrage wist te leveren met zijn melancholische stemgeluid. Tegelijkertijd kan ik me voorstellen dat God Dethroned niet te zeer in herhaling wil vallen.

De stilte heeft God Dethroned overduidelijk goed gedaan. Met The World Ablaze keren de Nederlanders gretig en vol overtuiging terug aan het front. De band plaatst zich met deze tiende full-length direct terug in de internationale deathmetaltop. The World Ablaze zal ongetwijfeld voor veel vreugde zorgen bij de gemiddelde deathmetalliefhebber.

Tracklist:
1. A Call To Arms
2. Annihilation Crusade
3. The World Ablaze
4. On The Wrong Side Of The Wire
5. Close To Victory
6. Konigsberg
7. Escape Across The Ice (The White Army)
8. Breathing Through Blood
9. Messina Ridge
10. The 11th Hour

Score: 85 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 28 juli 2017

Koop dit album in

Meer God Dethroned:

[ Terug naar de Album Reviews ]