Watain en Abbath in Poppodium 013, Tilburg
Enquête

Sinds wanneer ben jij fan van metal (of hard rock)?

Al sinds het ontstaan eind jaren zestig
Sinds de periode 1970-1974
Sinds de periode 1975-1979
Sinds de periode 1980-1984
Sinds de periode 1985-1989
Sinds de periode 1990-1994
Sinds de periode 1995-1999
Sinds de periode 2000-2004
Sinds de periode 2005-2009
Sinds de periode 2010-2014
Sinds de periode 2015-2019
Pas sinds het huidige decennium

[ Uitslag | Enquêtes ]

  27 september:
 • Polaris, Alpha Wolf, Gravemind en Stepson
 • 28 september:
 • Obscura, Persefone en Disillusion
 • 29 september:
 • Djevel, Helleruin en Wrang
 • Visions Of Atlantis, Xandria en Ye Banished Privateers
 • Watain, Abbath, Tribulation en Bølzer
 • 30 september:
 • Gaahls Wyrd, Saor en Gaerea
 • Geoff Tate, Crimes Of Passion en Demonhead
 • Kingfisher Sky en Ann My Guard
 • Soen
 • Visions Of Atlantis, Xandria en Ye Banished Privateers
 • Vola
 • 1 oktober:
 • Hypocrisy, Septicflesh, The Agonist en Horizon Ignited
 • Mudhoney
 • Soen
 • Vola
 • 2 oktober:
 • Amon Amarth, Machine Head en The Halo Effect
 • Geoff Tate, C.O.P. UK en DemonHead
 • Hypocrisy, Septicflesh, The Agonist en Horizon Ignited
 • Watain, Abbath, Tribulation en Bølzer
Kalender
Vandaag jarig:
 • Dennis Pepa (Death Angel) - 55
 • John Tempesta (White Zombie) - 58
 • Jussi-Mikko Salminen (HIM) - 45
 • Mika (Withering) - 45
 • Raphaël Couturier (Carcariass) - 49
 • Sami Vänskä (Nightwish) - 46
 • Steve Venardo (Airged L'amh) - 45

Vandaag overleden:
 • Brian Redman (3 Inches Of Blood) - 2009
 • Robert Palmer (The Power Station) - 2003
Interview

The Berzerker
Met Luke Kenny
Door Armand
Geplaatst in januari 2006
Na wat line-up wisselingen en het feit dat men vanaf nu besloten heeft om zonder maskers door het leven te gaan komt er na 3 jaar van relatieve radiostilte op 30 januari aanstaande het nieuwe album ‘World of Lies’ van de Australische gabber/grindformatie the Berzerker uit. Hoogste tijd dus voor wat vragen aan Luke Kenny, de man achter the Berzerker.

The Berzerker

De titel van jullie nieuwe album is ‘World of Lies’, de promo die ik ontving heeft echter geen teksten of andere info. Kan je wat meer vertellen over het concept en de inhoud van de teksten achter deze titel?

De teksten zijn de typische misantropische Berzerker teksten maar op een wat meer persoonlijk niveau ditmaal. Onze teksten worden sowieso per album persoonlijker. Op ‘World of Lies’ hebben we ons gefocust op een specifiek individu, die verder anoniem zal blijven. We hebben geluk gehad dat we iemand gevonden hebben die alle kwaliteiten van de mensheid waar we een hekel aan hebben personifieert. ‘World of Lies’ is, naar ons idee, bovendien een juiste beschrijving van hoe iedereen tegenwoordig opereert.

Sinds jullie vorige album zijn er wat bezettingswijzigingen in de band geweest, waren hier nog specifieke redenen voor?

Ja, Sam heeft zoals gewoonlijk de bas en gitaarstukken gedaan, maar geen vocalen ditmaal aangezien hij naar Engeland was verhuisd toen deze werden opgenomen. Jay en Ed van de originele Berzerker line-up waren er weer bij, en hebben een groot deel van het materiaal geschreven. Nieuwe inbreng was er van Adrian, een gitarist uit de band Demon Other uit Melbourne. Matt besloot naar Engeland te verhuizen en heeft zich intussen aangesloten bij Akercocke als nieuwe gitarist, en dat gaat prima. Gary is weer terug naar zijn vorige band Plague. Deze line-up wisselingen waren niet opzettelijk, maar het is nu eenmaal zo gelopen. We zijn niet echt een band in de traditionele zin van het woord maar we zien onszelf meer als een collectief. Mensen gaan weg, mensen komen weer terug, andere mensen komen erbij. Zo is het altijd al geweest en zo zal het altijd zijn.

