Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Machine Head en Dead Man's Curse
Op 7 augustus 2014 in Trix, Antwerpen
Een review door Tonnie
Foto's door Tonnie

Met een nieuw album op komst lijkt het vreemd dat Machine Head momenteel al op tour is. De band besloot om de tijd tot de release te overbruggen door een tour te doen waarin vooral kleinere zalen worden aangedaan. Onlangs gingen ze al door de Verenigde Staten, nu is Europa aan de beurt. Drie datums in de BeNeLux moeten de fans hier ook tevreden stellen. Ik was erbij in Antwerpen.

De Nederlandse formatie Dead Man's Curse mag de avond openen. Zanger/bassist Geert Kroes ken ik van zijn samenwerking met Sander Gommans op zijn HDK project, waardoor ik Dead Man's Curse eigenlijk wat harder en thrashy-er had verwacht. Nee, Dead Man's Curse rockt wel goed en balanceert op de rand van rock en metal, maar doet me af en toe wat aan bijvoorbeeld Alice In Chains denken. Het samenspel qua zang tussen Kroes en drummer Mark Weerts werkt goed en geeft de nummers een extra dimensie. Ondanks dat het allemaal wat tammer is dan de hoofdact zijn deze Nederlanders toch best een aardige opwarmer.

Dead Man's Curse @ Trix, Antwerpen, 7-8-2014
Dead Man's Curse @ Trix, Antwerpen, 7-8-2014

Na een ombouwpauze die wat uitloopt is het tijd voor Machine Head. Een dag eerder stond de band nog in een uitverkocht Hedon in Zwolle, vanavond is de zaal iets groter maar eveneens propvol. Vanaf de eerste tonen van Imperium, wat in mijn ogen nog altijd de perfecte opener voor een Machine Head-concert is, is het genieten. De band heeft maanden in de studio gezeten en is zichtbaar blij om even een tourtje tussendoor te kunnen doen, waarbij de mannen zich nog niet druk hoeven te maken om de nieuwe nummers. Frontman Robb Flynn is goed gehumeurd en veelal goed bij stem. Alleen bij de rustige stukken van Darkness Within is te merken dat zijn cleane vocalen toch nog wel wat werk kunnen gebruiken, want daar klinkt hij wat onder de maat. Dat wordt gecompenseerd door zijn normale zangstem, welke krachtig als altijd is. Maar niet alleen Flynn is op dreef. Ook zijn makkers zijn in hun nopjes deze avond. Nieuweling Jared MacEachern wordt ook warm welkom geheten, maar eerlijk is eerlijk, de basgitaar is bij deze band het minst opvallend. Toch staat ook hij z'n mannetje op het podium.

Machine Head @ Trix, Antwerpen, 7-8-2014

De setlist van vanavond is vrij veilig. Afgezien van het nieuwe nummer Killers & Kings zijn het vooral nummers die zich bewezen hebben als goed livenummer. Zo krijgen we ondermeer relatief nieuwere nummers als Beautiful Mourning, Locust en het al genoemde Darkness Within. Ook van de twee platen die de meeste fans grotendeels overslaan, The Burning Red en Supercharger, komen de voorspelbare nummers The Blood, The Sweat, The Tears en Bulldozer voorbij. De twee singles van het debuutalbum (Davidian en Old) ontbreken natuurlijk ook niet, en net als bij eigenlijk de meeste nummers gaat het publiek daar ook goed te keer. Alleen bij het nieuwe nummer Killers & Kings is men wat afwachtender. Ondanks - of wellicht juist door - de voorspelbare setlist is het toch een klein anderhalf uur genieten en heeft menig fan toch zijn jaarlijkse dosis Machine Head weer gehad. Laat nu die nieuwe cd maar komen!

Machine Head @ Trix, Antwerpen, 7-8-2014
Machine Head @ Trix, Antwerpen, 7-8-2014

Setlist:
1. Imperium
2. Beautiful Mourning
3. Locust
4. The Blood, the Sweat, the Tears
5. Bite the Bullet
6. Ten Ton Hammer
7. Darkness Within
8. Bulldozer
9. Killers & Kings
10. Davidian

Toegift:
11. Aesthetics of Hate
12. Old
13. Halo

Machine Head @ Trix, Antwerpen, 7-8-2014
Machine Head @ Trix, Antwerpen, 7-8-2014
Machine Head @ Trix, Antwerpen, 7-8-2014
Machine Head @ Trix, Antwerpen, 7-8-2014

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Rens op 08-08-2014 om 14:15u


Wist niet eens dat ze deze kleine tour gingen houden.

Hoe heet dat nieuwe album dan? Heb er helemaal niks over gehoord

Reactie van Marcel op 08-08-2014 om 18:40u


Met de nieuwe plaat zijn ze nog bezig. Is nog geen titel van bekend. Wel is er al een demo uit, Killers & kings en een cover van Ignite.

Reactie van Bas op 10-08-2014 om 10:40u


Niks gemist zo te lezen