Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 01-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Brad Delson (Linkin Park) - 44
 • Chris Poland (Megadeth) - 64
 • Eric Bloom (Blue Öyster Cult) - 77
 • Ikey Owens (The Mars Volta)? - 47
 • Jochem Jonkman (Vanderbuyst) - 40
 • John Densmore (The Doors) - 77
 • Lorenzo Frascaroli (Tystnaden) - 40
 • Roger Peterson (Intwine) - 41
 • Steve Gibb (Black Label Society) - 48

Vandaag overleden:
 • Martin Sharp (illustrator) - 2013
 • Ray Gillen (Badlands) - 1993
 • Richard Coughlan (Caravan) - 2013
Concertreview

Helstar, Martyr, The Heritance en Neckbreak Nation
Op 9 mei 2014 in Naxt Stage, Almelo
Een review door Jeroen
Foto's door Henk Brouwer

Helstar timmert alweer acht jaar ongestoord aan de weg. Sinds de opnieuw ingespeelde verzameling 'hits' van Sins Of The Past trekt de band regelmatig de wereld over. Dus kan het voorkomen dat de Texanen in Almelo belanden. Om precies te zijn in het relatief nieuwe Naxt Stage. Een fraai zaaltje even buiten het centrum van de stad. Een stad waar volgens de bandleden voornamelijk juristen en doktoren, getuige de riante optrekjes. Dat de Twentse plaats ook een aantal achterstandswijken kent, is de mannen waarschijnlijk ontgaan.

De Naxt is helaas nauwelijks gevuld als het eerste voorprogramma Neckbreak Nation aantreedt. Gek is dat niet, aangezien de muziek van de groep uit Zutphen totaal niet aansluit op de traditionele klanken van het hoofdprogramma. Goed is de groovy mix van licht-technische thrash, death metal en metalcore echter wel. De band is niet voor niets opgepikt door het Deense kwaliteitslabel Mighty Music. Het gezelschap speelt een strakke set, waarin de nadruk ligt op de eerste full-length Stroke Of The Devil's Hour. Vooral het sterke gitaarwerk is opmerkelijk. Zowel venijnige blackmetalriffs als thrashriffs passeren de revue. Het is jammer dat de solo's wat zacht klinken, want de gitaristen hebben heel wat in hun mars. Door hun soms neoklassiek getinte spel doet de muziek mij wel eens wat denken aan Exmortus. De hoofdrol wordt echter opgeëist door zanger Sander Jurriens. Zijn doodsreutels en felle krijszang zorgen dat de relatief complexe muziek toch redelijk toegankelijk overkomt. Hoewel het handjevol publiek duidelijk niet voor de groep gekomen is, betreft hier toch zeker prima show van een talentvolle act./p>

The Heritance bevindt zich ook in de extremere contreien van het metalen spectrum, maar klinkt toch wat anoniemer. Vreemd is dat niet, want de band rond oud-Chiraw drummer Ric Brand en ex-Devious zanger Dennis Lusseveld speelt deze vrijdag de eerste show. Voor een eerste optreden mag het gebodene er best zijn. De muziek behoeft nog wel wat fine-tuning, want de melodieuze deathmetalriffs klinken regelmatig erg bekend in de oren. Toch is het spel behoorlijk strak en weet brulboei Lusseveld de zaak aardig op te zwepen. Tevens is het prettig dat een uitstekende drummer als Brand na de split van Chiraw weer opduikt.

The Heritance @ Naxt Stage, Almelo, 9-5-2014
The Heritance @ Naxt Stage, Almelo, 9-5-2014

Het verschil tussen The Heritance en Martyr is vervolgens als dag en nacht. De Utrechtse band draait immers al meer dan dertig jaar mee. En de sound mag op een album als Circle Of 8 dan iets moderner zijn, live is het traditionele heavy metal dat de klok slaat. De stokoude songs van semi-klassieke albums als For The Universe en Darkness At Time's Edge sluiten prima aan op het latere werk. De bandleden zijn door de vele optredens van de afgelopen jaren bovendien prima op elkaar ingespeeld. Robert van Haren blijft daarnaast een hele aardige zanger. Wat hij door de jaren heen aan volume en bereik is verloren, maakt hij goed door zijn enthousiaste presentatie. De man is tijdens nummers meer in de zaal te vinden dan op het podium. Hij heeft daarvoor dan ook alle ruimte, want druk zal het de hele avond niet zijn. Dat ligt mijns inziens meer aan de promotionele activiteiten van Naxt dan aan de muziek. In het verleden trokken vergelijkbare optredens in nabijgelegen zalen als Metropool, Atak en Lucky immers wel behoorlijke aantallen volk.