Verschilde het schrijfproces en de opnamen voor dit album als je het vergelijkt met vorige albums?

Zeker weten. Het schrijven en opnemen is in een week gebeurd. Normaal gesproken als wij een album opnamen was er een jaar aan pre producties en oefenen en werden de nummers continue aangepast en herschreven. Pas als we compleet voorbereid en bekend waren met het songmateriaal doken we de studio in en namen we het geheel op traditionele wijze op met heel veel veel te duur opnamematerieel. Deze keer echter besloten we vrij spontaan om een album op te nemen tijdens de kerstweek in 2004. We speelden wat Playstation, zwommen wat in het zwembad, hielden barbecues en ondertussen kwamen we op de proppen met allerlei riffs die we gelijk opnamen. We verbeterden elkaars stukken en werkten de arrangementen tezamen uit.. het was al met al erg spontaan. Wat natuurlijk het risico met zich meebrengt dat je vreselijk materiaal schrijft, maar het werkte eigenlijk ongelofelijk goed. Ik denk dat het zeker geholpen heeft om het album een stuk ‘frisser’ te laten klinken en niet als een te geforceerde en berekenende poging om als een stelletje uber-muzikanten over te komen. Het is een album met solide songs, en zo zou elk album moeten zijn. Wat de productie betreft, we hebben wat productionele shortcuts moeten gebruiken, wat ons geluid imposanter en beter dan ooit tevoren heeft gemaakt. Het was een plezierige afwisseling van onze gebruikelijke ‘sturm und drang’ methodes op de vorige albums.

Persoonlijk vind ik het nieuwe album een stuk meer deathmetal georiënteerd, dit terwijl jullie vorige albums meer richting grindcore gingen, is dit met opzet zo gegaan?

The Berzerker - World Of LiesHet is gewoon zo gelopen. Het is waarschijnlijk het resultaat van een betere productie dan van iets anders. Het album heeft evenveel noise en bijgeluiden als onze vorige albums, maar ditmaal hoor je alle instrumenten een stuk beter, en in het bijzonder de gitaren. Als je alleen maar een ‘apocalyptische blastathon’ hoort, zoals op het debuut en op ‘Dissimulate’ dan krijg je al snel dat grindcore gevoel. Bovendien is op dit album het tempo wat gevarieerder, dus ik vermoed dat ook dat een reden is waarom we wat verder van de grindcore en wat dichterbij de deathmetal zijn beland

In 2003 zag ik jullie in de Baroeg in Rotterdam spelen, en er kwam een erg vreemde geur van het podium. Hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de maskers die jullie toen al een paar maanden avond aan avond hadden gedragen. Is dat de reden waarom jullie geen maskers meer dragen tegenwoordig of wat is de reden daarvoor?

Om heel eerlijk te zijn, die vreemde geur waren waarschijnlijk wijzelf en niet de maskers die we droegen. We waren toen al zo’n maand of 4,5 op tour en dan komt het wel eens voor dat je een tijdje niet kan douchen. Maar inderdaad, de maskers zijn in een behoorlijk slechte staat op het moment en zijn sowieso niet hygiënisch om te dragen. We hadden onze gezichten al op de DVD laten zien en hadden al het nodige van onszelf onthuld, dus toen we aan het nieuwe album begonnen stonden we voor de beslissing gaan we met of zonder maskers door? Het leek ons het beste om zonder te gaan om vele redenen. De belangrijkste is echter dat dit een nieuw begin is voor de band, en het veranderen van ons voorkomen is waarschijnlijk de beste manier om dat duidelijk te maken aan iedereen

Behalve in de gabber/death/grind band the Berzerker ben je onder diezelfde naam ook actief als gabber dj. Is het geen optie om een dubbele tour te doen, als dj en als band.

Ja, volgende keer als we gaan touren zal ik kijken of ik ook optredens als alleen dj kan doen. Normaal gesproken als we toeren hebben we bijna geen dagen vrij en ik doe ook liever de twee dingen apart van elkaar. Ik dj trouwens voornamelijk in Europa, in Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Italie en uiteraard Holland. Het is iets wat ik heel graag doe, en eigenlijk draai ik dezelfde muziek alleen het publiek is heel anders

Aangezien je een gabber dj bent en speelt in een death/grind band, wat zijn volgens jou de grootste verschillen tussen de fans van beide genres? Ik heb altijd het idee dat de twee verschillende scenes meer gemeen hebben dan dat mensen denken.

