Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 01-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Brad Delson (Linkin Park) - 44
 • Chris Poland (Megadeth) - 64
 • Eric Bloom (Blue Öyster Cult) - 77
 • Ikey Owens (The Mars Volta)? - 47
 • Jochem Jonkman (Vanderbuyst) - 40
 • John Densmore (The Doors) - 77
 • Lorenzo Frascaroli (Tystnaden) - 40
 • Roger Peterson (Intwine) - 41
 • Steve Gibb (Black Label Society) - 48

Vandaag overleden:
 • Martin Sharp (illustrator) - 2013
 • Ray Gillen (Badlands) - 1993
 • Richard Coughlan (Caravan) - 2013
Concertreview

After Forever en Annatar
Op 24 november 2001 in De Koornbeurs, Delft
Een review door Éowyn
Foto's door Blackwitch Design
After ForeverHet was de eerste keer dat ik After Forever live had gezien. After Forever is één van mijn favoriete bands en natuurlijk was ik erg blij dat ze in Delft (waar ik woon) kwamen spelen. Hun tweede album, “Decipher,” vind ik echt indrukwekkend, vooral vanwege de fantastische zang van Floor Jansen. Maar ook vanwege de muziek. Deze bestaat uit alle elementen waar ik van hou: kracht en snelheid begeleid door opera-, klassieke, Arabische klanken en enorme bombast. Alles op het hoogste niveau. Daarom was ik echt benieuwd hoe After Forever deze elementen live zou presenteren.

Het concert vond plaats in een Delftse club, “De Koornbeurs.” Een echt kleine plek . After Forever was zeker de grootste band die daar ooit had gespeeld. Je kon de kaartjes niet van tevoren kopen. Er was een mogelijkheid om ze op het internet te reserveren, en degene die dat niet hebben gedaan hadden problemen met binnenkomen. Het publiek werd later dan verwacht binnengelaten (vanwege de soundchecks, denk ik). Annatar Het voorprogramma was Annatar, een band uit Delft. Voor het concert kende ik maar één nummer van deze band, en ik vond het niets speciaals. Daarom was Annatar’s voorstelling beter dan ik verwacht had. De muziek was een combinatie van oude Within Temptation en andere gothic metalbands. Sommige nummers leken op “Enter” (vocale melodieën, sfeervolle keyboards). Beide vocalisten (Elisabeth en Mischa) deden hun best. De muziek klonk ook best goed, hoewel soms niet zo origineel. Het laatste nummer (nog zonder titel) was sterk, maar een beetje chaotisch. Het publiek reageerde heel enthousiast (veel vrienden van de band kwamen voor het concert).

Na Annatar’s voorstelling moesten we ongeveer 45 minuten op After Forever wachten. Eindelijk verscheen de band op het podium, begeleid door de intro van “Decipher” – “Ex Cathedra.” Net als op de CD, werd het gevolgd door “Monolith Of Doubt” – het eerste echte nummer van hun concert. Het geluid was in het begin niet zo fantastisch. Hard en chaotisch. Sommige instrumenten waren niet zo duidelijk. En de zang van Floor was ook een beetje op de achtergrond. De band leek zelf niet tevreden over het geluid. Dat viel makkelijk op hun gezichten af te lezen – sommige bandleden probeerden contact met de geluidsman te bereiken. Ik denk dat dit gelukt was omdat later alles een stuk beter klonk. In een interview voor “Aardschok” heeft de gitarist Sander Gommans gezegd dat de band tijdens sommige nummers clicktrack zou gebruiken. Het was duidelijk te horen After Forever in “Estranged,” “Intrinsic” en “Forlorn Hope” maar ook, geloof ik, in “My Pledge Of Allegiance I” (Arabische klanken in het begin). De zang van Floor was soms een beetje minder dan op het studio album (misschien vooral vanwege het geluid), maar zij klonk toch sterk en kon alle lage en hoge noten makkelijk halen. Er was geen ruimte genoeg voor energieke beweging op het podium, maar de band zorgde toch voor een sterke voorstelling, in het bijzonder Floor, de gitarist Mark Jansen en de drummer André Borgman.

De hoogtepunten van het concert waren volgens mij:
- “Beyond Me” - een grote verassing. Ik had niet verwacht dat ze dit liedje zou spelen. De stem van Sharon den Adel (de gastzangeres op dit nummer op de eerste After Forever CD) was natuurlijk niet aanwezig. Floor zong haar alle partijen. In het begin klonk haar stem een beetje vals, maar dat was de enige dieptepunt was dit nummer. De rest was erg leuk om te live horen.
-“Inimical Chimera” – sterk, snel, energiek.
-“Forlorn Hope” – met name het einde. Heel bombastisch.
-“Follow In The Cry” – misschien het hoogtepunt van het concert. Live klonk dit nummer uitstekend en erg pakkend. Heel indrukwekkend einde van het concert.

Er werden 6 nummers van het eerste album gespeeld en 8 nummers (inclusief de intro) van het laatste album.

De Setlist:
1. Intro – Ex Cathedra
2. Monolith Of Doubt
3. Semblance Of Confusion
4. My Pledge Of Allegiance I
5. Emphasis
6. Estranged
7. Intrinsic
8. Leaden Legacy
9. Beyond Me
10. Silence From Afar
11. Inimical Chimera
12. The Key
13. Forlorn Hope

encore:
14. Follow In The Cry

After Forever

Homepages:
After Forever
Annatar

Meer fotos van After Forever en Annatar in de Koornbeurs in Delft vind je op http://www.blackwitchdesign.nl/.

Reactie van Fred op 23-09-2005 om 11:29u


Gothic metal, bwwwwwaaaarppp!!!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.