Martyr @ Naxt Stage, Almelo, 9-5-2014
Martyr @ Naxt Stage, Almelo, 9-5-2014/p>

Het boeit Helstar niet of er tien of tienduizend man aanwezig is. De US powermetalhelden geven zich altijd volledig. Ook nu. Met een integrale uitvoering van het debuutalbum Burning Star in het vooruitzicht valt er dan ook heel wat te genieten. De nieuwe songs in het eerste deel van de set klinken bovendien lekker pittig. Op cd kan de snelle thrashy aanpak van de ooit zo frivole metalband me niet altijd bekoren, maar live hakken krachtpatsers als Pandemonium en This Wicked Nest er verrekt lekker in. De muzikanten zijn gelukkig goed op dreef, evenals de kleine man met de grote stem. Rivera mag in de schreeuwerige stukken dan wat iel klinken; zijn uithalen en felle hoge noten bevatten precies de juiste felheid. Toch vind ik deze notoire bandhopper nog altijd het beste klinken in klassiekers als The King Is Dead en Baptized In Blood. Datzelfde geldt voor het slot van de set, al is het jammer dat de groep het begrip 'integraal' niet al te letterlijk neemt. Afgezien van Possession en The Shadows Of Iga komt heel Burning Star voorbij. De songs klinken naar huidige maatstaven wellicht wat gedateerd, maar dat is in deze setting juist een pré. De heerlijke gitaarsolo's van die andere dwerg Larry Barragan en Rob Trevino zijn een lust voor het oor en ook Rivera haalt ijselijk hoog uit in klassiekers als Burning Star en het onvermijdelijke Run With The Pack. Laatstgenoemde prijsnummer vormt helaas het einde van een gedenkwaardig concert dat gekenmerkt werd door een gedreven band en een uistekend geluid. Zolang Helstar met geïnspireerd plaatwerk en energieke shows blijft komen, kan de band nog jaren mee.

Helstar @ Naxt Stage, Almelo, 9-5-2014
Helstar @ Naxt Stage, Almelo, 9-5-2014/p>

Setlist Helstar:
1. Intro - Fall Of Dominion
2. Pandemonium
3. Tormentor
4. Good Day To Die
5. Eternal Black
6. This Wicked Nest
7. Evil Reign
8. Cursed
9. It Has Risen
10. The King Is Dead
11. Baptized In blood
12. King Of Hell
13. Burning Star
14. Witch's Eye
15. Toward The Unkown
16. Leather And Lust
17. Dracula's Castle
18. Run With The Pack

Helstar @ Naxt Stage, Almelo, 9-5-2014
Helstar @ Naxt Stage, Almelo, 9-5-2014
Helstar @ Naxt Stage, Almelo, 9-5-2014
Helstar @ Naxt Stage, Almelo, 9-5-2014

Reactie van Jeffrey op 14-05-2014 om 01:12u


Shadows of Iga speelde ze wel in Rotterdam! En volgens mij ook meer nummers van Burning Star, maar dat weet ik niet meer zeker (bier)!

Reactie van vin op 14-05-2014 om 12:41u


Ik heb me prima vermaakt. Martyr lekker er vol in met enthousiasme en gekke Rop die fratsen uithaalt met publiek en zich gewillig laat fotograferen.
The Heritance ook prima, die me denken aan The Lucifer Principle, mis de staande bas.Goede zanger en ritmesectie goed groovend en swingend.

Helstar met de sympathieke uitstraling spelend voor weinig publiek,maar wel een te gek publiek, maakt indruk met zowel als oud en nieuw werk.Uitschieters: Pandemonium, King of Hell en ook nieuwer nr This wicked nest. Kwaliteit voor lage prijs.

Reactie van kef op 14-05-2014 om 16:23u


Mooi verslag van een klasse avond.

Reactie van Ronald op 14-05-2014 om 18:05u


Goeie review.
Met de muziek van de 1e 2 bands heb ik heel weinig, maar Martyr en Helstar des te meer.
Volgens mij speelde Helstar wel Shadow''s of Iga.
Afijn, was ondanks matige opkomst en ook geen heel enthousiast publiek een heerlijke avond.

Reactie van jeroen op 14-05-2014 om 20:25u


Toch wel? Ik zal het eens nagaan. Had geen setlist zien liggen.

Reactie van ton de jong op 16-05-2014 om 20:28u


Super avond
Nog nooit van Martyr gehoord
Favoriet Martyr en Helstar
Twee topzangers Martyr een nieuwe ondekking voor mij.

Gr. Tonnie

Reactie van MARTYR op 16-05-2014 om 20:42u


Thanks voor de enthousiatste reacties,Eens, opkomst hadden wijj zelf ook iets hoger verwacht , we hebben het tenslotte hier wel over Helstar , maar het was een gave avond , toffe bands en MARTYR en 200% inzet moet gewoon , ALTIJD !!!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.