Ik denk dat het grootste verschil zit in het feit dat de meeste metalfans in bands zitten of een instrument bespelen, en dat de gabbers er enkel en alleen voor de muziek zijn, en niet voor de muzikanten. Daarnaast zijn de P.A’s in de gabberscene stukken beter en luider! Het beste optreden wat ik heb gedaan was de Fuck Parade in 2000 in Berlijn. Ik was headliner van die show, en er waren zeker 10.000 mensen! FANTASTISCH! Er waren niet veel metalgasten daar maar iedereen droeg zwart, het was een grote zee van zwarte kleding en brute muziek!

Hoe verhoudt de Nederlandse scene (zowel gabber als metal) zich ten opzichte van de rest van de wereld?

De Nederlandse scene bevalt me heel erg goed, we kregen erg goede reacties toen we daar speelden en de Nederlandse metalheads lijken het meest open te staan voor de muziek die wij maken. Elk land heeft wel zijn legertje idioten dat je aanvalt voor het feit dat je het aandurft om metal met speedcore te mixen, maar in Nederland lijken dit soort lui gelukkig niet al te veel voor te komen. Bovendien komen er enkele zeer goede bands vanuit jullie land

Zijn er al tourplannen voor dit album, en zijn er dan bands waar je de voorkeur voor hebt qua touren?

Op dit moment zijn er nog geen plannen. We hebben wel wat ideeën, maar die maken we pas bekend als alles bevestigd is. Er zijn wat bands die we graag live willen zien, maar we hebben niet echt een voorkeur qua tours. Persoonlijk vind ik het voldoende om fan van een band te zijn in plaats van een vriend, als je mensen persoonlijk kent kan dat effect hebben op wat je voelt bij de muziek

Het moet behoorlijk moeilijk zijn voor een Australische band om te touren, ooit overwogen om de hele band maar naar Europa of Amerika te verhuizen?

Sommige van ons wonen al in Europa. Sam en Matt wonen op het moment in Engeland. Luke heeft in Duitsland gewoond, ik ben vaak in Europa te vinden maar we beschouwen Australië nog steeds als ons thuis. We hebben het wel overwogen om de band te verhuizen toen we jonger waren, maar tegenwoordig vinden we de kwaliteit van het leven belangrijker en er gaat niets boven Australië wat dat betreft. De band levert weinig op, dus daar zit geen geld in, en we houden er ook niet van om continue op tour te zijn. Dus de gedachte om het hele zooitje te verhuizen alleen vanwege de band is niet echt een aantrekkelijke

The Berzerker

Australië levert de laatste tijd een aantal interessante bands op, naast jullie heb je bijvoorbeeld Alchemist en Psycroptic. Zijn er andere bands daarvandaan waar we op moeten letten?

The Amenta heeft al redelijk wat indruk gemaakt daar geloof ik, dus dat is er één. 5 Star Prison is een band om in de gaten te houden, als ze tenminste volhouden waar ze nu mee bezig zijn. En er is een nieuwe band genaamd Abandonment waar ik de mix voor heb verzorgd en wat een erg sterke band is

Ik heb jullie DVD nog niet gezien, en ik kan het me niet helemaal meer voor de geest halen van toen ik jullie live zag. Maar hoe pakt de drummer jullie live situatie aan. Speelt hij alles zelf, is hij een toevoeging op een drumcomputer of is een drumcomputer meer een toevoeging op hem?

De drummer speelt op een getriggerde kit, die creëert het ‘grootse’ drumgeluid dat we gebruiken, dus ja, hij speelt alles zelf. Er zijn geen extra back up geluiden of tapes als je dat soms bedoelt..alles is 100% live! Onze drummers zijn constante snelle blasters, en we zijn daar erg trots op’

Thanks for taking your time to answer these questions.

No problem. Stay brutal. "World of Lies" will DESTROY your world.

Ozzy Osbourne - Patient Number 9

Zoeken
  23 september:
 • Evermore - Court Of The Tyrant King
 • Hail Conjurer - Earth Penetration
 • Live Burial - Curse Of The Forlorn
 • Moonspell - From Down Below – Live 80 Meters Deep
 • Stratovarius - Survive
 • Venom Inc. - There's Only Black
 • 30 september:
 • Angmodnes - The Weight Of Eternity
 • Graceless - Chants From Purgatory
 • Rage - Spreading The Plague
 • Raven - Leave 'em Bleeding
 • Slipknot - The End, So Far
 • Sonata Arctica - Acoustic Adventures volume two
 • Tankard - Pavlov's Dawgs
 • The Dead Daisies - Radiance
Ozzy Osbourne - Patient Number 9

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.